Cold wallet - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Cold wallet

Wat is een cold wallet?

Een cold wallet, vrij vertaald in het Nederlands: Koude portemonnee, is een manier om cryptovaluta op te slaan. In de context van Bitcoin betekent dit dat jouw Bitcoin offline worden opgeslagen. Het is vaak een noodzakelijke beveiligingsmaatregel. Al helemaal als je grote hoeveelheden BTC hebt.

Een voorbeeld

Een grote Bitcoin exchange heeft dikwijls een grote hoeveelheid cryptovaluta in bezit. Een verstandige eigenaar van zo’n grote exchange heeft zijn reserve niet online staan. Dat zou onverstandig zijn, omdat deze dan sneller gestolen kunnen worden.  Zij plaatsen dus de valuta offline in een cold storage of cold wallet. Dit betekent dat de coins niet aanwezig zijn op een webserver of andere computer.

Methodes van cold storage

Er zijn verschillende manieren om jouw Bitcoin veilig op te bergen.

  • Op een USB-stick of ander dataopslag-apparaat. Deze kun je bewaren in een kluis of op een andere veilige plek.
  • Via een Paper Wallet
  • Printen op een stuk metaal of ander item. Dit is hetzelfde als paper wallet, maar je hebt geen kans op inkt dat vervaagd
  • Op een offline Hardware Wallet voor cryptocurrency

Voor- en nadelen

Deze manier van bewaren heeft zijn eigen voor- en nadelen. Nadeel blijft altijd dat iemand die jouw paper wallet (of andere plek waar je de keys bewaart) ziet, jouw cryptovaluta kan stelen. Berg het dus goed op. Voordeel is dat je niet bang hoeft te zijn voor een hack of andere softwarefout op jouw online pc of mobiele telefoon.