Wat is SEC en wat heeft het te maken met crypto? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Wat is SEC en wat heeft het te maken met crypto?

In het cryptocurrency-nieuws komen we vaak uitspraken tegen die de SEC gedaan heeft. Deze instantie kan op sommige dagen de crypto koersen maken of breken. Op deze pagina bekijken we in het kort wat deze instantie is en waarom de uitspraken van de SEC zo belangrijk zijn voor de cryptowereld.


Wat is SEC?

SEC is de afkorting voor “Securities and Exchange Commission”. Het is een Amerikaanse onafhankelijke federale overheidsinstantie, die verantwoordelijk is voor het beschermen van beleggers, het handhaven van een eerlijke en ordelijke werking van effectenmarkten en het faciliteren van kapitaalvorming. Het werd in 1934 opgericht door het congres als de eerste federale regulator van effectenmarkten. De SEC bevordert de volledige openbaarmaking van informatie, beschermt beleggers tegen frauduleuze en manipulatieve praktijken op de markt. Ook houdt het toezicht op bedrijfsovernames in de Verenigde Staten.

De primaire functie van de SEC is toezicht houden op organisaties en personen op de effectenmarkten, waaronder effectenbeurzen, beursvennootschappen, dealers, beleggingsadviseurs en diverse beleggingsfondsen.

Registraties

Over het algemeen moeten emissies van effecten die worden aangeboden in interstate commerce, via post of op internet, bij de SEC worden geregistreerd voordat ze aan beleggers kunnen worden verkocht. Financiële dienstverleners, zoals brokers-dealers, adviesbureaus en vermogensbeheerders, evenals hun professionele vertegenwoordigers, moeten zich ook bij de SEC registreren om zaken te doen.

SEC en cryptocurrencies

Omdat de SEC dient als toezichthouder op alles wat te maken heeft met beurzen, hebben de uitspraken van deze Amerikaanse instantie impact op cryptocurrency. De SEC wil bijvoorbeeld meer regels omtrent crypto. In de volgende nieuwsberichten (Engels) lees je meer over deze regels die de SEC wil opleggen en wat voor dingen zij wél goed willen keuren: