Ponzi Scheme uitleg (met lijst alle crypto ponzi's) - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Ponzi Scheme uitleg (met lijst alle crypto ponzi’s)

Er gaat veel geld om in de cryptowereld. Dat trekt helaas ook mensen aan die minder goede bedoelingen hebben. Ponzi Schemes zijn dan soms ook een onderdeel van deze wereld. Gelukkig zijn de mensen die wel goede bedoelingen hebben ruim in de meerderheid. Toch trappen sommige mensen in dit soort fraudes. Op deze pagina van de kennisbank leggen we het begrip Ponzi Scheme, Ponzi-regeling en ponzifraude uit. Ook lees je over het ontstaan van dit soort fraudes en een aantal voorbeelden uit de crypto-wereld.


Wat is een Ponzi scheme?

Een Ponzi scheme is een frauduleuze vorm van investering die hoge rendementen belooft met weinig risico voor de belegger. Het genereert rendement voor oudere beleggers, door nieuwe investeerders te werven. Dit is vergelijkbaar met een piramidespel, omdat beide zijn gebaseerd op het gebruik van nieuwe beleggersfondsen om eerdere deelnemers te betalen. Voor zowel Ponzi schemes als piramidespellen is er uiteindelijk niet genoeg geld om dit gaande te houden en ontrafelt de fraude. In het Nederlands wordt het ook wel Ponzi-regeling of Ponzifraude genoemd.

Een stap verder uitgelicht

Een Ponzi-regeling is een beleggingsfraude waarbij klanten een grote winst worden beloofd met weinig of geen risico. Bedrijven die zich bezighouden met een Ponzifraude richten al hun energie op het aantrekken van nieuwe klanten om te investeren. Dit nieuwe inkomen wordt gebruikt om originele beleggers hun rendement uit te betalen, gemarkeerd als winst uit een legitieme transactie. Ponzi schemes vertrouwen op een constante stroom van nieuwe investeringen om rendement te blijven bieden aan oudere beleggers. Wanneer deze stroom opraakt, valt het schema uit elkaar.

Verschil Ponzi met piramidespellen

Ook vertonen de fraudes veel overeenkomsten met elkaar, zijn er ook enkele verschillen. Bij een piramidespel moeten bestaande deelnemers op zoek naar nieuwe deelnemers, om zo de piramide vol te krijgen. Bij een Ponzifraude doen de organisatoren dit. Deelnemers aan deze fraude krijgen geen geld afhankelijk van het aantal nieuwe personen die zij aanbrengen, maar geld afhankelijk van de tijdsduur en de grootte van hun inleg. Zolang nieuwkomers genoeg inleggen, blijft een ponzi in stand.

Piramidespel

Het ontstaan van de Ponzifraude

Het eerste beruchte Ponzi-plan werd geregisseerd door een man genaamd Charles Ponzi in 1919. De postdienst had in die tijd internationale antwoordbonnen gemaakt, waarmee de afzender de port kon pre-kopen en deze in zijn correspondentie kon opnemen. De ontvanger zou de coupon naar een lokaal postkantoor brengen en deze inruilen voor de postzegels die nodig zijn om een antwoord te versturen.

Charles Ponzi

Met de constante schommeling van de portokosten, was het gebruikelijk dat postzegels duurder waren in het ene land dan het andere. Ponzi huurde mensen in om goedkope internationale antwoordcoupons in andere landen te kopen en naar hem te sturen. Hij zou dan de bonnen inwisselen voor postzegels die duurder waren dan waarvoor de bon oorspronkelijk was gekocht. De zegels werden vervolgens als winst verkocht.

Dit type uitwisseling staat ook bekend als arbitrage en was geen illegale praktijk. Ponzi werd echter hebzuchtig en breidde zijn inspanningen uit. Onder de noemer van zijn bedrijf, Securities Exchange Company, beloofde hij een rendement van 50% in 45 dagen of 100% in 90 dagen. Vanwege zijn succes in de postzegelregeling werden beleggers onmiddellijk aangetrokken. In plaats van het geld daadwerkelijk te investeren, heeft Ponzi het alleen opnieuw verdeeld en de beleggers verteld dat ze winst hebben gemaakt. De regeling duurde tot 1920, toen een onderzoek naar het bedrijf van Ponzi werd uitgevoerd.

Het concept van de Ponzi-regeling eindigde niet in 1920. Toen de technologie veranderde, veranderde ook het Ponzi-plan. In 2008 werd Bernard Madoff veroordeeld voor het uitvoeren van een ponzifraude die handelsrapporten vervalste om aan te tonen dat een klant winst verdiende.

Waar moet je op letten?

Ongeacht de technologie die in een Ponzi-scheme wordt gebruikt, hebben de meeste vergelijkbare kenmerken:

  • Een gegarandeerde belofte van een hoog rendement met weinig risico
  • Consistente stroom van rendementen ongeacht de marktomstandigheden
  • Beleggingen die niet zijn geregistreerd bij de SEC
  • Beleggingsstrategieën die een geheim zijn of worden beschreven als zeer complex
  • Klanten mogen geen officieel papierwerk bekijken voor hun investering
  • Klanten die moeite hebben om hun geld uit te laten betalen

Ponzi in de cryptowereld: Alle piramidespellen en ponzi’s bij naam

In de cryptowereld komen dit soort fraudes ook veel voor. Onderstaande bedrijven, cryptovaluta en andere soort projecten zijn door meerdere gebruikers van Reddit ontmaskert als Ponzi of Piramidespel. Let op: Niet alle ponzi’s staan hier tussen. Er komen er dagelijks nieuwe bij. Pak altijd het lijstje uit de alinea hierboven erbij. Komt een belofte van een project op veel punten overeen? Investeer dan niet.

Huidige ponzi’s

BCC Cash (Dit is geen Bitcoin Cash) Hydrocoin
BCHconnect Ibiscoin
Billion Bit Club iCenter
Binary Coin Ideacoin
Bit Sequence iFan
BitAI Iotaconnect
Bitchamps Knox Coin
Bitclub/clubcoin Legendcoin
Bitcoin Ascension (Piramidespel) Lendconnect
Bitconnect X Lendera
Bitether Libra Coin
Bitfinite Liteconnect
Bitfintech Loancoin
Bitglare Coin Martcoin
Btchash Moneroconnect
Btc-Rush Monetize Coin
Btcwait Monyx
Chrysos Neoconnect
Coinrium Numiv
Cointeum Oalend Coin
Coinspace Onecoin
Dascoin Pagarex
Ecomcash Purpose/DUBI
Eigencoin Regalcoin
ETHconnect Rothscoin
Etherbanking Secular Coin
Exacoin SFICoin
Falcon Coin Steneum
Farstcoin Stepium (piramidespel)
Ficoin Swisscoin (piramidespel)
Firstcoin Tenocoin
Forzacoin TEX Coin
Futurecoin Thorn Coin
FUU Coin Ucoin Cash
Gold Reward Token Unix Coin
Goldgate USI Tech
Hedgeconnect WCI
Hextracoin Western Coin
Home Block Coin XRPconnect
HotCrypto

Gestopte projecten

Ambis Ethtrade
Bitcoinl Laser Online
Bitconnect LoopX
Bithaul Mavro
Bitlake Mecoin
Bitpetite Metizer
Bitsupreme Microhash
Btcbox.cc Paycoin
Chain.Group Plexcoin
Coinreum Thunderbit
Control Finance Vixice
Cryptodouble Vone
Davor