Investeren in een ICO: 10 dingen waar je op moet letten - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Investeren in een ICO: 10 dingen waar je op moet letten

Een Initial Coin Offering (ICO) is een manier om geld te werven in de cryptowereld. Vaak wordt een percentage van het totale aantal munten (supply) verkocht aan vroege investeerders. Meestal wordt er een percentage door het bedrijf achtergehouden. Hierdoor hebben ze geld voor bijvoorbeeld promotie- en marketingdoeleinden, om beloningen uit te delen of het eigen team te belonen. De voorwaarden verschillen wel per ICO. Een ICO zorgt er voor dat een persoon kan investeren in een bedrijf, token, crypto of idee. Het is vaak laagdrempelig, zodat iedereen in kan stappen. De motivatie voor het bedrijf om dit te doen is wel logisch. De investeerder hoopt er vaak veel geld mee te verdienen. Als je van plan bent te gaan investeren in een ICO, kun je het beste goed onderzoek doen van tevoren. In deze blog lees je tien dingen – in willekeurige volgorde –  waar je in ieder geval op moet letten.


1. Het team achter de munt

Zoek goed uit wie er achter de ICO zit. Meestal staat het team op de homepage van een website aangegeven. Kijk extra goed naar de ontwikkelaars (developers). Hebben zij al relevante ervaring? Zijn er personen die al eerder aan blockchain-projecten hebben gewerkt? Zoek de personen op Google op. En bezoek ook de profielen op LinkedIn. Ook is het handig om te kijken naar de adviseurs van een project. Belangrijk is om uit te vinden of het team relevante cryptocurrency-ervaring heeft.

2. Bitcointalk.org forum

Een goed punt om te beginnen met research is het Bitcointalk forum. Dit forum heeft een onderdeel met aankondigingen (link). In het aankondingstopic staan vaak reacties van mensen met veel verstand van cryptovaluta. Zij komen vaak met vragen over de desbetreffende ICO, waar je zelf niet snel op zou komen.

Ook kun je een ontwikkelaar van het project op Bitcointalk een persoonlijk bericht sturen met vragen. Als ze snel reageren kan dit een pluspunt zijn. Lees jezelf goed in en probeer dit zo neutraal mogelijk te doen. Veel mensen zijn zo enthousiast over een ICO dat ze de negatieve reacties naast zich neer leggen. Schrijf eventueel de voor- en nadelen voor jezelf op.

Investeren in een ICO
BitcoinTalk announcement (ANN) forum

3. In welke fase zit de ICO?

Evalueer voor jezelf in welke fase de ICO op het moment zit. Heeft alleen maar een Whitepaper of al een werkend product? Is het een bèta versie of is er nog helemaal niets? Projecten die niet alleen maar een idee hebben, maar al een werkend product hebben vaak de voorkeur. Alhoewel er ook projecten zijn die op basis van een goed idee zijn geslaagd. Sommige grote bedrijven investeren soms al heel vroeg in een project. Deze informatie staat vaak in de Whitepaper of op de homepage aangegeven.

4. De community en media

Voor een cryptovaluta is het vaak van cruciaal belang gebleken om veel support te hebben van een community. Een actieve community is erg belangrijk voor startende bedrijven die een ICO doen. Lid worden van het Slack-kanaal, de Telegram-groep, subreddit, Facebookgroep e.d. is verstandig als e gaat investeren. Her kun je ook nog vragen stellen voordat je geld gaat investeren in een ICO.

Zoek wel goed op of er een affiliate of bounty-programma is. Sommige mensen zijn alleen maar enthousiast over een munt, omdat zij hier commissie in de vorm van tokens voor krijgen. Dit hoeft niet altijd negatief te zijn, maar je moet hier wel doorheen kunnen prikken.

5. Waar is de token voor? Is een blockchain écht nodig?

Met een ICO wordt er een nieuwe token of andere vorm van cryptogeld gemaakt. Een van de meest belangrijke vragen die je jezelf moet stellen is: Waar is de token voor nodig? Is het niet voldoende om een bestaande coin zoals Bitcoin of Ethereum te gebruiken. Een ICO is leuk voor bedrijven om veel geld op te halen met een nieuwe munt, maar is dat echt nodig? Ook is het verstandig om te kijken of het nieuwe project wel profijt heeft van de blockchaintechnologie.

Blockchain toepassingen
Blockchaintechnologie

6. Ongelimiteerd of hard cap

In de begindagen van de crypto ICO’s was het verschil tussen een open en een hard cap niet van heel erg groot belang. Bij een ongelimiteerde of open cap kunnen investeerders zoveel investeren als ze willen. De ICO blijft dan gewoon doorlopen tot de vooraf bepaalde einddatum. Vaak als er des te meer tokens al in omloop zijn, hoe minder de uiteindelijke vraag is na een ICO. Hierdoor zal ook de prijs niet snel stijgen.

Aan de andere kant wil je zeker ook niet de enige zijn die investeert in een nieuw project. Een exchange zal een project dat heel weinig heeft opgehaald tijdens de ICO niet snel een plek geven.

7. Hoe worden de tokens verspreid?

Sommige projecten zijn erg hebzuchtig. Zij verdelen veel tokens onder het team zelf. Als zij bijvoorbeeld meer dan 50% voor het team reserveren, is dit vaak een teken dat het niet helemaal pluis is. Een goede ICO koppelt gereserveerde tokens aan de roadmap. Daarin staat hoeveel tokens/geld/cryptovaluta zij nodig hebben voor een bepaald doel. Kijk ook naar wanneer tokens worden verspreid. In de Whitepaper staat vaak wanneer dat is. Als een token pas een jaar na de ICO uitgegeven wordt, kan het zijn dat de hype om een munt is verdwenen. Hierdoor is de vraag ook een stuk minder.


8. Bekijk de Whitepaper tot in detail

De meeste investeerders kijken tegenwoordig niet meer goed naar de whitepaper van een ICO. Ook al staat hier alle informatie in die je nodig hebt. Lees deze aandachtig door en noteer voor jezelf de sterke en zwakke punten. Na het lezen moet je de vraag: “Wat voor waarde heeft dit project en wat voegt het toe?”, kunnen beantwoorden.

9. De kwaliteit van de code

Als je een klein beetje verstand hebt van programmeren, dan moet je dat zeker gebruiken. De kwaliteit van een project kan worden ingeschat door de code te analyseren. Als je hier geen verstand van hebt, is het nog steeds mogelijk om hier een inschatting van te maken. Kijk naar hoe de code is opgesteld. Ziet het er rommelig uit of bevat 1 functie meer dan 50 lijnen aan code? Dan is dit vaak niet heel netjes. Ook kun je op Google of het BitcoinTalk forum bekijken wat andere mensen vinden van de code. In een topic over de munt kun je deze vraag zelf ook stellen.

Github ICO investeren
Bekijk de code op Github

10. Noteer alles

Er komen steeds meer iCO’s. Elke maand staan er wel weer honderden nieuwe projecten te wachten op investeerders. Lees jezelf echt goed in. Zoek op Google, op BitcoinTalk en vraag de meningen in crypto-Facebookgroepen. Schrijf voor jezelf de positieve en negatieve punten goed op. Probeer alles zo neutraal mogelijk te benaderen. We geven wel toe; het wordt steeds lastiger om in te schatten of een ICO echt goed is. Mocht je vragen hebben of je wilt onze mening over een ICO? Neem dan gerust contact met ons op!

Hoe investeren in een ICO?

Investeren in een ICO gaat vaak met Ethereum en Bitcoin. Deze kun je snel en makkelijk kopen bij de onderstaande aanbieders.

Bitcoin en honderden altcoins kopen, verkopen, bewaren en traden kan veilig en snel bij Binance. Met aantrekkelijke bonussen en acties. Stort eenvoudig met iDEAL, bankrekening (SEPA) of creditcard.