Wat is een Soft Fork, Hard fork en User Activated Soft Fork? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Wat is een Soft Fork, Hard fork en User Activated Soft Fork?

Wie de laatste tijden Bitcoin nieuws volgt is vast en zeker de termen: Fork, Hard Fork, Soft Fork en User Activated Fork tegengekomen. Dit zijn voor een cryptocurrency beginner wellicht verwarrende termen. Bij de blockchaintechnologie is een fork een technische gebeurtenis waarbij deelnemers van het netwerk het eens moeten worden over basisregels. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de drie soorten en leggen we op een simpele en toegankelijke manier uit wat een fork precies is.De basis

Voordat we dieper ingaan op de verschillende soorten forks, leggen we eerst de basis uit. De term is namelijk vrij gebruikelijk in de wereld van cryptovaluta. Het kan bijvoorbeeld plaatsvinden wanneer twee miners een block bijna tegelijkertijd vinden.
Dit wordt –over het algemeen- opgelost door de twee blocks samen te voegen tot één block. Hierdoor is dit de langste ketting in het grote logboek van transacties. Het andere block wordt verlaten door het netwerk, dit heet ook wel orphaned of abandoned. In het Nederland zou dit “verlaten” betekenen.

Forks kunnen ook bewust worden geïntroduceerd binnen het netwerk. Het is voor ontwikkelaars een manier om de regels van het netwerk te veranderen. Dit zijn vaak de regels die bepalen of een transactie geldig is. Mensen die cryptocurrency minen willen natuurlijk alleen maar geldige blocks vinden, want deze leveren een beloning op. Ongeldige blocks leveren geen beloning op.

Hard Fork

Een hard fork is een software upgrade met daarin nieuwe regels voor het netwerk. Deze regels zijn niet in te voeren binnen de oude software. Als voorbeeld: een verandering van de blockgrootte (block size) van 1MB naar 5MB. Deze verandering heeft een Hard Fork nodig.

Iedereen die deelneemt aan het netwerk zal na een hard fork zien dat blocks ongeldig zijn. Om naar de nieuwe blockchain te gaan, moeten zij hun software updaten naar de nieuwe regels.

Soms gaat dit ook fout. Als bijvoorbeeld een deel van de community niet achter de verandering van regels staat. Zij blijven minen volgens de oude regels. Een ander deel upgrade wel hun software en gaat verder met de nieuwe regels. Er ontstaan twee verschillende cryptocurrency. Belangrijk is dat beide valuta voldoende steun hebben van miners en ontwikkelaars. En dat men nog waarde toekent aan beide cryptocurrency.

Soft Fork

Een soft fork is een verandering in het netwerk die nog wel bruikbaar is met oudere versies van de software. Het is, vergeleken met de hard fork, een minder gevaarlijke variant om een nieuwe set regels te implementeren. Het kan bijvoorbeeld een verandering zijn van de blockgrootte van 1MB naar 500kb.

De meerderheid van de Hash power moet de nieuwe regels ondersteunen, anders maken zij de kortste blockchain en wordt deze ongeldig verklaard. Nodes met oude software zien de nieuwe blocks als geldig. Maar wanneer zij een block vinden, wordt deze ongeldig verklaard door mensen met de nieuwe regels.

User-Activated Soft Fork

Een User-Activated Soft fork is een controversieel idee om een nieuwe set regels in te voeren zonder dat een meerderheid van het netwerk er het mee eens is.

Dit artikel is onderdeel van de pagina Cryptocurrency voor beginners. Termen die je niet begrijpt zijn vaak aan te klikken en brengen je naar onze kennisbank