Wat is een pump and dump (P&D)? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Wat is een pump and dump (P&D)?

Pump and dump is een tactiek die onder andere wordt toegepast bij cryptovaluta. Bij een P&D zijn er meestal twee groepen betrokken. De ene groep of persoon is uren, dagen of weken bezig om een bepaalde altcoin zo goedkoop mogelijk op te kopen. Zodra zij voldoende van een munt hebben gekocht, proberen ze een hype te creëren om een coin. Dit doen zij bijvoorbeeld via Facebook en bijbehorende groepen. Ook via Twitter, Google nieuws en andere media-kanalen wordt bekendheid opgebouwd. Dit heet ook wel shillen.

Hype en verlies

Wanneer de coin een grote hype is, gaat de waarde van de munt omhoog. De tweede groep begint nu met kopen. Zodra de munt een bepaalde prijs heeft bereikt begint de eerste groep met massaal verkopen. De prijs zal nu enorm gaan dalen en de mensen uit de tweede groep gaan uit paniek ook maar verkopen (panic sell). Dit doen zij (vaak) tegen flink verlies.

Pump and Dump herkennen

Het is niet moeilijk om een P&D te herkennen. Je ziet in de grafiek eerst dat de prijs ligt schommelt. Het daalt een beetje en stijgt hier en daar. De eerste groep is nu bezig met het inslaan van de coin. Dit proberen zij te doen zonder veel aandacht te vestigen op zichzelf.

Daarna zie je een lichte stijging in de grafiek. Mensen zijn nu flink aan het promoten. De prijs stijgt, zodra genoeg mensen gaan kopen, weer een stuk verder. Als de prijs hoog genoeg is, zie je de grafiek stoppen met stijgen en kleine schommelingen vertonen. Meestal worden de cryptovaluta niet in één keer verkocht door de eerste groep, maar in delen.

Als mensen hier lucht van krijgen, gaat iedereen proberen zo snel mogelijk te verkopen. De prijs daalt enorm. Dit zie je ook terug in de grafiek.

Pump and dump grafiek


Flash Pump and Dump, uitleg

Als dit proces snel gaat, dan heet dit ook wel een Flash Pump & Dump. Het is vrijwel onmogelijk om hier winst mee te maken. Je bent vaak net iets te laat met instappen.

Meedoen met P&D groepen?

Er zijn groepen online te vinden waarbij je mee kan doen met pumps. Je betaalt hier vaak een maandelijkse bijdrage voor. Meestal is dit gewoon een scam. De oprichters van de groep hebben allang hun coins goedkoop binnen. Jij bent altijd de persoon die uiteindelijk volgt. Er zijn ook groepen die 20 minuten willekeurig een coin pakken om te pumpen en dumpen. Hierdoor weet niemand van tevoren welke coin een pump krijgt. Onze tip: doe het niet.

Wij krijgen regelmatig berichten van mensen die geld hebben verloren in dit soort groepen. Natuurlijk zijn er een aantal groepen waar je meer ‘kans’ maakt om geld te verdienen, maar negen van de tien keer is dat niet het geval.