Decentraal uitleg en decentralized exchanges - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Decentraal uitleg en decentralized exchanges

De woorden decentraal, gedecentraliseerd of decentralisatie vliegen je om de oren als je onderzoek doet naar blockchain- of cryptocurrencyprojecten. Ook in de Bitcoin Whitepaper staat deze term meerdere malen. Op deze pagina bekijken we wat deze term precies is, hoe het werkt in cryptovaluta en waarom gedecentraliseerde exchanges zo in opkomst zijn. Je leest een uitleg in tekst en in videoformaat.

Wat is decentraal?

Het woord decentraal betekent niet-centraal. Decentralisatie is het proces waarbij de activiteiten van een organisatie, met name die betrekking hebben op planning en besluitvorming, worden gedistribueerd of gedelegeerd. De macht gaat weg van een centrale, gezaghebbende groep, naar een decentrale groep.

Verwante begrippen zijn: decentralisatie, decentraliseren, decentralisering, decentralisme en decentrering

Decentralisatie en cryptocurrency

De eerste blockchain ooit was de Bitcoin-client die in 2009 werd opgestart. Wanneer iemand Bitcoin naar iemand anders stuurt, worden transacties niet geverifieerd door een gecentraliseerde instantie. In plaats daarvan kan iedereen zijn computer aansluiten op het Bitcoin-systeem om een beweging van het geld te verifiëren. Elk apparaat dat op het systeem is aangesloten wordt een knooppunt genoemd. Er zijn in totaal duizenden onafhankelijke knooppunten, die allemaal helpen het netwerk in leven te houden. Dit betekent dat hackers voor het te hacken netwerk de controle over de meerderheid van deze “knopen” moet hebben. Dit is bijna onmogelijk.

Het belangrijkste om te onthouden is echter dat decentralisatie niet alleen voor financiële transacties is. Het kan bijna in elke branche ter wereld worden gebruikt. Ook belangrijk; mensen hoeven zich niet te identificeren om te communiceren met een gedecentraliseerd systeem. Ze gebruiken eenvoudigweg een private en publieke sleutel, wat betekent dat ze anoniem kunnen blijven.

Decentraal centraal en gedistribueerde netwerken
Decentraal, centraal en gedistribueerde netwerken

Drie vormen van decentralisatie

Er vallen drie vormen van decentralisatie in cryptovaluta te onderscheiden:

Architecturale decentralisatie: Op hoeveel fysieke computers bestaat een systeem? Hoeveel computers kan het systeem aan?

Politieke decentralisatie: Hoeveel individuen of organisaties sturen uiteindelijk de computers waar het systeem uit bestaat?

Logische decentralisatie: Lijkt de interface en datastructuren die het systeem presteert meer op een enkel object of een zwerm. Als je een systeem doormidden snijdt, inclusief zowel providers als gebruikers, zullen beide helften volledig blijven functioneren als onafhankelijke eenheden.

Blockchains zijn politiek gedecentraliseerd (niemand controleert ze) en architectonisch gedecentraliseerd (geen infrastructureel centraal punt), maar ze zijn logisch gecentraliseerd (er is één gemeenschappelijk overeengekomen staat en het systeem gedraagt zich als een enkele computer).

Decentrale exchanges

Een decentrale exchange is een online markt waarop cryptocurrency verhandeld kan worden. Het is niet afhankelijk van een derde partij om de inhoud van de wallets te beheren. In plaats daarvan kunnen de gebruikers van de exchange direct met elkaar handelen. Dit wordt ook wel peer-to-peer of p2p genoemd. Er is geen centrale bevoegdheid die alles controleert. Dit soort exchanges zijn 24 uur per dag geopend.