Wat zijn Utility Tokens? (Uitleg én video) - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Wat zijn Utility Tokens? (Uitleg én video)

In de wereld van cryptocurrencies wordt er vaak gesproken over Utility Tokens. Daarnaast lezen we ook vaak andere termen die met tokens te maken hebben, zoals Security Token en ERC-20 tokens. Op deze pagina van de Bitcoinsaltcoins.nl kennisbank behandelen we de term Utitilty token. Je leest een korte uitleg in tekst en kan daarna een video bekijken over dit soort tokens.

Wat is een Utility Token?

Utility tokens, vaak app-munten of gebruikerstokens genoemd, bieden gebruikers in de toekomst toegang tot een product of dienst. Via Utility token ICO’s kunnen startups kapitaal aantrekken om de ontwikkeling van hun blockchain-projecten te financieren. Gebruikers kopen dan toekomstige toegang tot die service, soms met korting op de normale prijs van het eindproduct.  Utility tokens functioneren als coupons en houders ervan hebben geen eigendomsbelang in een bedrijfsplatform of een ander activum.

BAT als voorbeeld

Een voorbeeld van een gebruikerstoken is de Basic Attention Token (BAT). Tijdens de ICO-fase was de BAT-token alleen een mediumuitwisseling tussen gebruikers, adverteerders en uitgevers die deelnemen aan het Brave-browser-ecosysteem. Adverteerders kopen advertenties met BAT-tokens, die vervolgens worden verdeeld onder zowel uitgevers als browsergebruikers als compensatie voor respectievelijk het hosten van advertenties en het bekijken ervan.

Videouitleg

Utility token als investering

Utility tokens zijn niet ontworpen als investeringen. Veel mensen dragen echter bij aan de gebruikerstokens-ICO’s in de hoop dat de waarde van de tokens zal toenemen naarmate de vraag naar het product of service van het bedrijf toeneemt. Utility token prijsfluctuaties kunnen worden vergeleken met die van tickets voor sportevenementen. Je koopt een kaartje voor een toekomstig evenement. De waarde van het kaartje voor het evenement kan toenemen als een of beide teams een aanzienlijk aantal wedstrijden winnen en een kandidaat worden voor het kampioenschap. Aan de andere kant kan hetzelfde ticket in waarde dalen als een sterspeler een blessure oploopt.