Transaction fee: Uitleg over transactiekosten bij crypto - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Transaction fee: Uitleg over transactiekosten bij crypto

Voor vrijwel elke crypto transactie moeten er kosten betaald worden. Dit heet in het Engels een transaction fee betalen. In het Nederlands zeggen we: Transactiekosten. Op deze pagina van de kennisbank leggen we het begrip transaction fee uit. We doen dit in tekst, maar je kan ook een duidelijke uitleg in een video bekijken. We beginnen met de definitie van het begrip transaction fee in de wereld van cryptocurrencies.


Wat is transaction fee in crypto?

Een transaction fee is de vergoeding die wordt betaalt voor het uitvoeren van een transactie op een blockchain-netwerk. Vandaar dat dit ook de network fee (netwerkkosten) wordt genoemd. Netwerkvergoedingen worden betaald aan miners van een cryptocurrency in ruil voor hun verrichte werkzaamheden voor het verifiëren van transacties.

Alle transacties die plaatsvinden op de blockchain worden geverifieerd door een consensus over het netwerk. Het zijn miners die het werk doen en uiteindelijk de transacties toevoegen aan een blok. Dat blok wordt toegevoegd aan de blockchain. De transactiekosten of transaction fees worden meestal in rekening gebracht wanneer cryptocurrency wordt gekocht, verkocht of overgedragen. Zelfs als deze afkomstig is van een ruil voor een persoonlijke wallet. Elke transactie die door miners wordt geverifieerd heeft een transaction fee.

Een videouitleg over transaction fees

Wat zijn de kosten voor een transactie?

Blockchains hebben een eigen systeem van transactiekosten; dus wat je betaalt voor een overdracht van een bepaalde crypto kan verschillen met andere crypto. In sommige gevallen worden de transaction fees door de miners zelf bepaald. De verzender of ontvanger van de crypto zal de transactiekosten moeten accepteren of de transactie moeten verwerpen. Over het algemeen zijn de transactiekosten voor en crypto-transactie zo acceptabel mogelijk ingesteld, zodat verzenders deze altijd accepteren.

Hoe het in de meeste gevallen werkt

Bij de meeste andere systemen kunnen afzenders echter transactiekosten instellen die zij voor de transactie zouden betalen. De miners zouden moeten kiezen welke transactie zij aan hun blok moeten toevoegen. Als een afzender lage transactiekosten in rekening brengt, is de kans groot dat de meeste miners de transactie zouden vermijden en het langer zou duren om bevestigd te worden. Aan de andere kant worden transacties met hogere kosten snel toegevoegd aan een blok en geverifieerd.

Om een evenwicht te handhaven, gebruiken sommige aanbieders van wallets een vooraf ingesteld transactietarief dat meestal wordt geaccepteerd binnen redelijke termijn. Cryptocurrency-transacties van die wallets moeten daarom die vastgestelde transacton fee betalen.