Scamcoin: Wat is het en hoe herken je ze? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Scamcoin: Wat is het en hoe herken je ze?

Op het internet lees je vaak dat mensen een bepaalde altcoin (en soms ook Bitcoin) een scamcoin vinden. Deze term wordt te pas en te onpas gebruikt. Op deze pagina leggen we uit wat deze crypto-term betekent en hoe je zelf gemakkelijk scamcoins kan leren herkennen. We geven voorbeelden en leggen alles duidelijk uit. We beginnen met een korte uitleg over het begrip.


Wat is een scamcoin?

Een scamcoin verwijst naar een digitale valuta die in principe alleen diegenen helpt die de munt maken en onderhouden. De personen die de valuta bezitten zal het alleen maar armer maken. De munten zijn aangemaakt om de ontwikkelaars snel rijk te maken. Deze munten hebben meestal bepaalde eigenschappen, zoals het klonen van een bestaande munt en dat de eigenaren van tevoren bijna alles al gemined hebben.

Het bestaan van scamcoins is één reden waarom de meeste cryptocurrencies die momenteel bestaan, volledig waardeloos worden. De meeste scamcoins zijn ook shitcoins, maar omgekeerd is dit niet altijd zo. Coins zijn gemaakt.

De term wordt snel gebruikt

Elke keer als er een nieuwe digitale valuta wordt gelanceerd, zal er een forumgebruiker zijn die verklaart dat het een shitcoin of scamcoin is. Hij ontspant zich en denkt dat hij er goed aan heeft gedaan. Dit soort mensen doen vaak slecht of geen onderzoek naar de nieuwe munt. Dit gebeurt zelfs als munten al een tijd bestaan. Toch blijven er mensen zijn die beweren dat de munt slecht is. Dit wordt ook wel FUD verspreiden genoemd. Doe dus altijd goed eigen onderzoek naar een (nieuwe) munt en vertrouw niet teveel op anderen. Hetzelfde geldt voor mensen die een munt helemaal de hemel in prijzen. Ook dan moet je zelf goed onderzoek doen. Zelfs als het je beste vriend of de buurman is.

Scamcoin scam alertScamcoins leren herkennen

De technologie die ten grondslag ligt aan cryptocurrencies kan voor veel mensen uiterst ingewikkeld zijn om te begrijpen. De technische aard van cryptocurrencies en het gebruik van gecompliceerde computerjargon zou iedereen gemakkelijk kunnen verwarren. Zelfs de mensen die technisch aangelegd zijn. De afwezigheid van regelgeving en een algemeen gebrek aan begrip van cryptocurrencies vormen verder het probleem, waardoor een gunstig klimaat wordt gecreëerd door mensen die kwaad willen. Zij buiten slecht geïnformeerde mensen uit.

Gezien het feit dat de markt voor crypto veel mensen heeft aangetrokken, omdat enorme rendementen zijn beloofd, is de markt veranderd in een speculatief broeinest. Velen hopen snel winst te behalen. Met het grote aantal (1500+) cryptocurrencies om uit te kiezen is het moeilijk om de rotte valuta eruit te filteren. Het is dus een vruchtbare voedingsbodem voor oplichters.  Belangrijk voor mensen die willen gaan investeren in crypto, is weten waar je juist niet in moet investeren. Hieronder zie je een overzicht hoe je zelf scamcoins kan leren kennen en de slechte projecten zoals piramidespelen en ponzi schemes te filteren.

Onrealistische claims

Wij krijgen veel crypto-websites en projecten te zien. Dagelijks ontvangen wij mailtjes met nieuwe projecten. Veel van dit soort mensen beloven hoge rendementen. Maar laten we eerlijk zijn: binnen een week rijk worden is niet mogelijk. Het is verleidelijk om te investeren in zo’n project, maar heel realistisch zijn de beloften niet. Praktisch gezien is het bijna onmogelijk om consequent vaste winst te genereren. Het aanbieden van een vast rendement is bijna niet mogelijk. De enige optie is via een ponziregeling. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk gewoon oplichterij!

Er zijn over het algemeen gezien drie soorten projecten die veel fraude bevatten:

  • Cloud Mining Services
  • Bitcoin-investeringspakketten (BIP’s)
  • MLM-zwendel: Onecoin, Centurion Coin etc.

Geen code base

Omdat de meerderheid van cryptocurrencies open source is, lijkt het minder geloofwaardig om projecten met een sterke herkomst te vinden of projecten die hun codebasis niet onthullen. Hoewel niet alle crypto’s die closed-source zijn scams zijn, onthullen alle crypto’s die zijn gemarkeerd als oplichting hun codebasis niet of ze hebben dit niet. Een grote reden waarom ze zo geloten zijn, kan ook te wijten zijn aan het feit dat ze helemaal geen code bezitten. Je kunt hun codes bekijken op Github, en als de cryptocurrency niet de links naar de code bevat, dan is het zeker een scamcoin of scamproject. ‘

Afwezigheid van belangrijke informatie

Op de website van een goed cryptoproject kun je alle informatie die je nodig hebt goed terugvinden. Bij projecten die je als scamcoin kan aanmerken ontbreken een aantal zaken. Hieronder een korte opsomming van dingen die niet kunnen kloppen aan een scamcoin project

  • Er is geen whitepaper
  • Teamleden die niet bestaan. Soms foto’s van het internet gehaald
  • Geen code te bezichtigen
  • Geen technische informatie
  • Munt heeft een hoge of volledige pre-mine

Scamcoin meme parodie

Er is ook een munt genaamd ScamCoin. Dit is een parodiemunt. Bekijk de intro van deze meme-cryptocurrency