Anonimiteit en cryptocurrency - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Anonimiteit en cryptocurrency

Algemeen kennisbank

Veel mensen vinden dat een echte cryptocurrency anoniem moet zijn. Privacy en anonimiteit zijn daarom belangrijke kernwoorden, die je ook vaak leest op websites van (nieuwe) cryptocurrencies. Ook zijn er veel discussies met betrekking tot anonimiteit en cryptovaluta. Op deze pagina van de kennisbank kijken we naar het begrip anoniem, beantwoorden we de vragen rondom de anonimiteit van Bitcoin en sommen we een aantal projecten op die “anoniem zijn” als hoofddoel hebben.

Het woord en begrip anoniem en anonimiteit

Anoniem betekend volgens de Van Dale (bron)

ano·nie(bijvoeglijk naamwoord)

1. naamloos, ongetekendeen anonieme brief

2. waaraan je geen naam kunt toekennende anonieme menigte

In de wereld van cryptocurrency zou je kunnen stellen dat anoniem zijn betekent dat er geen naam toegekend kan worden aan het cryptocurrency-adres. Ook als je digitale valuta overmaakt, moet dit niet traceerbaar zijn. Men moet anoniem transacties kunnen verzenden en ontvangen.

Hoe anoniem is Bitcoin?

Bitcoin is de belangrijkste digitale valuta. Deze cryptovaluta is privé, maar niet anoniem. Bitcoin werkt met een openbare sleutel (public key). Dit is een reeks cijfers genaamd een Bitcoin-adres. Het wordt gebruikt om transacties te beveiligen. De openbare sleutel is niet geboden aan enige identificeerbare informatie, hoewel het in theorie wel gebruikt kan worden om informatie over een persoon, in de loop van de tijd, op te halen. In de onderstaande video van YouTube-gebruiker Alex Detmering kun je een uitgebreidere uitleg bekijken.

Anonieme cryptocurrency-projecten

Anoniem zijn is voor velen een hoofddoel als zij een cryptovaluta gaan gebruiken. Onderstaande projecten hebben een focus op anoniem zijn, privacy en niet-traceerbare transacties. Het ene project maakt gebruik van het “anonieme” TOR-netwerk. Het andere project heeft zelf een code geschreven om anonieme transacties toe te staan. Of de onderstaande projecten daadwerkelijk anoniem zijn en dat je gegarandeerd niet gevonden kan worden, kan ik niet garanderen. Ook hier geldt: Doe je eigen onderzoek (Do Your Own Research, DYOR)