Peer-to-peer: Uitleg, exchanges en crypto lending - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Peer-to-peer: Uitleg, exchanges en crypto lending

Een term die je vaak tegenkomt in de wereld van cryptocurrencies is peer-to-peer (p2p). Deze term is niet ontstaan dankzij de komst van crypto, maar bestaat al veel langer. Op deze pagina lees je alles wat met p2p te maken heeft. Zo lees je een uitleg van het woord, de verschillende toepassingen en hoe bijvoorbeeld P2P exchanges en lending-platformen werken. We beginnen met een uitleg van de term p2p.

Wat is peer-to-peer?

Peer is het Engelse woord voor gelijke. In een peer-to-peernetwerk zijn alle computers gelijkwaardig en kunnen diensten aan elkaar aanbieden. Een p2p netwerk kent geen vaste server of werkstation. Er is geen centrale identiteit die iets met anderen deelt. Iedereen die met het netwerk meedoet is aangesloten op hetzelfde netwerk. De afkorting is P2P.

Een korte geschiedenis

Het internet is een gedeelde bron, een samenwerkingsnetwerk dat is opgebouwd uit miljoenen hosts over de hele wereld. Tegenwoordig zijn er meer dan ooit tevoren applicaties die het netwerk willen gebruiken, bandbreedte gebruiken en pakketten willen verzenden. Het originele concept van internet, dat eind jaren 60 ontstond, was een peer-to-peer systeem. Dit is daarna verwaterd met steeds meer centrale servers die deze rol op zich namen. Sinds 1994 racet het grote publiek zich bij de gemeenschap van computers op internet. Men werd steeds meer afhankelijk van het internet. Dat bracht nieuwe beveiligingsvereisten met zich mee.

Veranderingen in 2000

In het jaar 2000 vond een grote verandering plaats. Het netwerkmodel dat de groei van de eerste 6 jaar heeft overleefd, werd op zijn kop gezet. De dienst Napster kwam tot leven en daarmee werd een grote peer-to-peer beweging in de gang gezet. P2P bedrijven zoals FastTrack, eDonkey, Gnutella (zie afbeelding 1) schoten als paddenstoelen uit de grond. Miljoenen mensen kregen ook thuis een computer en waren niet meer afhankelijk van werk of een bibliotheek. Zij begonnen meer te doen op het internet dan alleen surfen en e-mailen. In plaats daarvan verbonden machines thuis en op het bureaublad zich rechtstreeks met elkaar. Ze vormden groepen en werkten samen om, door de gebruiker gemaakte, zoekmachines, virtuele supercomputers en bestandssystemen te worden.

Gebruikers P2P netwerken
Verloop van het geschatte aantal gebruikers van de in anno 2006 drie populairste p2p-netwerken: het FastTrack-, eDonkey- en het Gnutellanetwerk, tussen januari 2003 en eind mei 2006.

Niet iedereen vond dit een geweldig idee. Veel netwerkproviders, die hun systemen hebben opgezet met het idee dat gebruikers het grootste deel van hun tijd zouden besteden aan het downloaden van gegevens van centrale servers, hadden economische bezwaren tegen peer-to-peer-modellen. Sommige waren begonnen met het afsnijden van de toegang tot peer-to-peer-diensten. Dit deden zij op basis van het feit dat ze gebruikersovereenkomsten schonden en teveel bandbreedte verbruikten. Dit ging een tijd lang zo door. Tot het netwerk een exponentiele groei van gebruikers kenden. Apps zoals Napster werden steeds populairder. Ook grote providers konden niet meer onder P2P uit.

Een p2p-uitleg in een video

Het YouTube-kanaal FLAMINGO Project heeft een goede introductie gemaakt over peer-to-peer (P2P). Bekijk de Engelstalige uitleg hieronder:

Peer-to-peer en cryptocurrency

Bitcoin is zelf ook een peer-to-peer netwerk. Transacties vinden plaats zonder dat er een centrale server bij betrokken is. Gebruikers delen bestanden onderling uit. De gebruikers sturen een cryptovaluta naar elkaar toe. Andere deelnemers aan het Bitcoin-netwerk controleren of de transactie geldig is. Dit zijn deelnemers die ook actief zijn op hetzelfde peer-to-peer netwerk.

Peer-to-peer netwerk Bitcoin
Peer-to-peer netwerk

Peer-to-peer exchanges

Zoek je een exchange om cryptocurrency te kopen, dan heb je grofweg twee opties: een peer-to-peer (P2P) exchange of een centrale exchange. We leggen hieronder kort de twee vormen van cryptocurrency exchanges uit.

Hoe werken centrale exchanges?

Deze exchange is een gecentraliseerde entiteit, die orders van kopers en verkopers verzamelt. Ook al lijkt het misschien alsof je direct handelt met andere mensen, de uitwisseling koppelt je eigenlijk met een handelspartner en voert de handel op eigen kracht uit. Uitwisselingen stellen je in staat om met anderen te handelen, maar alles moet via de exchange gebeuren. Zij zijn een tussenpersoon. Een probleem bij gecentraliseerde exchanges is dat zij een groot deel van een handel vragen. Je betaalt bijvoorbeeld een percentage aan transactiekosten aan deze tussenpersoon. Ook moet je deze tussenpersoon kunnen vertrouwen, omdat je veel gevoelige informatie achterlaat bij deze exchange.


Hoe werken peer-to-peer exchanges?

Een P2P exchange brengt kopers en verkopers rechtstreeks met elkaar in verbinding. Zij kunnen zo direct met elkaar handelen zonder een derde partij te hoeven vertrouwen om hun transacties te verwerken. De interacties tussen partijen en P2P-uitwisselingen worden geleid door voorgeprogrammeerde software, zonder dat tussenpersonen nodig zijn. Deze alternatieve aanpak heeft verschillende voordelen, vooral als je je zorgen maakt over transactiekosten en vertrouwen in derde partijen.

P2P lending platformen voor cryptocurrencies

Peer-to-peer lending is een van de toepassingen van dit netwerk. Deze vorm van lenen bestaat al sinds 1700. Bitcoin leningen en andere p2p-toepassingen zijn recent opgekomen. Vroeger heette het “social lending” of “sociale leningen”.

Een korte geschiedenis van P2P leningen

Jonathan Swift, de succesvolle Ierse auteur van “Gulliver’s Travels”, richtte een van de meest populaire lendingprogramma’s ooit op. Dit was het Irish Loan Fund. Hij kwam er achter dat personen uit gezinnen met een laag inkomen op het platteland geen ervaring hadden met kredietverlening en weinig onderpand hadden. Toch konden deze mensen als kredietwaardig beschouwd worden. Swift leende kleine bedragen en rekende geen rente.

Gedurende de achttiende en negentiende eeuw heeft peer-to-peer kredietverlening zijn hoogtepunt bereikt en wordt het een van de meest gebruikte methoden van kredietverlening in Europa. Tegen 1800 waren er meer dan 300 leningenprogramma’s alleen al in Ierland. Toen banken in de 20e eeuw steeds meer invloed kregen, werden de peer-to-peer kredieten enigszins in de schaduw gesteld.

Een Bengaalse sociaal ondernemer, bankier en econoom, Dr. Mohammad Yunus, pionierde de moderne versie van peer-to-peer-leningen in Bangladesh. Later ontving hij de Nobelprijs voor de vrede voor het oprichten van de Grameen Bank en het leiden van de concepten van microkrediet en microfinancieringen. Zijn doel was om ondernemers te machtigen die te arm waren om traditionele bankleningen te krijgen.

Yunux P2P lending pionier
Dr. Mohammad Yunus

Het eerste online P2P-lendingplatform werd in 2005 gelanceerd. Tot op heden heeft het platform meer dan 2.8 miljard pond aan Britse consumenten uitgeleend. Het concept van online P2P leningen is vergelijkbaar met de microfinancieringsvisie die zowel Swift als Yunus hebben nagestreefd. Het belangrijkste verschil was de markt. Dit was de eerste dienstverlening in een welvarend land. Het werd als alternatief gelanceerd voor leningen bij traditionele banken met hun hoge rentes.

Zowel kredietverstrekkers als kredietnemers profiteren van peer-to-peer leningen. Het biedt een lagere rente voor leners en een kans om krediet te krijgen voor degenen met een slechte kredietgeschiedenis of kredietscore. Beleggers die via P2P-platformen lenen, genieten van een aanzienlijk hogere rentevoet dan een spaarrekening zou kunnen bieden. Ook kunnen zij profiteren van verschillende belastingvoordelen.

P2P lending met crypto verstoord de huidige industrie

Terwijl P2P-leningen een revolutie teweeg hebben gebracht in de manier waarop mensen sparen, lenen en beleggen, staat de jonge industrie zelf dicht in de buurt van verstoord te worden door aanbieders van cryptocurrency.

Fans van cryptocurrency beweren dat blockchaintechnologie een echt transformerend effect zou kunnen hebben op directe uitlening. Het is duidelijk dat P2P-leningen met Bitcoin of Ether, de twee populairste digitale valuta, grotere transparantie, efficiëntie en schaalbaarheid bieden en mogelijk lagere kosten voor iedereen.

Een van de belangrijkste voordelen die crypto leningen biedt, is de leenkennis. Hoewel de traditionele kredietverleningssector praktisch is gebaseerd op verhandelen van schuldformulieren, is de optie niet beschikbaar voor P2P-leninginvesteerders. Of moeten we zeggen dat het nog niet beschikbaar is? Het gebruik van blockchain zou leentokening mogelijk maken, waardoor beleggers eenvoudig hun leningen met andere P2P-netwerkdeelnemers kunnen verhandelen en de liquiditeit van de markt kunnen verbeteren. De blockchain-technologie en P2P leningen voelen aan als natuurlijke bondgenoten, dus we verwachten dat nieuwe partners, services en producten vanaf de grond aan zullen worden gebouwd in de nabije toekomst voor de fintech-industrie.