Shilling, wat is dat? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Shilling, wat is dat?

De wereld van crypto kan vreemd en soms ook wel onaardig zijn. De term shilling of shill heeft hier onder andere mee te maken. Het is een term en wordt ook wel gebruikt in crypto memes. Op deze pagina van de kennisbank lees je een korte uitleg over de term shilling.


Wat betekent shilling?

Shilling is het creëren van een hype rondom een bepaalde crypto om de waarde ervan te vergroten. Als je ziet dat iemand een bepaalde cryptocurrency aan het shillen is, dan weet je dat het een kunstmatig gecreëerde hype is. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld enorm veel geld zelf geïnvesteerd in een valuta of krijgen geld als affiliate of promotor van een bedrijf. Het gaat vaak om valuta die uit zichzelf geen hype kunnen creëren, omdat bijvoorbeeld de crypto eigenlijk een shitcoin of scamcoin is.

Een videouitleg over de term shillen/shilling crypto

In de onderstaande animatievideo kun je nogmaals de uitleg bekijken, maar dan in het Engels.

Waarom doen ze het?

Hierboven hebben we al een aantal redenen genoemd waarom mensen een coin shillen. Hieronder volgen nog een aantal redenen.

  1. Misschien heeft de persoon die de munt promoot deze voor een hoge prijs gekocht. Stel bijvoorbeeld dat je Putincoin voor 1 dollar per stuk hebt gekocht en nu is het 0,00003 dollar waard. In plaats van de munt verkopen voor verlies, ga je shilling toepassen. Je gaat het promoten als de volgende Bitcoin en zegt dingen zoals: mis deze kans niet om rijk te worden. In de hoop dat de prijs omhoog gaat en je de munt toch voor winst kan verkopen.
  2. Je krijgt een bericht van een nieuw crypto-bedrijf. Je krijgt 0,1BTC gestort in jouw Bitcoin-wallet als je hun nieuwe project gaat promoten. Termen zoals de nieuwe Bitcoin of het beste project ooit, nog beter dan Ethereum, moet je dan wel gaan gebruiken. Promoten doe je niet omdat je in de munt gelooft, maar omdat je er geld voor krijgt.
  3. Sommige mensen genieten er van om onjuiste informatie te plaatsen op sociale media of in berichtenapplicaties zoals Telegram. Dit noemen ze ook wel trollen. Je gaat Putincoin promoten, omdat je hoopt dat mensen er in trappen. Dit is ook een vorm van shilling.

Doe altijd eigen onderzoek

Veel mensen promoten bepaalde munten puur uit eigen belang. Ze geloven niet in de valuta of achterliggende techniek, maar willen er alleen maar zelf rijk van worden. Wat jij doet met jouw spaargeld, interesseert hen niets. Doe daarom altijd goed eigen onderzoek als je gaat investeren. Ook als bijvoorbeeld jouw buurman aanraadt om Putincoin te kopen. Bekijk de website, whitepaper en lees meerdere coin reviews. Bepaal na uitgebreid onderzoek of jij het een goede investering vindt.