Open source - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Open source

De term open-source kom je eigenlijk bij de meeste cryptovaluta tegen. Dit komt omdat een cryptovaluta, zoals Satoshi Nakamoto het ooit heeft bedoeld, eigenlijk altijd open-source moet zijn. Op deze pagina van de BitcoinsAltcoins.nl kennisbank gaan we dieper in op het begrip.

Wat is Open-Source?

Een goede vertaling zou in het Nederlands: Openbronmodel zijn. Volgens Wikipedia is de definitie van dit begrip:

Open source of open bron beschrijft de praktijk die in productie en ontwikkeling vrije toegang geeft tot de bronmaterialen (de source) van het eindproduct.

Voordat de term open source algemeen in gebruik werd genomen, was er een breed scala aan uitdrukkingen om het concept te beschrijven. Het dankt zijn huidige populariteit mede aan het toenemende gebruik van internet, het mogelijk maken van diverse productiemodellen, manieren om communicatie te bedrijven en interactieve gemeenschappen. De bekendste vorm is opensourcesoftware.

Het belangrijkste uit deze definitie zijn wel de woorden vrije toegang.

Open source cryptovalutaWaar komt de term vandaan?

De term is ontstaan tijdens een strategiesessie van pioniers op het gebied van softwareontwikkeling. In 1998 gaf het bedrijf Netscapes de broncode van Navigator, een soort webbrowser, vrij. Alle leden die aanwezig waren stelden voor om dit open-source te noemen in het vervolg. Dit deden zijn omdat er eventueel verwarring zou kunnen ontstaan met de term Free-Software.

Broncode van cryptocurrencies

Alle bestanden van de meeste cryptocurrencies kun je vrij bekijken. Je kan deze ook kopiëren om er zelf mee aan de slag te gaan. Zo zijn er bijvoorbeeld ontwikkelaars die met de sourcecode van andere munten aan de slag zijn gegaan en hier een fork van hebben gemaakt. Op de website van de meeste cryptovaluta of op de website van CoinMarketCap kun je de broncode bekijken. Ook wij bieden een link naar de sourcecode op de pagina’s van al onze uitgewerkte cryptovaluta. Bekijk daar de lijst met alle cryptocurrencies voor.