Hackers stelen crypto met nieuwe computervirussen - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Hackers stelen crypto met nieuwe computervirussen

Hackers stelen crypto met nieuwe computervirussen

Internetcriminelen waren vorig jaar erg actief met het stelen van crypto en deze hackers hebben nu een nieuwe manier gevonden om crypto te stelen, namelijk door twee nieuwe virussen je te dwingen om losgeld te betalen.

Veel slachtoffers verliezen crypto door nieuw virus

In een blogpost van Cisco’s beveiligingsbedrijf Talos wordt gewaarschuwd voor een nieuw soort ransomware voor desktopcomputers onder de naam MortalKombat. Het doet zich voor of het iets te maken heeft met een videospelletje, maar niets is minder waar. Het virus wordt geïnstalleerd op de computer. Daarnaast wordt er een phishing-e-mail verstuurd.

Er zijn al flink wat slachtoffers gevallen, vooral in de Verenigde Staten. Ook zijn de hackers actief in het Verenigd Koninkrijk, Turkije en de Filipijnen. Het schijnt dat de nieuwe manier om crypto te stelen makkelijk te kopiëren is. Het kan dan ook zo maar zijn dat er op korte termijn slachtoffers in Nederland en België gaan vallen.

Wanneer er op de phishing-e-mail wordt geklikt, wordt het virus geïnstalleerd op de computer. Naast het MortalKombat-virus kan de hacker kiezen voor een nieuwe variant van het Laplas Clipper-virus. De eerste versie van dit jonge virus werd pas in november van 2022 ontdekt. Beide virussen zorgen ervoor dat alle data versleuteld raken op de computer. Vervolgens wordt er gevraagd om een software te kopen waarmee de versleuteling gekraakt kan worden. De enige mogelijkheid is om in Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) of Solana (SOL) of andere cryptovaluta te betalen.

Internetcriminelen verdienen minder aan crypto in 2023

Vorig jaar was hacken erg winstgevend voor hackers. Gelukkig is de hoeveelheid aan gestolen cryptomunten gedaald dit jaar. In januari zelfs met 93 procent vergeleken met januari 2022. Afgelopen december was de slechtste maand van 2022. Hackers stalen deze maand ‘maar’ 62 miljoen dollar aan crypto. In januari steeg het bedrag wel weer, naar zo’n 121 miljoen dollar.