Confirmation/bevestiging in cryptocurrency (uitleg + video) - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Confirmation/bevestiging in cryptocurrency (uitleg + video)

Wie een transactie doet met een digitale valuta ziet de term “confirmation” vaak voorbij komen. Op deze pagina leer je wat dit betekent en hoe dit werkt. Het is een term die te maken heeft met cryptovaluta, wallets en transacties. Daarnaast is het ook een van de belangrijkste zaken van een werkende blockchain. We beginnen met een korte uitleg over het begrip zelf.

Wat betekent confirmation in crypto?

Een confirmation betekent dat er een consensus is over het netwerk dat de transactie is overbracht naar de juiste ontvanger. En dat het nu als zijn eigendom wordt beschouwd. Zodra de transactie in één blok is opgenomen, blijft deze onder elk volgend blok liggen. Elk van deze blokken die na de bewuste transactie volgt, is een nieuwe bevestiging van de transactie. In het Nederlands wordt dit begrip ook wel “bevestiging” genoemd.

Hoe lang duurt het voordat een crypto transactie is bevestigd?

Voor dit voorbeeld gebruiken wij Bitcoin. Hoeveel bevestigingen zijn genoeg?

  • 0 confirmations: Betalingen met 0 bevestigingen kunnen nog steeds worden teruggedraaid. Wacht op minstens 1 confirmatie
  • 1 confirmation: Eén bevestiging is genoeg voor kleine BTC-betalingen van minder dan $1000
  • 3 confirmations: Genoeg voor betalingen tussen de $1000 en $10.000. De meeste exchanges vereisen ten minste 3 bevestigingen voor stortingen.
  • 6 confirmations: Genoeg voor grote betalingen tussen de $10.000 en $1.000.000. Zes is standaard voor de meeste Bitcoin-transacties om als veilig beschouwd te worden.
  • 60 confirmations: Voor grote betalingen van meer dan $1.000.000. Minder is vaak ook veilig en prima, maar dit is echt het meest veilige.

Hoe controleer je een crypto transactie?

Zodra je een crypto transactie verricht, zou de portemonnee (wallet) een optie moeten geven om de transactie in een blockexplorer te bekijken. Of de wallet/exchange geeft een transactie-ID. Je kan dit ID kopieren en plakken in een block explorer. Deze kun je bijvoorbeeld vinden via Coinmarketcap.com als je naar de juiste munt navigeert. Je plakt dan het ID in de explorer en ziet precies hoeveel bevestigingen een transactie heeft.

confirmations en block explorer vinden
Voorbeeld: Bitcoin block explorer vinden. Screenshot van https://coinmarketcap.com/currencies/bitcoin/