Hoeveel is 1 Bitcoin waard over 10 jaar? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Hoeveel is 1 Bitcoin waard over 10 jaar?

Via ons contactformulier krijgen wij regelmatig de vraag: Wat is jullie voorspelling voor Bitcoin. Op Bitcoinsaltcoins.nl proberen wij normaal gesproken niet te vaak artikelen te plaatsen met koopadvies. Een enkele keer lichten wij een of meerdere veelbelovende cryptovaluta of ICO uit. Hoeveel Bitcoin waard is over 10 jaar; ergens in 2028, is enorm lastig te voorspellen. Wij hebben helaas geen glazen bol. Als wij die wel hadden, waren we waarschijnlijk niet met deze website begonnen. In deze blog proberen we een aantal scenario’s te schetsen met betrekking tot de prijs van Bitcoin over tien jaar.


De basis

Om de prijs te voorspellen van Bitcoin over 10 jaar, kijken we eerst naar de basis. De volgende zaken staan vast of zijn zeer waarschijnlijk. Let op: Het is en blijft giswerk en al het onderstaande is géén advies vanuit onze kant om Bitcoin te kopen.

  • Er is ongeveer om de vier jaar een halvering. De beloning die miners krijgen per block gaat dan door de helft. Ooit begon deze op 50, daarna 25 en nu is het 12,5. De laatste halvering van Bitcoin was in juli 2016. Binnen tien jaar vinden er nog twee halveringen plaats.
  • In de cryptowereld wordt Bitcoin nu gezien als de standaard. Het is een van de vaste manieren om andere cryptocurrency mee te kopen en mee te doen aan nieuwe ICO’s.
  • Als er iets in de wereld gebeurd (BREXIT, economische crisis etc.) dan stijgt vaak de koers van Bitcoin.
  • China speelt een zeer belangrijke rol. Men denkt dat gemiddeld 80% van Bitcoin gemined wordt in China.
  • Cryptocurrencies worden steeds meer mainstream. Bitcoin daarentegen is geen munt die in de retail gebruikt gaat worden. Er zal een nieuwe munt (of munten) moeten komen voor de alledaagse uitgaven.

Quantum computing / Kwantumcomputer

Een van de grootste zorgen voor Bitcoin in de toekomst is de opkomst van de kwantumcomputer. De definitie, volgens Wikipedia, luidt:

“Een kwantumcomputer is nieuw soort computer waarbij de processor gebruik maakt van de principes van de kwantummechanica. Zo’n processor kan in één keer (parallel) dezelfde berekeningen uitvoeren over een groot aantal verschillende inputs.” (bron)

Op een recente Blockchainbijeenkomst in Sydney werd de kans 1 op 14 geschat dat Bitcoin gehackt kan worden dankzij Quantum computers. Met het huidige SHA-256 algoritme (dat aan de basis staat van het ontwerp van Bitcoin) is de kans dat je willekeurig een private key kan raden 1 op 115 Duodeciljard. Dit is 1 met 77 nullen. Een enorm groot getal. Wel logisch als je bedenkt dat er meer private key-combinaties zijn dan zandkorrels op deze planeet. Het zou, met de huidige techniek,  gemiddeld 0,65 miljard jaar duren om dit te hacken. Met de opkomst van quantum computing zal dit drastisch lager zijn.

Bitcoin waard in 2028

De prijs van Bitcoin over 10 jaar

Er zijn natuurlijk nog veel meer factoren die van belang zijn voor de prijs van Bitcoin over tien jaar. Hieronder hebben we de voorspellingen uiteengezet met daarachter een uitleg:

€0 tot €10

Het systeem van Bitcoin is over tien jaar verouderd. Er zijn nieuwe cryptovaluta op de markt die de leiding van Bitcoin hebben overgenomen. Misschien is Bitcoin wel gehackt of is er een nieuwe wereldwijde currency, gemaakt door een globale overheid. Mensen hebben nog Bitcoin puur uit nostalgie, maar het heeft geen waarde meer.

€100 tot €1000

Bitcoin wordt nog steeds gebruikt als cryptovaluta, maar is niet meer zo dominant als in 2018. Er zijn andere cryptovaluta die deze positie hebben overgenomen. Of er is nog steeds een gevecht gaande over de toppositie in 2028.

€1000 tot €10.000

Bitcoin presteert nog steeds als voorheen. Er zijn met een aantal andere blockchainprojecten en cryptovaluta die dominant zijn samen met Bitcoin. Zij bepalen samen de markt.

€10.000 – €100.000

Bitcoin is nog steeds de marktleider. Het wordt gezien als een veilige cryptocurrency, er is geen hack geweest en het vertrouwen is groot. Bitcoin is het goud van de cryptocurrency en wordt als economische stabiele factor gezien.


Onze mening

Zoals we in de inleiding al aangaven: we hebben geen glazen bol. Er zijn meerdere scenario’s mogelijk. Wij denken dat de kans bestaat dat Bitcoin vervangen wordt door een superieure munt of dat het vertrouwen in Bitcoin daalt wegens bijvoorbeeld forks, overheidsbemoeienis of teveel macht bij een kleine groep. Het is zeker goed mogelijk dat men gaat vertrouwen in een munt waarbij niet de rijkste het meest kunnen bepalen. De rijke miners in China, de mensen die veel van een valuta bezitten en dergelijke hebben erg veel macht. De kans dat alles goed gaat, er een oplossing wordt gevonden voor hacks met kwantumcomputers en het vertrouwen goed blijft, is ook zeer aannemelijk. Onze gok: tussen de €0 en €1 miljard per Bitcoin.