Bitcoin als betaalmiddel was langere tijd enorm populair. Toch lijkt die populariteit nu flink afgenomen. Ruim twee derde van de webwinkels die Bitcoin als betaalmiddel accepteerden, zijn daar nu mee gestopt.
Volatiliteit en anti-witwaswetgeving
Het zou een mooi woord zijn voor galgje, anti-witwaswetgeving. Maar dat is een van de grootste redenen dat webwinkels zijn gestopt met het accepteren van Bitcoin als betaalmiddel. Volatiliteit is een andere reden. Een webwinkelier laat weten: ‘Als je op maandag een product voor 80 euro aan Bitcoin verkoopt, dan kan daar op vrijdag nog maar 60 euro van over zijn’.
Hoe het zit met witwassen? Sinds 2020 moeten cryptoaanbieders zich registreren bij de Nederlandsche Bank en sinds 2022 zijn er nog strengere verplichtingen bijgekomen. Dat houdt in dat aanbieders van cryptowallets niet alleen de persoonsgegevens van hun particuliere klanten moeten weten, maar ook gegevens moeten bijhouden over elke webshop waar hun klanten betalingen naartoe sturen. En dat is administratief gezien praktisch onhaalbaar, aldus vele webshops.
Het einde van Bitcoin als betaalmiddel lijkt dus nabij.