Gecentraliseerde exchanges domineren de markt - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Gecentraliseerde exchanges domineren de markt

Zilliqa kopen exchange

Ondanks een aanzienlijke opleving van gedecentraliseerde exchanges, afgekort als DEX, in 2018, zijn het de centrale exchanges waar het meeste handelsvolume is. Deze bevindingen werden in een rapport bekendgemaakt in de Cryptocurrency Exchange Anual Report 2018 van het crypto en blockchain onderzoeksbedrijf TokenInsight. Dit rapport werd gedeeld met de grootste cryptonieuwswebsite Cointelegraph op 21 januari 2019.

Het rapport

Het rapport van TokenInsight, dat naar verluidt gegevens van meer dan 400 wereldwijde crypto-exchanges heeft geanalyseerd geeft aan dat decentrale exchanges slechts 19 procent uitmaken van het totale wereldwijde uitwisselingsecosysteem. Verder bedragen de handelsvolumes op DEX minder dan 1 procent vergeleken met gecentraliseerde exchanges. Voor veel analisten en crypto-fans wereldwijd was dit een schok. Men voorspelde namelijk dat in 2018 de opkomst zou zijn van de gecentraliseerde exchange. Veel cryptoliefhebbers zijn namelijk fan van het gedecentraliseerde idee achter crypto, maar vertrouwen hun geld alsnog toe aan grote centrale exchanges.

Het jaar begon goed voor de DEX

Decentrale exchanges begonnen volgens het rapport Q1 van 2018 goed. Het volume was hoog en steeg in korte tijd ook aanzienlijk. Na Q3 2018 daalden de DEX-handelsvolumes echter aanzienlijk. Een daling kent TokenInsight toe aan de impact van de bearmarkt, waar wij ons nog steeds bevinden. Als conclusie stelt het rapport dat “tot op zekere hoogte gedecentraliseerde exchanges gevoeliger waren dan de gecentraliseerde variant voor de algemene neerwaartse trend van de markt.”

Hacks en vertrouwen

In het rapport gaat het ook over het vertrouwen van de consument in gecentraliseerde exchanges en de spraakmakende hacks in 2018. Consumenten die geld en crypto bewaren op een gecentraliseerde exchange, hebben geen toegang tot de eigen wallet. Als het bedrijf achter de exchange besluit te stoppen, heb jij geen toegang tot je geld meer. Bij een gedecentraliseerde exchange is dat wel het geval. Wellicht dat de Cryptopia hack van 2019 mensen doet overgaan op centrale exchanges.