Wat is HODL, HODLER en HODLING? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Wat is HODL, HODLER en HODLING?

HODL. Is het verkeerd gespeld? Nee. In de crypto-wereld is de term hodl, hodler of hodling correct. Je ziet het steeds vaker verschijnen in discussies, op afbeeldingen en als je andere cryptoliefhebbers spreekt. Wat is HODL en waardoor is het zo populair geworden?


18 december 2013 – het ontstaan van HODL

Op deze datum plaatste gebruiker GameKyuubi een nieuw onderwerp op het populairste Bitcoin-Forum Bitcointalk.org. De naam van het onderwerp: I AM HODLING. De beste man had – naar eigen zeggen – wat whisky gedronken en moest blijkbaar even zijn gal spuien. In het bericht geeft hij toe dat hij een slechte handelaar is. Hij heeft eigenlijk geen idee wat hij aan het doen is als hij crypto koopt en verkoopt.

Hij probeert daarna uit te leggen dat hij niet meer meedoet aan de daytrading-mentaliteit (daghandel), maar dat hij meer op lange termijn denkt. Wel lijkt hij erg verbittert dat andere mensen met die mentaliteit wel miljoenen lijken te verdienen.

Wat is de betekenis van HODL?

Iedereen die wel eens Bitcoin of andere altcoins heeft gekocht of verkocht weet eigenlijk wel wat hodling is. Als de coin die je hebt aan het crashen is, moet je vertrouwen blijven houden dat deze in de toekomst weer stijgt in waarde. Je verkoopt de cryptovaluta dan niet, maar met veel pijn, doorzettingsvermogen, bloed, zweet en tranen, blijf je de munt in je wallet houden. Je blijft vasthouden aan de munt en verkoopt niet voordat deze weer stijgt in waarde. Je HODL’d hem.

Reacties op het bericht

HODL is zijn eigen leven gaan leiden. Nadat het topic een succes werd, mede dankzij een lid van Bitcointalk genaamd Elux. Hij was de eerste die reageerde op GameKyuubi met alleen: “HODL!”. Andere mensen reageerden er ook vlot op met de termen: “I am a hodler too” (Ik ben ook een hodler).

Een ander lid reageerde met de woorden: “I could see a meme coming from this post with bit of creativity”. Vrij vertaald: Ik zou een meme kunnen zien van dit bericht”. Hij had meer dan gelijk. Memes met deze term zie je tegenwoordig overal.

De eerste die reageerde met een plaatje was lid Piramida. Deze afbeelding staat als hoofdafbeelding van dit bericht.

Het gehele topic kun je hier nalezen

Betekenis Hodl

Andere betekenissen

Soms wordt de term ook gezien als Hold On for Dear Life. Oftewel: Blijf de munt vasthouden alsof je leven er vanaf hangt. Althans, dat is de vrij kromme Nederlandse vertaling. Deze uitleg is echter niet correct. Al mag iedereen er natuurlijk een eigen invulling aan geven!

Is het slim op crypto te HODLen?

De meeste mensen die een munt lang in hun wallet houden hebben een bull-mentaliteit. Dat wil zeggen dat ze positief denken en er vertrouwen in hebben dat de koersen ook weer flink gaan stijgen. Ze hopen dan “rijk” te worden. Het kan door die mentaliteit ook zo zijn dat ze een bag holder worden. Dat zijn mensen die hun cryptocurrency zo lang vasthouden (HODLen) tot de cryptocurrency niets meer waard is.

Welke munt HODL jij?