Bitcoin ATM uitleg en Nederland - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Bitcoin ATM uitleg en Nederland

Bitcoin ATM is een term die je vaak tegenkomt. Ook in de mainstream media wordt er vaak over gesproken. Op deze pagina geven we een uitleg over deze ATM’s, leggen we uit waar je ze kan vinden en hoe het werkt.

Wat is een Bitcoin ATM?

Bitcoin ATM wordt ook wel afgekort als BATM. Dit is een kiosk waarmee een persoon Bitcoin kan kopen met behulp van een geldautomaat. Sommige Bitcoin-geldautomaten bieden meerdere functionaliteiten aan, zoals de aankoop en verkoop van BTC. Bitcoin machines zijn niet precies hetzelfde als traditionele geldautomaten, maar werken wel op de zelfde manier.

Bitcoin ATM-kiosken zijn machines die met het internet zijn verbonden, waardoor het inwisselen van contant geld of een creditcard in ruil voor BTC mogelijk is. Ze zien er doorgaans uit als traditionele geldautomaten, maar maken geen verbinding met een bankrekening. Ze verbinden de klant rechtstreeks aan een Bitcoin-centrale voor een gelokaliseerde en handige manier om Bitcoin snel en persoonlijk aan te schaffen. Gemeenschappelijke locaties voor dit soort geldautomaten bevinden zich in een winkel, bar, restaurant, winkelcentrum of luchthaven.

Bitcoin ATM
Screenshot https://coinatmradar.com/ op maandag 5 november 2018

Een stukje geschiedenis

Op 29 oktober 2013 opende een Robocoin-machine in de Waves koffiewinkel in het centrum van Vancouver, Canada. Deze machine wordt beschouwd als ’s werelds eerste openbaar beschikbare Bitcoin ATM. Robocoin stopte met activiteiten begin 2016. Sommige Robocoin-machines zijn sindsdien omgetoverd om andere software uit te voeren. De eerste machine in de Verenigde Staten ging op 18 februari 2014 online. Deze stond in een sigarenbar in Albuquerque, New Mexico. De machine had geen lang leven. Na 30 dagen werd de ATM alweer weggehaald. Op 8 december 2013 werd in Europa de eerste Bitcoin ATM geïnstalleerd. Deze stond in Bratislava, Slowakije.

Bitcoin ATM in Nederland

Volgens de meest recente cijfers (november 2018) staan er 25 Bitcoin geldautomaten in Nederland. In de volgende steden kun je Bitcoin kopen en verkopen via een geldautomaat:

  • Amsterdam (15)
  • Amsterdam Airport Schiphol (1)
  • Bavel (1)
  • Eindhoven (1)
  • Den Haag (1)
  • Hoorn (1)
  • Oudenbosch (1)
  • Rotterdam (3)
  • Tilburg (1)

Voor een volledig overzicht van alle Bitcoin geldautomaten, kun je goed terecht op de website CoinATMradar.co.