Over the counter (OTC) - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Over the counter (OTC)

In de cryptocurrency-wereld lees je steeds vaker over de term OTC. Ook zijn er meerdere OTC-exchanges en bedrijven die zich richten op deze financiële term. Op deze pagina lees je wat OTC is, waar je dat kan doen en wat de voor- en nadelen zijn van Over The Counter traden.


Wat is OTC?

OTC is de afkorting voor “Over The Counter”. Het is een term die gehanteerd wordt in de financiële wereld. Het gaat om een financiële transactie die niet via een beurs verlopen, maar direct tussen twee partijen afgesloten wordt. OTC bestaat al een geruime tijd en ontleent zijn wortels aan enkele van de eerste op winkels die gebaseerd waren op het ruilen van goederen. Het verwijst meer specifiek naar het gedeelte voor eenvoudige toegang.

De cryptomarken evolueren en zowel grote als kleine spelers zijn op zoek naar de beste manieren om mee te doen. We kijken op deze pagina verder naar OTC in relatie tot cryptocurrency.

Andere belangrijke definities

Voordat we verder kijken naar de term OTC, leggen we eerst drie belangrijke termen uit. Ook OTC leggen we nog eens op een andere manier uit, die misschien iets meer te maken heeft met cryptovaluta.

Security: Een effect is een financieel instrument dat een geldwaarde heeft en dat op een markt inwisselbaar/verhandelbaar is. Effecten worden in de meeste gevallen gebruikt als hulpmiddel om winst te maken, maar kunnen ook worden gebruikt om technische redenen, zoals hedging (uitleg, Wikipedia)

Exchange: De meeste effectenhandel vindt plaats op beurzen. Een beurs is een marktplaats die effecten en andere complexe financiële instrumenten verhandelt. Ze brengen brokers, dealers en beleggers samen op een gecentraliseerde manier om het kopen en verkopen van deze instrumenten te standaardiseren. Via meerdere complexe regelgeving controleren ze ook markten om fraude te voorkomen.

OTC: Over The Counter is een mooie manier om “decentraal handelen” te zeggen. Orders worden niet bijhouden in een publiekelijk grootboek. Mensen kunnen handelen met elke broker, zonder dat iemand iets over hun transactie weet.

Wie maken hier o.a. gebruik van?

In de traditionele financiële wereld kunnen bedrijven die bijvoorbeeld niet de juiste reputatie hebben en/of het geld niet hebben om de exchanges fees te betalen, de OTC-route volgen om kapitaal aan te trekken. In de cryptowereld willen bijvoorbeeld mensen die veel van een valuta bezitten, grote transacties uitvoeren zonder al te veel aandacht te trekken. Zij nemen dan ook de OTC-route.

Voor- en nadelen van OTC

Er kleven een aantal nadelen aan OTC traden. Als grootste voordeel wordt gezien dat het een volledig open marktplaat is. Je kan handelen in een volledig open markt. Je zou bijvoorbeeld een x aantal Ripple (XRP) kunnen verkopen en er een y hoeveelheid CLOAK voor terug kunnen krijgen. De prijs wordt dan niet bepaalt door een exchange of exchangekosten, maar door de twee betrokken partijen. Een groot nadeel is dat je sneller opgelicht kan worden en dat de prijzen erg inconsistent zijn.