Is Bitcoin legaal? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Is Bitcoin legaal?

Bitcoin is – voor zover bekend – gewoon legaal in de meeste landen ter wereld. In het artikel van Wikipedia over de legaliteit van Bitcoin kun je altijd een goed actueel overzicht vinden van landen en gebieden. Op het moment van schrijven is het alleen illegaal om Bitcoin te bezitten in Bangladesh, Ecuador, Kirgizië en Bolivia. In Nederland vallen Bitcoins en andere altcoins niet onder toezicht. Je mag ze gewoon vrij bezitten en verhandelen. Update 2018: Er is in Nederland geen nieuws over de illegaliteit van BTC. Je mag gewoon Bitcoin bezitten en verhandelen.

Kunnen cryptocurrency voor illegale activiteiten gebruikt worden?

Net zoals ander geld, zoals euro en dollar, kan BTC gebruikt worden voor de verkeerde doeleinden. Als je dingen koopt of doet die in strijd met de wet zijn, dan ben je alsnog illegaal bezig. Omdat veel cryptovaluta privacy hoog in het vaandel hebben staan, wordt dit soms als een struikelblok gezien. Dit is ook de reden dat het Amerikaanse DHS in 2018 oplossingen zoekt om transacties van privacy-gerichte crypto’s te kunnen volgen. Het kan illegale activiteiten aanmoedigen. Het handelen en bezitten van BTC is – voor zover bekend – in Nederland en België totaal geen probleem. Onderneem je er illegale zaken mee, dan is dat wel een probleem. Je riskeert gewoon dezelfde gevangenisstraffen als dat je iets illegaals doet met euro, creditcard of andere valuta.


Bitcoin illegaal in de volgende landen:

In de volgende landen is er een verbod of een resolutie om Bitcoin te verbieden

  • Bangladesh: In 2014 heeft de centrale bank van Bangladesh laten weten dat eenieder die gepakt wordt met virtuele currency een celstraf riskeren. Het valt volgens hun onder de wet tegen het witwassen van geld.
  • Ecuador: In Ecuador wil de overheid zelf een digitale munt in handen hebben. Geen decentrale munt, maar met de overheid van Ecuador als centraal punt. Het is verboden om daar digitale currency te bezitten.
  • Kirgizië: In juli 2014 heeft de Nationale Bank van de republiek Kirgizië laten weten dat het gebruik van virtueel geld een overtreding van de wet is.
  • Bolivia: In 2004 heeft de centrale bank van Bolivia een resolutie ingediend om Bitcoin te verbannen.

Is crypto legaal?

Wanneer Bitcoin in bepaalde landen niet legaal is, kan je er vanuit gaan dat andere cryptocurrencies ook niet legaal zijn. Soms werkt het ook andersom. Op sommige exchanges mogen inwoners van bepaalde landen niet handelen in cryptocurrencies.

Dit artikel is onderdeel van de pagina Cryptocurrency voor beginners. Termen die je niet begrijpt zijn vaak aan te klikken en brengen je naar onze kennisbank