Home Bitcoin Hoe werkt het minen van Bitcoin?

Hoe werkt het minen van Bitcoin?

DELEN
Bitcoin minen uitleg

In het traditionele systeem van geld, ook wel fiat geld genoemd, printen overheden hun eigen geld. Dit doen zij soms ook wanneer zij dat nodig achten. Bij Bitcoin en veel andere cryptocurrency wordt het geld niet geprint. Het wordt meer ontdekt. Computers over de gehele wereld minen naar coins. Dit doen zij door de strijd met elkaar aan te gaan.

Taak van de miners

Mensen verzenden de hele dag door Bitcoins naar elkaar toe over het Bitcoin netwerk. Als niemand deze transacties bij zou houden, dan zal ook niemand meer kunnen volgen hoeveel geld een Bitcoin adres heeft. Het netwerk lost dit op door alle transacties die gedurende een bepaalde periode worden gedaan te bundelen. Dit noemen zij een block. Het is nu de taak van de miners om deze transacties te keuren en deze toe te voegen aan de ledger.

Bitcoin minen: Hash en ledgers

De lijst van alle blocks heet ook wel de blockchain. Dit kan worden gebruikt om elke transactie ooit te vinden tussen Bitcoin adressen. Als een block van nieuwe transacties is gemaakt, dan wordt deze toegevoegd aan de blockchain. Een kopie van de totale blockchain, inclusief de laatste transactie, wordt doorgegeven aan alle deelnemers van het netwerk.


Bitcoin minen

Een grootboek van alle transacties moet wel betrouwbaar zijn. Hoe kan men er zeker van zijn dat alle transacties wel goed zijn en er geen fraude wordt gepleegd? Dit is precies waar de miners om de hoek komen kijken.

Als een block van transacties is gemaakt wordt deze door miners gecontroleerd. Ze nemen de informatie in het block en maken hier (met veel wiskundige poespas) heel iets anders van. Ze passen wiskundige formules toe op een block. Zij maken er nu een kortere reeks letters en nummers van. Ook wel Hash genoemd. Deze hash wordt samen met het block aan de gehele ketting toegevoegd.

Een hash heeft interessante eigenschappen. Het bevat naast de data van het block ook andere data. Je kunt hierbij denken aan de hash van het voorgaande block. Als je maar één letter of cijfer verandert aan een hash, is het een compleet ander iets. Je kunt heel lastig de hash weer omzetten in de informatie die het was toen de miners het binnenkregen.

Strijden om een block en de beloning

In het bovenstaande verhaal heb je kunnen lezen hoe miners een block uiteindelijk toevoegen. Ze strijden allemaal om dit te mogen doen. Hierbij gebruiken ze software en dure systemen om deze blocks te minen. Elke keer als iemand succesvol een block maakt, krijgt hij of zij (of de mining pool) een beloning. Deze beloning zijn bijvoorbeeld 12.5 BTC per block. Hierna wordt de blockchain met het nieuwe block naar alle deelnemers toegestuurd.

Het is eigenlijk best simpel om data om te zetten in een hash. Dit kunnen computers tegenwoordig heel goed. Daarom maakt het Bitcoin netwerk het net nog even wat moeilijker. Anders zouden alle Bitcoins die maximaal in omloop kunnen zijn binnen een paar minuten worden gevonden. Bitcoin maakt het middels het Proof-of-Work algoritme lastig om een block te vinden of te delven.

Vinden van een block

Het Bitcoin protocol accepteert niet elke willeurige hash of een oude hergebruikte. Het eist dat de hash van een block er op een bepaalde manier uitziet. Er is geen manier om te voorspellen hoe de hash van een block er uit moet zien. Miners mogen de data van een transactie niet veranderen, maar ze mogen wel verschillende hashes maken van de data die er in een block zitten. Dit doen zij door een stuk willekeurige data genaamd nonce in de wiskundige mix te gooien. Als de gemaakte hash niet werkt, wordt de nonce veranderd en proberen ze het opnieuw. Het kan veel pogingen kosten om de juiste hash te vinden. En alle miners in het gehele netwerk proberen dit tegelijkertijd te doen. De eerste die de juiste hash weet te raden, krijgt de bijbehorende beloning.

Een uitleg via een video

Dit artikel is onderdeel van de pagina Bitcoin voor beginners. Termen die je niet begrijpt zijn vaak aan te klikken en brengen je naar onze kennisbank

 

DELEN
Vorig artikelWat zijn mining pools?
Volgend artikelHoe Bitcoin verkopen?
BitcoinsAltcoins.nl is een website gericht op alles wat te maken heeft met cryptocurrency. Wij richten ons niet alleen op Bitcoin, maar ook op de honderden altcoins. Al jaren zijn wij groot fan van cryptogeld en wij investeren ook al sinds 2011 in deze revolutionaire valuta. Wij geloven dat het de toekomst is. Jij ook?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here