Wat is een ICO en welke voordelen heeft ze voor investeerders? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Wat is een ICO en welke voordelen heeft ze voor investeerders?

Bitcoin heeft sinds haar bestaan duidelijk gemaakt dat de markt van de cryptovaluta’s heel wat potentieel herbergt. Inmiddels is Bitcoin al lang niet meer het enige succesproduct dat deze markt heeft voortgebracht. Wat bijvoorbeeld ook te denken van namen zoals Dash en Ethereum? De cryptomarkt is hot en daar willen ook andere bedrijven met een interessant concept maar wat graag van profiteren. Omwille van deze reden worden er op regelmatige basis zogenaamde ICO’s georganiseerd. Een ICO is een ‘initial coin offering‘ van een bedrijf welke zelf haar eigen cryptovaluta op de markt wil lanceren. Hoe werkt een dergelijke ICO nu precies en welk voordeel brengt ze met zich mee voor jou als investeerder? Je komt er alles over te weten door het raadplegen van de informatie op deze pagina!


Eerste eigenaar van de nieuwe ‘Bitcoin’?

Door in te stappen in een ICO heb je als investeerder de mogelijkheid om te investeren in een gloednieuwe cryptocurrency nog vooraleer deze verschijnt op een zogenaamde exchange. Dat kan interessant zijn, want op het ogenblik dat een grote exchange er voor kiest om ze op te nemen in hun listing zal je vaak kunnen vaststellen dat de prijs een steile, opwaartse beweging maakt. We kunnen dus gerust stellen dat een ICO niet alleen interessante opportuniteiten met zich meebrengt voor ontwikkelaars en bedrijven op zoek naar financiële middelen, maar ook voor investeerders. Wist je bijvoorbeeld dat enkele van de op dit ogenblik sterkste cryptocurrencies ook zijn begonnen met een ICO? Het bekendste voorbeeld hiervan is misschien nog wel Ethereum. Zij wist middels de ICO een startkapitaal te verzamelen van een slordige 18 miljoen Amerikaanse dollar.

Hoe werkt een ICO precies?

In eerste instantie spreekt het voor zich dat een bedrijf een ICO dient aan te kondigen. Zonder een goede aankondiging zal er namelijk niemand geïnteresseerd zijn in de ICO en zal het opgehaalde kapitaal ver onder de verwachting blijven. Het bekend maken van een nieuwe ICO kan gebeuren via verschillende kanalen. In eerste instantie is het altijd interessant om de nieuwe topics op het bitcointalk.org forum in het oog te houden. Dit is sowieso één van de meest waardevolle internationale bronnen voor mensen die willen investeren in cryptocurrencies.

Wanneer de aankondiging is gebeurd zal er een periode worden aangegeven waarbinnen de ICO plaats zal vinden. In het merendeel van de gevallen is er minimaal sprake van twee fasen, maar vaak zijn dat er nog meer. Het betreft dan veelal een periode van telkens één of meerdere weken waarin je er voor kan kiezen om een bepaalde hoeveelheid tokens voor listing te claimen. Je dient er rekening mee te houden dat je bij een ICO vaak moet investeren met bijvoorbeeld BTC of ETH tokens, afhankelijk van de aard van de ICO.

Interessant voor investeringen op lange termijn

Op het ogenblik dat je er voor kiest om in te tekenen op een ICO is het zeker en vast van belang om er rekening mee te houden dat het een behoorlijke tijd kan duren vooraleer jouw tokens daadwerkelijk geld gaan opleveren of überhaupt verhandelbaar worden. Het ingezamelde startbedrag zal als het goed is door het achterliggende bedrijf worden gebruikt om ontwikkelaars in te huren en naambekendheid te verzamelen waarna er echt uit de startblokken kan worden geschoten. In principe kan het twee kanten uit met de tokens die je in handen hebt gekregen middels en georganiseerde ICO, namelijk:


1. Het project kent een succesvolle start waardoor de tokens gezocht worden door heel wat geïnteresseerde investeerders;

2. De ICO gaat fout en weet niet de vooropgestelde verwachtingen in te lossen waardoor je investering (tijdelijk?) niets waard is;

Let op voor valse ICO’s!

Ondanks het feit dat een ICO een zeer waardevolle investering kan blijken op de middellange tot lange termijn is het eveneens van belang om er rekening mee te houden dat er heel wat criminelen en / of malafide bedrijven proberen mee te liften op de populariteit van ICO’s in het algemeen. Verschillende projecten die in eerste instantie als ICO werden gelanceerd bleken dan ook een zogenaamde ‘scam’ te zijn. Het ging hierbij om ICO’s zoals:

• Opair
• DeClouds
• Ebitz

Vooraleer in te stappen in een coin offering is het dan ook (net zoals bij een gewone in cryptocurrencies eveneens het geval is) altijd van belang om goed je onderzoek te doen. Bekijk in het bijzonder welke mensen er achter de ICO schuilen en of hun concept goed is uitgedokterd of niet. Bij twijfel is het uiteraard nooit interessant om in te stappen. De kans dat je investering verloren gaat is dan namelijk zeer aanzienlijk te noemen.

Conclusie; instappen in ICO’s of niet?

Bovenstaande informatie heeft reeds duidelijk aangegeven dat er aan ICO’s zowel voor- als nadelen verbonden kunnen zijn. In principe valt of staat alles met het team dat zich achter de ICO bevindt evenals het concept waarover ze beschikken. Heel wat op vandaag populaire cryptovaluta’s die nog over een enorm potentieel beschikken zijn ooit gestart als ICO. Het bekendste voorbeeld hiervoor is ongetwijfeld Ethereum. Ondanks het feit dat een georganiseerde ICO dus zeker en vast de moeite waard kan zijn om in te investeren is het altijd van belang om je ogen open te houden voor eventuele malafide ICO’s. Daarin instappen kan namelijk als resultaat hebben dat je, je investering komt te verliezen. Doe dus altijd goed je onderzoek en bepaal voor jezelf welke ICO’s mogelijks de moeite waard kunnen zijn.