Staking en Proof-of-Stake zijn twee begrippen die je veel tegenkomt in de wereld van crypto valuta. Dagelijks komen er nieuwe projecten uit waarbij je jouw coins kan gaan staken. Zo kun je bijvoorbeeld meehelpen om een blockchain- of cryptoplatform draaiende te houden. Je verdient ook nog eens gratis cryptovaluta. Hoe werkt dit precies? Lees een uitleg en bekijk een video over het begrip staking bij crypto! We beginnen deze pagina van de crypto kennisbank met een uitleg over wat het begrip staking is.
Wat is staking crypto?
Wat is staking in crypto precies? Staking is de aankoop van cryptomunten en deze gedurende een bepaalde periode in een cryptocurrency-wallet bewaren (vasthouden). Dit is vergelijkbaar met een vaste storting in de wereld van fiat-valuta met een vaste rente aan het einde van de overeengekomen tijd in het contract.
Dit brengt ons bij het concept van Proof-of-Stake, ook wel afgekort als PoS. Het is een overeenkomstalgoritme voor sommige cryptocurrencies, die nieuwe blokken creëren die aan de blockchain worden toegevoegd. Deze blokken worden in feite door middel van staking gemaakt door iemand die al wat crypto vasthoudt. Het helpt om een nieuw block of iets anders op het platform te valideren.
Je kan zelf helpen met het valideren van blocks. Je kan dus aan staking doen door cryptomunten in te zetten. Des te meer cryptovaluta je inzet, des te meer macht je hebt om transacties te valideren. Evenzo, hoe langer jij de cryptomunten in een wallet houdt, hoe hoger het aantal munten is dat je ontvangt met het staken.
Hoe werkt het staking proces?
Elk van de miners, die bijdragen aan het onderhouden van het netwerk in een Proof-of-Stake blockchain, moet het eigendom van een aantal cryptovaluta in bezit hebben of verifiëren. Het crypto bedrag dat met staking meedoet toont aan dat de eigenaren van de nodes investeerders in het netwerk zijn. Het stelt hen ook in staat om deel te nemen aan de creatie van het nieuwe blok (validatie). Uiteindelijk ontvangen ze alle opgebouwde beloningen, inclusief nieuw gecreëerde cryptocurrency.
Staking van crypto biedt een financiële prikkel om te helpen bij het bouwen van de blockchain infrastructuur. Het helpt ook om alle nodes (knooppunten) in het netwerk eerlijk te houden. Over het algemeen, als een knooppunt probeert een frauduleuze deal in een blok te voegen, zullen andere nodes in hetzelfde netwerk weigeren dat frauduleuze blok te accepteren. Het frauduleuze knooppunt zal niet langer werken om nieuwe blokken te valideren en hiervoor een beloning te krijgen.
In veel PoS-netwerken verliest een knooppunt dat probeert frauduleuze transacties probeert uit te zenden alle cryptocoins die het voor staking beschikbaar heeft gesteld.
Staking pools, hoe werkt dat?
Staking pools komen in het spel wanneer sommige Proof-of-Stake netwerken grote hoeveelheden staking crypto coins nodig hebben om in aanmerking te komen voor het valideren van nieuwe blokken. Wat gebeurt is dat het netwerk hun cryptocurrency bij elkaar plaatsen. Vervolgens verdelen ze de beloningen over elk lid van de crypto staking pool.
Voordelen van Staking met cryptocurrency
Staking met cryptocurrency heeft een aantal voordelen voor bijvoorbeeld de mensen die blokken valideren. Een aantal voorbeelden op een rij:
- Het elimineert de noodzaak om te investeren in dure mining apparatuur, zoals ASIC’s of high-end GPU’s
- Je kunt cryptomunten kopen en deze in je wallet vergrendelen (staken) in plaats van apparatuur kopen voor mining. Dit leidt tot waardegroei.
- De waarde van cryptocoins ingezet via staking wordt niet afgeschreven naarmate de tijd vordert. Hoewel de schommelingen in de crypto-prijs van invloed zijn op de waarde van de inzet.
- Proof-of-Stake is milieuvriendelijker en energiezuiniger dan het PoW-algoritme dat wordt gebruikt bij bijvoorbeeld het Bitcoin-netwerk.
- Staking garandeert je een voorspelbare bron van inkomsten als de waarde van de cryptovaluta op een voorspelbare manier toeneemt.
- Je hebt geen hoogstaande (technische) kennis nodig om deel te nemen aan crypto staking.
Het nadeel van staking is dat cryptovaluta voor een bepaalde tijd vastgehouden moeten worden. Je kan deze valuta dan niet verkopen tot die tijdsduur is verstreken.
Nadelen crypto staking
Crypto staking heeft ook enkele nadelen. Hier willen wij transparant in zijn en vertellen wat de nadelen zijn.
- De cryptomunt die je gaat staken moet je vasthouden voor een bepaalde tijd. De munt kan je in de tussentijd niet verkopen. Je zal moeten wachten tot de tijdsduur is verstreken.
- Voor jij er een passieve inkomstenbron van kan maken moet je veel crypto inleggen. Het rendement is wel een stuk hoger dan op een spaarrekening.
- Als je cryptocoins langer vasthoud, kan je niet inspelen op koersontwikkelingen. Voor daytraders is het daarom niet interessant.
- Er zijn diverse crypto’s waar je alleen staking op kunt doen middels een exchange. Denk bijvoorbeeld aan Bitvavo of Binance. Via een eigen wallet is het dan niet mogelijk. Nadeel hiervan is dat je dit proces niet voor 100 procent zelf kan beheren.
- Soms zijn er aanvullende voorwaarden. Denk aan een minimumdrempel of een minimale crypto stakingstermijn
Hoeveel verdien je met crypto staken?
Beloningspercentages voor crypto staking hangen van meerdere factoren af. Je kan, voordat je begint met staken, uitrekenen hoeveel valuta je er voor terugkrijgt. Er zijn voor vrijwel alle staking-munten rekenmachines te vinden waarmee je het uit kan rekenen. Elke cryptomunt heeft echter eigen regels en tarieven. De werkwijze blijft wel nagenoeg hetzelfde. Bijvoorbeeld:
Als je 3 maanden meedoet aan staking dan krijg je minimaal 20% in rendement van jouw crypto. In zes maanden krijg je 50% en voor een jaar ontvang je 100% rendement.
Zelf ook meedoen aan crypto staking?
Er zijn verschillende regels voor het staken van crypto munten. Vaak het enige wat je hoeft te doen om te staken is een bepaalde crypto currency kopen, een wallet-applicatie op de pc downloaden en soms deze ook open houden. Voorbeelden van crypto munten waarbij staken kan:
Je weet nu wat staking in Crypto is. Als je jouw eigen crypto gekochte crypto wil staken kan je dit doen bij bijvoorbeeld Bitvavo.