Ponzi Scheme uitleg (met lijst alle crypto ponzi’s)

Er gaat veel geld om in de cryptowereld. Dat trekt helaas ook mensen aan die minder goede bedoelingen hebben. Ponzi Schemes zijn dan soms ook een onderdeel van deze wereld. Gelukkig zijn de mensen die wel goede bedoelingen hebben ruim in de meerderheid. Toch trappen sommige mensen in dit soort fraudes. Op deze pagina van de kennisbank leggen we het begrip Ponzi Scheme, Ponzi-regeling en ponzifraude uit. Ook lees je over het ontstaan van dit soort fraudes en een aantal voorbeelden uit de crypto-wereld.

Wat is een Ponzi scheme?

Een Ponzi scheme is een frauduleuze vorm van investering die hoge rendementen belooft met weinig risico voor de belegger. Het genereert rendement voor oudere beleggers, door nieuwe investeerders te werven. Dit is vergelijkbaar met een piramidespel, omdat beide zijn gebaseerd op het gebruik van nieuwe beleggersfondsen om eerdere deelnemers te betalen. Voor zowel Ponzi schemes als piramidespellen is er uiteindelijk niet genoeg geld om dit gaande te houden en ontrafelt de fraude. In het Nederlands wordt het ook wel Ponzi-regeling of Ponzifraude genoemd.

Een stap verder uitgelicht

Een Ponzi-regeling is een beleggingsfraude waarbij klanten een grote winst worden beloofd met weinig of geen risico. Bedrijven die zich bezighouden met een Ponzifraude richten al hun energie op het aantrekken van nieuwe klanten om te investeren. Dit nieuwe inkomen wordt gebruikt om originele beleggers hun rendement uit te betalen, gemarkeerd als winst uit een legitieme transactie. Ponzi schemes vertrouwen op een constante stroom van nieuwe investeringen om rendement te blijven bieden aan oudere beleggers. Wanneer deze stroom opraakt, valt het schema uit elkaar.


Verschil Ponzi met piramidespellen

Ook vertonen de fraudes veel overeenkomsten met elkaar, zijn er ook enkele verschillen. Bij een piramidespel moeten bestaande deelnemers op zoek naar nieuwe deelnemers, om zo de piramide vol te krijgen. Bij een Ponzifraude doen de organisatoren dit. Deelnemers aan deze fraude krijgen geen geld afhankelijk van het aantal nieuwe personen die zij aanbrengen, maar geld afhankelijk van de tijdsduur en de grootte van hun inleg. Zolang nieuwkomers genoeg inleggen, blijft een ponzi in stand.

Piramidespel

Het ontstaan van de Ponzifraude

Het eerste beruchte Ponzi-plan werd geregisseerd door een man genaamd Charles Ponzi in 1919. De postdienst had in die tijd internationale antwoordbonnen gemaakt, waarmee de afzender de port kon pre-kopen en deze in zijn correspondentie kon opnemen. De ontvanger zou de coupon naar een lokaal postkantoor brengen en deze inruilen voor de postzegels die nodig zijn om een antwoord te versturen.

Charles Ponzi

Met de constante schommeling van de portokosten, was het gebruikelijk dat postzegels duurder waren in het ene land dan het andere. Ponzi huurde mensen in om goedkope internationale antwoordcoupons in andere landen te kopen en naar hem te sturen. Hij zou dan de bonnen inwisselen voor postzegels die duurder waren dan waarvoor de bon oorspronkelijk was gekocht. De zegels werden vervolgens als winst verkocht.

Dit type uitwisseling staat ook bekend als arbitrage en was geen illegale praktijk. Ponzi werd echter hebzuchtig en breidde zijn inspanningen uit. Onder de noemer van zijn bedrijf, Securities Exchange Company, beloofde hij een rendement van 50% in 45 dagen of 100% in 90 dagen. Vanwege zijn succes in de postzegelregeling werden beleggers onmiddellijk aangetrokken. In plaats van het geld daadwerkelijk te investeren, heeft Ponzi het alleen opnieuw verdeeld en de beleggers verteld dat ze winst hebben gemaakt. De regeling duurde tot 1920, toen een onderzoek naar het bedrijf van Ponzi werd uitgevoerd.

Het concept van de Ponzi-regeling eindigde niet in 1920. Toen de technologie veranderde, veranderde ook het Ponzi-plan. In 2008 werd Bernard Madoff veroordeeld voor het uitvoeren van een ponzifraude die handelsrapporten vervalste om aan te tonen dat een klant winst verdiende.

Waar moet je op letten?

Ongeacht de technologie die in een Ponzi-scheme wordt gebruikt, hebben de meeste vergelijkbare kenmerken:

  • Een gegarandeerde belofte van een hoog rendement met weinig risico
  • Consistente stroom van rendementen ongeacht de marktomstandigheden
  • Beleggingen die niet zijn geregistreerd bij de SEC
  • Beleggingsstrategieën die een geheim zijn of worden beschreven als zeer complex
  • Klanten mogen geen officieel papierwerk bekijken voor hun investering
  • Klanten die moeite hebben om hun geld uit te laten betalen

Ponzi in de cryptowereld: Alle piramidespellen en ponzi’s bij naam

In de cryptowereld komen dit soort fraudes ook veel voor. Onderstaande bedrijven, cryptovaluta en andere soort projecten zijn door meerdere gebruikers van Reddit ontmaskert als Ponzi of Piramidespel. Let op: Niet alle ponzi’s staan hier tussen. Er komen er dagelijks nieuwe bij. Pak altijd het lijstje uit de alinea hierboven erbij. Komt een belofte van een project op veel punten overeen? Investeer dan niet.

Huidige ponzi’s

BCC Cash (Dit is geen Bitcoin Cash)Hydrocoin
BCHconnectIbiscoin
Billion Bit ClubiCenter
Binary CoinIdeacoin
Bit SequenceiFan
BitAIIotaconnect
BitchampsKnox Coin
Bitclub/clubcoinLegendcoin
Bitcoin Ascension (Piramidespel)Lendconnect
Bitconnect XLendera
BitetherLibra Coin
BitfiniteLiteconnect
BitfintechLoancoin
Bitglare CoinMartcoin
BtchashMoneroconnect
Btc-RushMonetize Coin
BtcwaitMonyx
ChrysosNeoconnect
CoinriumNumiv
CointeumOalend Coin
CoinspaceOnecoin
DascoinPagarex
EcomcashPurpose/DUBI
EigencoinRegalcoin
ETHconnectRothscoin
EtherbankingSecular Coin
ExacoinSFICoin
Falcon CoinSteneum
FarstcoinStepium (piramidespel)
FicoinSwisscoin (piramidespel)
FirstcoinTenocoin
ForzacoinTEX Coin
FuturecoinThorn Coin
FUU CoinUcoin Cash
Gold Reward TokenUnix Coin
GoldgateUSI Tech
HedgeconnectWCI
HextracoinWestern Coin
Home Block CoinXRPconnect
HotCrypto

Gestopte projecten

AmbisEthtrade
BitcoinlLaser Online
BitconnectLoopX
BithaulMavro
BitlakeMecoin
BitpetiteMetizer
BitsupremeMicrohash
Btcbox.ccPaycoin
Chain.GroupPlexcoin
CoinreumThunderbit
Control FinanceVixice
CryptodoubleVone
Davor

Betaal géén handelskosten bij Bitvavo

Bitvavo heeft een onwijs gave actie voor nieuwe klanten. Bij de aankoop van de eerste 1000 euro aan cryptocurrencies, betaal je geen handelskosten. Dit is een unieke actie van dit bedrijf. Zij zijn hiermee wederom de goedkoopste crypto exchange van Nederland!

Bitvavo crypto kopen

Maak snel een gratis account aan