Gevangenisstraf voor het verzenden van explosief naar crypto-bedrijf - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Gevangenisstraf voor het verzenden van explosief naar crypto-bedrijf

Iedereen kan wel eens balen van de (slechte) service die bij een bedrijf wordt geboden. Meestal gaan mensen dan over op boze mailtjes of boze telefoontjes. Een man (Jermu Michael Salonen) uit Zweden was zo woest dat hij tot actie overging. En die actie zorgde ervoor dat hij een gevangenisstraf kreeg van maar liefst 6,5 jaar voor poging tot moord. De man was zijn paswoord kwijtgeraakt en het bedrijf dat de cryptovaluta bezat weigerde zijn wachtwoord te herstellen. Uiteindelijk was hij zo boos dat hij een pakket naar het bedrijf verstuurde met een explosief. Gelukkig werd het pakket onderschept voordat hij afging en konden ze, na maandenlang onderzoek, via DNA-bewijs de man oppakken.

Wat ging er aan vooraf?

De Zweedse man verloor het wachtwoord voor zijn account bij het cryptoplatform Cryptopay in augustus 2017, net voordat de cryptoprijzen de lucht in schoten. De man mailde het crypto-platform met het verzoek om het wachtwoord te wijzigen en hem een nieuw wachtwoord toe te sturen. Vanwege het privacybeleid van Cryptopay konden ze hem geen nieuw wachtwoord toesturen. De man, Jermu Michael Salonen, was hier woest over en besloot een bom te verzenden.

Het gevaarlijke pakketje

In maart begon een medewerker van het accountantskantoor The Accountancy Cloud (die ooit Cryptopay als klant had) de envelop te openen. Dankzij deze medewerker is er een ramp voorkomen. Ten eerste opende de ontvanger de brief niet bij de envelopklep, maar in het midden. Als de enveloppe wel had geopend bij de envelopklep, dan had het apparaat geactiveerd geweest. Ten tweede werd de medewerker halverwege achterdochtig en werd er besloten om de politie te bellen.

De zoektocht naar de dader

In de eerste instantie kon de politie in Londen het gevonden DNA niet koppelen aan iemand in de database. De zaak werd overhandigd aan Interpol en gelukkig werd het DNA toen gekoppeld aan een Zweed die bekend was bij de autoriteiten daar. In het huis van Salonen werden later verschillende onderdelen van bommen gevonden.

Bedreigingen

Naast het maken en het verzenden van de bom werd Salonen ook schuldig bevonden aan het versturen van talloze doodsbedreigingen. In een jaar verzond hij doodsbedreigingen naar 20 beroemdheden en politici in Zweden. Ook moet hij een straf uitzitten voor een kleine drugs-gerelateerde misdaad. Hiervoor moest hij, naast de 6 jaar voor poging tot moord, nog eens een half jaar extra uitzitten.

Hoe kan je bij Cryptopay je wachtwoord resetten?

Na het hele gebeuren schreef Cryptopay op Twitter dat het makkelijker en sneller was om je password te resetten dan om een bom te sturen. Natuurlijk waren wij wel benieuwd geworden naar de manier waarop je een vergeten wachtwoord kan resetten bij Cryptopay. Om je wachtwoord opnieuw in te stellen kan je gebruik maken van het lay-outproces.