Transaction ID in crypto: Uitleg en TXID vinden - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Transaction ID in crypto: Uitleg en TXID vinden

Wie een transactie doet met een cryptovaluta, krijgt te maken met de term “Transaction ID”. Elke transactie op een blockchain krijgt een dergelijk ID. Lees op deze pagina van de Bitcoinsaltcoins.nl kennisbank de uitleg van het begrip in tekst en videoformaat. We beginnen met een korte uitleg over het begrip.


Wat is een transaction ID?

Een transaction ID is in feite een identificatienummer voor een crypto-transactie. Zodra je een digitale valutabetaling doet, zijn de gegevens van die overdracht te vinden op de blockchain. Het gaat onder andere om de volgende gegevens:

  • Verzonden bedrag
  • Verzendadres
  • Ontvangstadres
  • Datum van de overdracht

Deze informatie is dan publiekelijk beschikbaar en krijgt een eigen transactie-ID. Dit wordt ook wel TXID genoemd. Transactie-ID’s kunnen veilig worden gedeeld. Er worden geen persoonlijke gegevens of andere gevoelige informatie in dit ID verwerkt. Men kan wel – op een publiekelijk toegankelijke blockchain – gegevens als bedrag en hoeveelheid valuta in een wallet (verzender & ontvanger) bekijken.

Hoe ziet een transaction ID er uit?

Een transactie ID voor Bitcoin ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

“e7d5623387e3999e6719a45de27fb8959de5da6882eb27034b8fbbedcaf3489b”

Bij Ethereum ziet het er zo uit:

“0x02d262b737393ecdaada05809b67ee80cd0c28993f7b3c6bb605fb9a40b2db0a”

Bij Ripple (bekijk ook de Ripple voor beginners gids)

“23D7AE2C4F39B9C3ECE1CCFD1BF49CB4AACD0FE4F9E943DFB7FD527D571314A7”

Waarom zijn transaction ID’s nuttig?

Soms kan de ontvanger van een overschrijving een transactie-ID (transaction ID) bij je opvragen, meestal om te bevestigen of een transactie met succes is verzonden.

Digitale valutatransacties op de blockchain leveren ook het bewijs van een succesvolle overdracht. Als u wilt bewijzen of controleren of een transactie is verwerkt door de blockchain die valuta, geeft een transaction ID een directe link naar die overdrachtsdetails. De status van een transactie kan meestal worden bepaald door het aantal bevestigingen dat is ontvangen op de blockchain.

Transaction ID vinden blockexplorer

Een transactie ID vinden op de blockchain

Omdat blockchainactiviteit voor de meeste digitale valuta openbaar beschikbaar is, kunnen er meerdere verschillende websites zijn die je een manier kunnen bieden om die blockchain te verkennen. We hebben hieronder enkele populaire blockchain-explorers opgenomen:

Stappenplan TXID vinden

Je kan- als je zelf een transaction ID wilt controleren – op Google een zoekopdracht uitvoeren zoals “VALUTA Block explorer”. Valuta vervang je door de crypto waarvan je de TXID wilt opzoeken. In de zoekbalk van de explorer kopieer je vervolgens een transaction ID.

Hoe werkt een explorer in crypto? Videouitleg

In de onderstaande video zie je hoe je een Bitcoin transactie kan vinden. Als je een andere valuta zoekt werkt dit nagenoeg hetzelfde.