Venture Capital: Wat is het? Tekst + videouitleg - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Venture Capital: Wat is het? Tekst + videouitleg

Je leest vaak op crypto-websites dat er financiering is opgehaald via venture capital. Het is een manier van financiering die je in de crypto- en blockchain-wereld veel tegenkomt. Het is geen nieuwe term. Deze vorm van investeren bestaat al veel langer. Op deze pagina bekijken we naar het begrip Venture Capital, leggen we uit wat het is en kun je een uitleg in een video bekijken over dit begrip.

Digital Currency Group Venture Capital
Digital Currency Group Venture Capital. Screenshot https://dcg.co/ op 7 november 2018

Wat is venture capital?

Venture capital is een financiering die beleggers verstrekken aan startende bedrijven en kleine bedrijven waarvan wordt aangenomen dat ze op lange termijn groeipotentieel hebben. In het Nederlands wordt het ook wel risicokapitaal of durfkapitaal genoemd. Het is over het algemeen afkomstig van welgestelde beleggers, investeringsbanken en andere financiële instellingen. Het heeft echter niet altijd alleen een geldvorm nodig; het kan worden verstrekt in de vorm van technische of managementexpertise.

Risico van de investering

Hoewel het riskant kan zijn voor de beleggers die de fondsen oprichten, is het potentieel voor bovengemiddelde rendementen een aantrekkelijke uitbetaling. Voor nieuwe bedrijven of ondernemingen met een beperkte bedrijfsgeschiedenis (minder dan twee jaar), wordt ricicokapitaalfinanciering steeds meer een populaire – soms zelfs essentiële – bron voor het aantrekken van kapitaal. Dit vooral als ze zelf geen toegang hebben tot kapitaalmarkten, leningen via de bank of andere schuldinstrumenten. Het belangrijkste nadeel is dat de investeerders gewoonlijk aandelen krijgen in het bedrijf en dus zeggenschap hebben bij de besluitvorming van het bedrijf.

Videouitleg

Venture Capital bedrijven die investeren in blockchain

Er zijn honderden risicokapitaal-bedrijven die investeren in blockchain, blockchaintechnologie en cryptocurrencies. In totaal hebben de top 50 Venture Capital bedrijven al meer dan 1.19 miljard dollar geïnvesteerd in dit soort technologie. De meest actieve investeerder is de Digital Currency Group. Hieronder zie je nog tien andere venture capital bedrijven:

  • Pantera Capital
  • Blockchain Capital
  • Andreessen Horowitz (a16z)
  • Node Capital
  • Boost VC
  • IDG Capital
  • Draper Associates
  • Ceyuan Ventures
  • Lightspeed Venture Partners
  • Techstars