Market cap - Wat is het, betekenis en hoe gebruik je het
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Market cap, wat is het en hoe gebruik je het?

Market cap is de afkorting voor het Engelse market capitalization. In het Nederlands gebruiken we er één woord voor: marktkapitalisatie. Het is een term die in de crypto-wereld erg belangrijk is geworden. Eén van de meest bezochte websites op het gebied van alle cryptocurrencies draait dan ook volledig om de market cap van cryptovaluta. Op deze pagina lees je alles over de term Market Capitalization en kom je erachter wat de betekenis van market cap is . Van een uitgebreide uitleg tot hoe je deze cijfers kan gebruiken voor jouw onderzoek naar een cryptovaluta.


Wat is market cap? – Betekenis

Cryptocurrency marktkapitalisatie vormt een wiskundige techniek voor het bepalen van de waarde van een cryptocurrency. Terwijl sommige mensen denken dat de prijs waarde vertegenwoordigt, zegt de realiteit anders. Een kop koffie van 2 euro zal niet beter smaken als deze 10 euro kost.

Prijzen schommelen om verschillende redenen. Gunstige of ongunstige nieuwsverhalen creëren bijvoorbeeld sprongen in de prijs. Ook de acties van een regering kunnen slechte effecten hebben op de prijs.

Ook speelt investeerderspsychologie een rol bij prijsschommelingen op korte termijn. Bitcoin profiteerde in 2017 van iets dat bekend staat als het feestdageneffect. Mensen gaan naar huis, genieten van lekker eten, goede gesprekken en praten met familie en vrienden over bijvoorbeeld investeringen. Bitcoin genoot van deze aandacht en behaalde zelfs een ATH rond deze tijd. Het beste is eigenlijk om te focussen op de market cap van een cryptovaluta.

De definitie van marktkapitalisatie / market cap

Beursanalisten gebruiken de marktkapitalisatie van bedrijven om geïnformeerde beslissingen te nemen. Wat is market cap? Market Capitalization (marktkapitalisatie) definieert eenvoudig de huidige aandelenprijs vermenigvuldigd met het totale aantal bestaande aandelen. In cryptocurrency termen is dit qua betekenis de huidige prijs van een munt keer het totale aantal munten op de markt.

Bedrijfsmarktkapitalisatie = Totale bestaande aandelen x Huidige prijs

Cryptocurrency Market Cap = Totale huidige munten x Huidige prijs

De huidige munten wordt ook wel “Circulating Supply” genoemd. Dit is het “aantal munten in circulatie”

Een voorbeeld PIVX tegenover XRP

Op het moment van schrijven (november 2018) is de anonieme en privacy-gerichte cryptovaluta PIVX €1,19 waard. In totaal zijn er 56.781.166 PIVX in omloop. De marktkapitalisatie van PIVX is dus 56.781.166 * €1,19 = €67.569.587,54.

Ripple (XRP) kost nu €0,416963 per munt. Je denkt dan snel dat deze een lagere marktkapitalisatie heeft dan PIVX. Echter als we de berekening invullen blijkt dat niet zo. De munt heeft een circulation supply van 40.205.513.967. Als we hier de berekening op loslaten: 40.205.513.967 * €0,416963 = €16.764.211.720,22.

Uitkomst: de marktkapitalisatie van Ripple is velen malen groter dan PIVX. Ook al kost de munt per eenheid minder.

*Cijfers van de website Coinmarketcap.com.

Wat kun je met deze gegevens?

Als algemene regel laat dit ons de hoeveelheid investeringsrisico’s zien. Aandelen kunnen zeer grofweg worden ingedeeld als small cap, mid cap en large cap naarmate de marktkapitalisatie stijgt.

Grote bedrijven zoals Apple, Windows, Ahold en Samsung presenteren minder risico voor de belegger. Als een bedrijf naar een bepaalde omvang is gegroeid, wordt het groeipotentieel van het bedrijf beperkt.

Bedrijven met een small cap nemen meer risico in, vanwege het mogelijk falen van het bedrijf. Als de investering en het bedrijf succesvol is, kun je als vroege investeerder flink wat geld verdienen.

Ook kun je de market cap gebruiken om van een gehele sector de marktkapitalisatie te berekenen. Neem dan alle bedrijven binnen een sector, reken de marktkapitalisatie uit en voeg deze samen. Zo zie je de marktet capititalization van de gehele sector. Dit kan je ook doen voor bijvoorbeeld alle privacycoins of alle projecten die milieubewust zijn.

Jij weet nu precies wat de betekenis van market cap is en hoe je dit kan gebruiken.