Public/Private Key - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Public/Private Key

Een wallet is meer dan alleen een adres zelf. Het heeft een public (publieke) en private (privé) key (sleutel). Hieronder leggen we deze begrippen uit voor beginners.


Wat is een private key?

De private key is een reeks van willekeurige nummers en letters. Hiermee kun je cryptocurrency – waaronder Bitcoin– uitgeven. Een privé sleutel behoort altijd op een wiskundige manier tot jouw bitcoin wallet adres. Het is echter onmogelijk om een privé sleutel te ontcijferen, dankzij de sterke encryptie.
Belangrijk: Als je jouw private key niet goed hebt opgeslagen of bewaard, kun je het geld op jouw cryptovaluta wallet niet meer uitgeven. Bewaar deze dus extreem goed en laat het aan niemand zien.

Een voorbeeld van een private key:

5KJvsngHeMpm884w4kJNzQGaCErckhHJBGFsud3VyK5qMZXj3hS
(deze niet gebruiken of importeren in een wallet)

Wat is een public key?

Een wallet heeft ook een publieke sleutel. In het Engels wordt deze ook wel een public key genoemd. Sommige mensen raken in de war bij deze term en denken dat de public key gelijk is aan hun wallet adres. Dit is niet het geval. Ze zijn wel, net als de private key, wiskundig aan elkaar gekoppeld.

Naast deze twee sleutels slaan de meeste wallets ook een transactiebestand op van alle transacties die je met het adres hebt gedaan. Zo krijg je een overzicht in jouw wallet.