Hoe werken Bitcoin transacties precies? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Hoe werken Bitcoin transacties precies?

Bitcoin transacties worden van en naar elektronische Bitcoin wallets gestuurd. Deze worden voor de beveiliging digitaal van een handtekening voorzien. Iedereen in het netwerk weet van de transactie af, zoals je in het artikel over Wat is de Blockchain hebt kunnen lezen. De geschiedenis van alle transacties kunnen worden teruggekeken tot het punt waar de Bitcoin werd geproduceerd.

Bitcoin vasthouden (HODL) is leuk als je alleen aan het wachten bent tot de prijs omhoog gaat, maar BTC is er eigenlijk om uit te geven. Maar hoe werken Bitcoin transacties eigenlijk?

De waarde van Bitcoins

Een Bitcoin is eigenlijk gewoon een nummer op je scherm. Er is een groot logboek waarin staat dat jouw Bitcoin adres een bepaald nummer aan Bitcoins heeft. Je hebt geen fysiek product vast. Dit betekent echter niet dat een Bitcoin niets waard is. Bitcoins hebben zeker een bepaalde waarde. Deze waarde kan ook fluctueren. Deze fluctuatie heeft onder andere te maken met vraag en aanbod.

Input, aantal en output

Als Marja bijvoorbeeld naar Henk een paar Bitcoins wil sturen, dan heeft deze transactie de volgende informatie:

  • Een input. Dit is de informatie van het Bitcoin-adres van Marja.
  • Een aantal. Hoeveel Bitcoins Marja precies naar Henk wil sturen
  • Een output: De informatie van het BTC-adres van Henk.

Hoe wordt Bitcoin verstuurd?

Om Bitcoins te versturen heb je twee dingen nodig. Als eerste een Bitcoin adres en als tweede een private key. Het adres is een willekeurige combinatie van letters en nummers die voor jou wordt gemaakt. Een private key is ook een willekeurige combinatie van letters en nummers, maar blijft geheim voor anderen.

Je kan jouw Bitcoin-adres zien als een grote doorzichtige kluis midden op Centraal Station Amsterdam. Iedereen kan zien wat er in zit, maar alleen jij kan er bij om dingen erbij te doen of eruit te halen.

Een voorbeeld van een BTC-transactie

Als Marja naar Henk Bitcoin wil sturen, gebruikt zij haar private key. Zij gebruikt deze key om een bericht naar de miners te sturen met de input, het aantal over te maken BTC en de output. Daarna kunnen de miners de transactie goedkeuren. Is de transactie goedgekeurd, dan wordt de transactie in een block geplaatst. Als deze is goedgekeurd, wordt het geld overgemaakt. Marja hoeft overigens niet een hele Bitcoin te versturen naar Henk. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld 0,002 BTC te versturen.

Zelf een BTC-transactie uitvoeren

Dat kan! Je kan bijvoorbeeld een klein deel BTC kopen en deze naar een vriend (of een eigen wallet versturen). Kijk eens bij de onderstaande aanbieders om BTC te kopen:
Bitvavo
Dit artikel is onderdeel van de pagina Cryptovaluta voor beginners. Termen die je niet begrijpt zijn vaak aan te klikken en brengen je naar onze kennisbank