Crypto transacties: Input en Output (Tekst + Video uitleg) - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Crypto transacties: Input en Output (Tekst + Video uitleg)

Wie cryptocurrency overmaakt of andere crypto transacties doet, krijgt te maken met de termen input en output. Op deze pagina van onze kennisbank lees je alles over deze twee termen. Voor de voorbeelden gebruiken we de munt Bitcoin, maar vrijwel alle cryptovaluta hebben te maken met input en output als het gaat om transacties. We beginnen met een korte uitleg van de termen Input en Output.

Wat is Input in crypto?

Een input (invoer) is een verwijzing naar een output (uitvoer) van een vorige transactie. Meerdere inputs worden vaak vermeld in een transactie. Alle invoerwaarden van de nieuwe transactie (dat wil zeggen: de totale muntwaarde van de vorige outputs, waarnaar verwezen wordt door de inputs van de nieuwe transactie) worden opgeteld en het totaal (minus eventuele transactiekosten) wordt volledig gebruikt voor de outputs van de nieuwe transactie. Vorige TX is een hash van een vorige transactie.

CoinTelegraph infographic input output
Afbeelding uit dit artikel van de website https://cointelegraph.com

Wat betekent output in crypto?

Een output (uitvoer) bevat instructies voor het verzenden van cryptovaluta. Bij Bitcoin: Waarde is het aantal Satoshi (1 BTC = 100.000.000 Satoshi) dat deze uitvoer waard zal zijn wanneer het geclaimd wordt. Er kunnen meer dan één uitvoer zijn en deze delen de gecombineerde waarde van de invoer. Omdat aan elke uitvoer van één transactie slechts eenmaal kan worden gerefereerd door invoer van een volgende transactie, moet de volledige gecombineerde invoerwaarde in een uitvoer worden verzonden als je deze niet wilt verliezen.

Uitleg in een video

In de onderstaande video wordt nogmaals uitgelegd hoe het werkt. Je ziet het aan de hand van een duidelijke animatie.

Het verzenden van een transactie

Als de input bijvoorbeeld 50 van een valuta waard is, maar je wilt slechts 25 verzenden, dan zal het netwerk twee outputs creëren. Eén van 25, die naar de bestemming gaat, en één die naar jou terug gaat. Alle invoervaluta die niet worden ingewisseld in een uitvoer worden beschouwd als transactiekosten. Degene die het blok genereert, kan het claimen door het in te voegen in de coinbase van het blok. Meer over dit begrip kan je lezen in het UTXO artikel van de kennisbank.