Consensus uitleg. Hoe werkt dat in de crypto-wereld? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Consensus uitleg. Hoe werkt dat in de crypto-wereld?

Blockchains zijn niet decentraal van zichzelf. Het consensus protocol komt hier bij kijken. Op deze pagina van de Bitcoinsaltcoins.nl kennisbank lees je alles over het begrip consensus en waarom het alles te maken heeft met blockchaintechnologie. Je leest de uitleg in tekst, maar kunt ook een video uitleg bekijken over de verschillende begrippen die op deze pagina staan.

Wat betekent het woord consensus?

Een consensus is algemene overeenstemming tussen een groep mensen. In een zin ziet het woord er als volgt uit: “De consensus onder wetenschappers is dat de wereld de komende decennia zal opwarmen” of “Wanneer de Nederlandse troepen moeten vertrekken, zou bij consensus worden bepaald”. Het woord heeft dus alles te maken met een overeenstemming tussen een groep mensen.

consensus
Alpha Stock Images – http://alphastockimages.com/

Volgens het woordenboek

De Dikke van Dale legt het begrip als volgt uit:

con·sen·sus (de; m)overeenstemming van mening; = eenstemmigheid (bron)

Wat is een consensusmechanisme in cryptocurrency?

Een consensusmechanisme is een fouttolerant mechanisme dat gebruikt wordt in computer- en blockchain-systemen om de vereiste overeenstemming te bereiken over een enkele gegevenswaarde, of een enkele staat van het netwerk tussen gedistribueerde processen. Het is onder meer nuttig voor het bijhouden van gegevens.

In elk gecentraliseerd systeem, zoals een database met essentiële informatie over rijbewijzen in een land, heeft een centrale beheerder de bevoegdheid om de database te onderhouden en bij te werken. De taak om updates uit te voeren, het toevoegen en verwijderen van namen van mensen die in aanmerking kwamen voor bepaalde licenties, wordt uitgevoerd door een centrale autoriteit die de enige verantwoordelijk is.

Database v.s. consensusmechanisme

Openbare blockchains die opereren als gedecentraliseerde, zelfregulerende systemen werken op wereldwijde schaal, zonder enige autoriteit. Het gaat om bijdragen van honderdduizenden deelnemers die werken aan verificatie en authenticatie van transacties die plaatsvinden op de blockchain en op de block-mining-activiteiten.

In dergelijke dynamisch veranderende status van de blockchain hebben deze publiekelijk gedeelde grootboeken een efficiënt, eerlijk, real-time, functioneel, betrouwbaar en veilig mechanisme nodig om ervoor te zorgen dat alle transacties die op het netwerk plaatsvinden echt zijn. Ook moeten alle deelnemers het eens zijn over een consensus van de status van het grootboek. Deze zeer belangrijke taak wordt uitgevoerd door het consensusmechanisme, dat een set regels is die beslist over bijdragen van de verschillende deelnemers op de blockchain. Er zijn verschillende soorten algoritmes om dit te bereiken.