Wat is een (Bitcoin) Core wallet - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Wat is een (Bitcoin) Core wallet

Wie zich gaat verdiepen in wallets en andere digitale portemonnees, komt vaak de term Core wallet tegen. Ook wel Bitcoin Core wallet genoemd. Op deze pagina geven we een uitleg in tekst en video over dit begrip. We beginnen – net als op alle kennisbankpagina’s – het artikel met een uitleg van het begrip zelf.

Wat is de Bitcoin Core wallet?

Bitcoin Core is de software die het volledige netwerk van Bitcoin beheert. In deze software zit een veilige digitale portemonnee verwerkt, die kan worden gebruikt om BTC op te slaan, te verzenden en te ontvangen. Door ervoor te kiezen om jouw BTC op te slaan in de Bitcoin Core wallet, lever je direct een bijdrage aan het netwerk. Je valideert namelijk transacties en slaat een kopie van de blockchain op. Het instellen van de core wallet vereist veel tijd en enige technische kennis. Daarom is de portemonnee niet voor iedereen geschikt. Het is geen multi-wallet, dus je kan deze alleen voor de cryptocurrency Bitcoin gebruiken.

Hoeveel kost de core wallet?

De wallet is gratis in gebruik en je kan deze ook gratis downloaden. Het kost je wel tijd, bandbreedte en ruimte op de harde schijf. Hoewel de software elf helemaal gratis is, betaal je – net als altijd – transactiekosten om BTC te verzenden en te ontvangen. Je hebt de mogelijkheid om eigen tarieven in te stellen voor transactiekosten.

Systeemvereisten

Voordat je enthousiast gaat beginnen met het downloaden van de wallet en ook de gehele BTC blockchain, is het verstandig om even naar de vereisten te kijken. Hieronder staan de minimumeisen van een computer of laptop. Let op: Dit zijn echt de minimumeisen en zelfs dan zal het niet heel snel gaan.

Schijfruimte: 145GB
Downloadcapaciteit: 500/MB per dag (15GB/maand) eenmalig 140GB bij de eerste keer opstarten
Uploadsnelheid: 5GB per dag (150GB per maand)
RAM: 1GB
Besturingssysteem: Windows 7/8.x/10, Mac OS X of Linux

Downloaden en in gebruik

Als jouw systeem voldoet aan de bovenstaande eisen, kun je doorgaan met downloaden. Dit kan goed op deze Nederlandse website van Bitcoin. Als de download is voltooit, open je het bestand en dan kan het lange wachten beginnen. De eerste keer dat je de Bitcoin core opent, moet je namelijk de gehele blockchain downloaden. Deze bevat de geschiedenis van alle eerdere BTC-transacties. Deze is meer dan 100GB groot. Afhankelijk van de internetverbinding en snelheid van jouw systeem, kan dit enkele uren of zelfs meerdere dagen duren om te voltooien.

Bitcoin coreWachtwoord maken

Als de gehele bitcoin-blockchain is gedownload, is het verstandig om direct een wachtwoord aan te maken. Beginners kunnen het beste via de instellingen kiezen voor “wallet versleutelen”. Maak een wachtwoord aan en sla deze niet online ergens op. Als je je wachtwoord verliest, verlies je ook permanent de gehele inhoud van de BTC-wallet. Nadat je een wachtwoord hebt gekozen, moet je de wallet herstarten. Daarna is deze klaar voor gebruik.

Wallet vullen

Zodra je de wallet hebt ingesteld, kun je Bitcoin overmaken naar het adres dat aangegeven staat bij “ontvangen”. Bitcoin kopen kan goed bij de onderstaande aanbieders: