Ticker symbol: Wat is dat? En bij Crypto? - Hoe werken ticker symbolen bij crypto?
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Ticker symbol: Wat is dat? En bij Crypto?

Ticker Symbol is een Engels begrip. Dit kom je in de financiële wereld vaak tegen. In de wereld van traditionele beurzen, maar ook in de crypto-wereld kom je ticker symbolen vaak tegen. Op deze pagina lees je alles over ticker symbols. We beginnen met een korte uitleg over dit begrip.

Wat is een ticker symbol?

Een ticker symbol heet in het Nederlands tickersymbool of aandelensymbool. Het is een afkorting die wordt gebruikt om openbaar verhandelde aandelen van een bepaalde voorraad op een bepaalde beurs uniek te identificeren. Een aandelensymbool kan bestaan uit letters, cijfers of een combinatie van beide. “Ticker symbol” verwijst naar de symbolen die op het tickertape van een tickertape-machine zijn afgedrukt. Dit was het vroegste digitale elektronische communicatiemedium, dat informatie over de koers van de aandelen via telegraaflijnen uitzond. Het was tussen ongeveer 1870 en 1970 in gebruik.

Ticker symbol
Tickersymbolen van meerdere cryptovaluta

Unieke aspecten van een ticker symbol

In de Verenigde Staten, maar ook in andere landen, heeft een ticker symbool verschillende unieke aspecten. Het is normaal gesproken bedoeld om zo beschrijvend mogelijk te zijn, ondanks het feit dat het te kort is. Het tickersymbool met één letter is het meest prijzige. Een aantal kenmerken en aspecten van het symbool:

Eerste letter: Het is de meest voorkomende tickersymbool met de beginletter van de naam van een bedrijf. Bijvoorbeeld de F van Ford of de C van Citigroup.

Bedrijfsnaam: Dit is ook een relatief gebruikelijk symbool voor identificatie, vooral de gevestigde bedrijven maken hier gebruik van. Bijvoorbeeld AAPL is het tickersymbool van Apple en MSFT van Microsoft.

Productnaam: Sommige bedrijven verwijzen ook naar de producten die ze verkopen in hun sybool, waardoor ze gemakkelijker te onthouden zijn. Bijvoorbeeld het bedrijf de Cheesecake Factory, gebruikt CAKE.

Klantervaringen: Sommige bedrijven kiezen ervoor om in een tickersymbool te beschrijven wat voor ervaring zij verkopen. Zo heeft het moederbedrijf van KFC en de Pizza Hut het tickersymbool YUM. Als in Yum, wat lekker!

Geluiden: Een creatief tickersymbool wordt soms ook gebruikt. Zo heeft een frisdrankbedrijf het ticker symbol FIZZ.

Ticker in de cryptowereld

Ook in de wereld van crypto wordt er gebruik gemaakt van ticker symbols. Vaak wordt er voor gekozen om een afkorting te maken van de naam van de munt. In andere gevallen wordt iets anders verzonnen. De crypto currency Bitcoin heeft twee ticker symbols. De meest gangbare is BTC, maar dit is in strijd met de regelgeving. In sommige landen moet het land als eerste letter worden gebruikt. In het geval dat er geen overheid is, wordt de X gebruikt. Een aantal voorbeelden van crypto tickersymbolen:

Zo heeft elke crypto currency zijn eigen ticker symbool.