Fungibiliteit en cryptocurrency - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Fungibiliteit en cryptocurrency

Wie veel onderzoek doet naar cryptocurrencies, komt regelmatig onbekende economische termen tegen. Je weet waarschijnlijk dat deze termen op de een of andere manier aan geld zijn gebonden, maar weet niet precies wat ze betekenen. De Engelse term “Fungible”, oftwel: Fungibiliteit, kom je vaak tegen op websites van cryptovaluta. Op deze pagina bekijken we de term fungible en leggen we op wat voor manier deze is verbonden aan de wereld van cryptocurrency.

Wat betekent fungible?

Fungible is een Engels woord dat staat voor fungibiliteit. Fungibiliteit is een kenmerk van een goed wat, als het in bezit is, betekent dat de eenheden van het specifieke goed of product uitwisselbaar zijn. Neem bijvoorbeeld een biljet van 10 euro. Er is een groot aantal eurobiljetten in omloop, maar elk biljet van 10 euro heeft dezelfde waarde: 10 euro. Elk eurobiljet met hetzelfde getal erop is uitwisselbaar met andere biljetten. Je kan met dezelfde biljetten dezelfde hoeveelheden goederen kopen. Hetzelfde geldt voor briefjes van 5, 20 en 50 euro.

Niet alleen valuta’s zijn fungibel. Ook zaken als edelmetalen, obligaties, aandelen van bedrijven en andere grondstoffen hebben dit kenmerk. Maar als een product als ruilmiddel wordt gebruikt, betekent het niet dat het fungibel is. Een diamant van een bepaalde grootte is bijvoorbeeld niet hetzelfde waard als een andere diamant van dezelfde grootte. Je hebt dan te maken met het aantal karaat en andere zaken die de waarde bepalen. Dat bekent dus dat diamanten niet fungibel of direct uitwisselbaar zijn.

 

Waarom is fungibiliteit een belangrijk kenmerk van een (digitale) valuta?

De reden waarom fungibiliteit zo belangrijk is voor geld en valuta is omdat een valuta in essentie niet betrouwbaar is. Een valuta – of het nu gaat om een digitale valuta, fysiek of papiergeld – moet fungibel zijn als mensen het gaan vertrouwen voor dagelijkse transacties. Als het niet fungibel is, kunnen er problemen optreden. Het zou bijvoorbeeld een enorme chaos worden als sommige briefjes van 10 euro niet uitgewisseld zouden kunnen worden met andere gelijkwaardige briefjes.

Als mensen zouden proberen te betalen voor producten met een briefje van 20 euro, die niet uitwisselbaar is met anderen, zou het land ontsporen. Fungibiliteit helpt een valuta op een betrouwbare manier in gebruik. Elke eenheid van die valuta is hetzelfde, ongeacht welke eenheid wordt uitgegeven. Fungibiliteit is een noodzaak voor elk middel van uitwisseling dat gebruikt wordt voor dagelijkse transacties op grote schaal.

Fungibiliteit en cryptovaluta

Het kenmerk fungibel is enorm relevant voor Bitcoin en andere cryptovaluta, omdat het een valuta is. Dit betekent dat ze fungibiliteit moeten hebben om normaal te kunnen functioneren. Zonder dit kenmerk zouden Bitcoin en andere cryptocurrencies, zoals Litecoin, XRP en Ethereum met grotere uitdagingen worden geconfronteerd. Deze uitdagingen zouden zij dan op het gebied van alledaagse transacties tegenkomen.

Gezien het feit dat alle cryptovaluta al een aantal andere problemen tegenkomen op de weg naar reguliere valuta, is een gebrek aan fungibiliteit niet iets wat de meeste cryptocurrency-gebruikers zouden willen zien.

Gelukkig zijn cryptovaluta uiterst fungibel. Eén BTC overal ter wereld is nog steeds één BTC. Er zijn slechts 21 miljoen BTC die ooit beschikbaar komen. En elke hoeveelheid BTC is gelijk aan dezelfde hoeveelheid BTC. Ze zijn precies hetzelfde.

Opdelen van cryptovaluta

Bitcoin en vele andere cryptocurrency-eenheden zijn ook deelbaar. Dat betekent dat je delen van de munt kan kopen of verkopen. Zo kun je bijvoorbeeld 0.001 BTC kopen. Deelbaarheid is een ander belangrijk kenmerk van een cryptovaluta, omdat niet alle goederen en services die je wilt kopen gelijk staan aan één BTC. Normale transacties kosten namelijk niet 1 BTC. Als je een brood bij de bakker haalt, is dit gelukkig slechts een fractie van deze prijs.