In het traditionele systeem van geld, ook wel fiat geld genoemd, printen overheden hun eigen geld. Dit doen zij soms ook extra wanneer zij dat nodig achten. Bij Bitcoin en veel andere cryptocurrency wordt het geld niet geprint. Het wordt uitgerekend via complexe algoritmes. Computers over de gehele wereld minen naar coins. Dit doen zij door een rekenstrijd met elkaar aan te gaan.
Taak van de miners
Mensen verzenden de hele dag door Bitcoins naar elkaar toe over het Bitcoin netwerk. Als niemand deze transacties bij zou houden, dan zal ook niemand meer kunnen volgen hoeveel geld een Bitcoin adres heeft. Het netwerk lost dit op door alle transacties die gedurende een bepaalde periode worden gedaan te bundelen. Dit noemen zij een block. Het is nu de taak van de miners om deze transacties te keuren en deze toe te voegen aan de ledger.
Bitcoin minen: Hash en ledgers
De lijst van alle blocks heet ook wel de blockchain. Op de blockchain kan elke transactie ooit gevonden worden tussen cryptocurrency-adressen. Als een block van nieuwe transacties is gemaakt, dan wordt deze toegevoegd aan de blockchain. Een kopie van de totale blockchain, inclusief de laatste transactie, wordt doorgegeven aan alle deelnemers van het netwerk.

Een grootboek van alle transacties moet wel betrouwbaar zijn. Hoe kan men er zeker van zijn dat alle transacties valide zijn en er geen fraude wordt gepleegd? In het controleren en beoordelen van valide transactie spelen miners een belangrijke rol.
Als er een block van transacties is gemaakt, wordt deze door miners gecontroleerd. Ze nemen de informatie in het block en maken hier (met veel wiskundige poespas) heel iets anders van. Ze passen wiskundige formules toe op een block. Zij maken er nu een kortere reeks letters en nummers van. Ook wel Hash genoemd. Deze hash wordt samen met het block aan de gehele ketting toegevoegd.
Een hash heeft een aantal interessante eigenschappen. Het bevat naast de data van het block ook andere data. Je kunt hierbij denken aan de hash van het voorgaande block. Als je maar één letter of cijfer verandert aan een hash, is het een compleet ander iets. Je kunt heel lastig de hash weer omzetten in de informatie die het was toen de miners het binnenkregen.
Strijden om een block en de beloning
In het bovenstaande verhaal heb je kunnen lezen hoe miners een block uiteindelijk toevoegen. Ze strijden allemaal om dit als eerste te mogen doen. Hierbij gebruiken ze software en dure systemen om deze blocks te minen. Elke keer als iemand succesvol een block maakt, krijgt hij of zij (of de mining pool) een beloning. Deze beloning is bijvoorbeeld 12.5 BTC per block. Hierna wordt de blockchain met het nieuwe block naar alle deelnemers toegestuurd.
Het is eigenlijk best simpel om data om te zetten in een hash. Dit kunnen computers tegenwoordig heel goed. Daarom maakt het Bitcoin netwerk het net nog even wat moeilijker. Anders zouden alle Bitcoins die maximaal in omloop kunnen zijn binnen een paar minuten worden gevonden. Bitcoin maakt het middels het Proof-of-Work algoritme lastig om een block te vinden of te delven.
Vinden van een block
Het Bitcoin protocol accepteert niet elke willekeurige hash of een oude hash die wordt hergebruikt. Het eist dat de hash van een block er op een bepaalde manier uitziet. Er is geen manier om te voorspellen hoe de hash van een block er uit moet zien. Miners mogen de data van een transactie niet veranderen, maar ze mogen wel verschillende hashes maken van de data die er in een block zitten. Dit doen zij door een stuk willekeurige data genaamd nonce in de wiskundige mix te gooien. Als de gemaakte hash niet werkt, wordt de nonce veranderd en proberen ze het opnieuw. Het kan veel pogingen kosten om de juiste hash te vinden. En alle miners in het gehele netwerk proberen dit tegelijkertijd te doen. De eerste die de juiste hash weet te raden, krijgt de bijbehorende beloning.
Een uitleg via een video
Dit artikel is onderdeel van de pagina Bitcoin voor beginners. Termen die je niet begrijpt zijn vaak aan te klikken en brengen je naar onze kennisbank