Unbanked: Uitleg in tekst en video - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Unbanked: Uitleg in tekst en video

“Bank the unbanked” is een populaire uitspraak als het om cryptocurrency en blockchain gaat. Deze term is dan ook op veel websites terug te vinden. Deze term wordt te pas en te onpas gebruikt. Het is een populaire belofte om te doen, maar slechts enkele projecten zijn hier dan ook echt mee bezig. Op deze pagina leggen we alles uit over de term Unbanked. Daarnaast kijken we naar een aantal projecten die hier een speerpunt van gemaakt hebben. Ook kijken we of blockchain in het algemeen de belofte “Bank the unbanked” waar maakt (of waar kan maken. We beginnen met een kort uitleg.

Wat is unbanked?

“Unbanked” is een term voor volwassenen die geen gebruik maken van banken of bankinstellingen in welke hoedanigheid dan ook. Unbanked personen betalen over het algemeen voor dingen in contanten of via money orders. Mensen zonder bank hebben doorgaans ook geen verzekeringen, pensioenen of andere geld gerelateerde diensten, die wij normaal vinden. Ze kunnen gebruik maken van alternatieve financiële diensten, zoals het inwisselen van cheques en uitbetalingen op een betaaldag. Soms zijn dit soort services ook niet beschikbaar voor hen.

Aantal mensen die vallen onder unbanked

Volgens cijfers via de World Bank en Business Insider UK uit 2014 (bron) hebben twee miljard mensen wereldwijd geen bankrekening. Ook hebben zij geen toegang tot een financiële instelling of ander apparaat. Het aantal is wel gedaald, vergeleken met de cijfers van 2011.

Volgens gegeven van de Wereldbank ontvangt meer dan 20% van de volwassenen zonder bankrekening of lonen of overdrachten van de overheid in contanten. Veel mensen in ontwikkelingslanden betalen rekeningen en schoolgeld contant.

Lukt het blockchainprojecten en cryptocurrencies om “Banking the unbanked”

Het is lastiger dan je denkt om mensen zonder bankrekening of toegang tot financiële diensten een middel te geven om digitaal geld te bezitten. De infrastructuur faalt alsnog. In ontwikkelingslanden kunnen er nog geen betalingen worden verricht in een cryptovaluta. Een volledig verslag in het Engels kun je via hackernoon lezen.

Crypto-projecten die zich bezig houden met de doelgroep unbanked personen

Er zijn een aantal projecten in het bijzonder die zich richten op deze doelgroep. Zo is Electroneum een goed voorbeeld. Deze cryptovaluta, de gratis mobiele miner en de techniek zijn toegespitst op unbanked. In veel ontwikkelingslanden is deze munt al groot aan het worden. Zij hebben uitgezocht dat het percentage mensen in ontwikkelingslanden die een smartphone bezitten best hoog is. Van deze mensen hebben een grote groep geen bankrekening of toegang tot financiële diensten. Daarnaast zijn ook Bloom, Stellar, Civic, ETHlend en Consensys goed bezig om voor deze doelgroep iets te verzinnen. Tijd zal uitwijzen of dit zal gaan lukken met hulp van blockchaintechnologie.