Wat is fiat geld? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Wat is fiat geld?

Cryptocurrency bedrijven beweren vaak dat zij de strijd aangaan met het traditionele fiat geld. Veel mensen weten niet precies wat dit begrip inhoudt. Op deze pagina van onze kennisbank wordt het begrip uitlegt en geven we antwoorden op de vragen: “Wat is fiat geld” en “Wat is het verschil tussen crypto en fiat geld?”.


Wat is fiat?

Fiat geld is een valuta die een overheid als wettig betaalmiddel heeft aangemerkt, maar deze wordt niet ondersteund door een fysiek goed. De waarde van fiatgeld is afgeleid van de relatie tussen vraag en aanbod, in plaats van de waarde van het materiaal waaruit het geld is gemaakt. De term fiat komt van het Latijnse fiat, wat “laat het gebeuren” betekent.

De waarde van fiat geld

Fiat geld heeft alleen waarde omdat de overheid die waarde behoudt, of omdat twee partijen het eens zijn over de waarde. Fiat geld werd voor het eerst geïntroduceerd als een alternatief voor door grondstoffen gesteund geld. Omdat fiatgeld niet gekoppeld is aan fysieke reserves, dreigt het waardeloos te worden door hyperinflatie. Als mensen hun vertrouwen verliezen in de papieren valuta van een land, zoals de euro, zal het geld geen waarde meer hebben. Dit verschilt van goud dat, historisch gezien, is gebruikt in sieraden en decoratie en heeft veel moderne toepassingen. Waaronder het gebruik bij vervaardiging van elektronische apparaten, computers en ruimtevaartuigen.

Amerikaanse dollars
Amerikaanse Dollar biljetten – credit: 401kcalculator.org

Waarde van fiatgeld in de geschiedenis

Historisch gezien waren de meeste valuta’s gebaseerd op fysieke goederen, zoals goud of zilver. Fiatgeld is uitsluitend gebaseerd op het geloof en het krediet van de economie. De meest moderne papiervaluta’s zijn fiatvaluta’s. Ze hebben geen intrinsieke waarde en worden alleen gebruikt als betaalmiddel. Historisch gezien zouden de overheden munten uit een fysiek goed, zoals goud of zilver slaan of papiergeld afdrukken dat kan worden ingewisseld voor een bepaalde hoeveelheid grondstof.

De verschillen tussen fiat currency en cryptocurrency

Het grootste verschil heeft te maken met de overheid. Fiatgeld wordt door een centrale overheid gesteund. Het wordt daarom een wettig betaalmiddel genoemd. Cryptocurrencies worden niet door centrale overheden gesteund. Daarnaast zijn er de volgende verschillen die ik uit wil lichten:

  • Je kan een cryptocurrency niet in de hand houden
  • Een cryptovaluta is digitaal en gemaakt door computers
  • Fiatgeld kan onbeperkt worden bijgedrukt. Bij vrijwel alle cryptovaluta is de totale hoeveelheid die in omloop komt beperkt.
  • Digitaal geld wordt in een digitale wallet opgeslagen, die de gebruiker (meestal) zelf beheerd. Fiatgeld wordt bij een bank bewaard. De bank beheerd het geld.