Facebook Libra en de Libra Reserve: Wat is het precies? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Facebook Libra en de Libra Reserve: Wat is het precies?

Het hing al een tijd in de lucht, een stablecoin van Facebook. Waarschijnlijk heb je het al overal gelezen op Facebook, in Telegramgroepen en misschien wel van die ene kennis die de neiging heeft je in alle crypto-nieuws van het AD of Telegraaf te taggen… De Whitepaper van het project is vandaag uitgekomen en heeft de naam Libra gekregen.

Wat is Libra?

Libra is een wereldwijde valuta en financiële infrastructuur ontworpen door het bedrijf achter Facebook. De Nederlandse vertaling is weegschaal. De naam Weegschaal komt van de basis Romeinse meting van het gewicht. De afkorting lb voor pond is afgeleid van Weegschaal en het £ -symbool komt oorspronkelijk van een sierlijke L in Weegschaal. Facebook wil met dit project de 1.7 miljard mensen over de hele wereld bereiken die geen toegang hebben tot een bankrekening. Deze groep wordt ook wel unbanked genoemd.

Verder is het is een digitaal actief dat is gebouwd door Facebook en wordt aangedreven door een nieuwe door Facebook gecreëerde versie van blockchain, de gecodeerde technologie die wordt gebruikt door bitcoin en andere cryptocurrencies.

De valuta wordt beheert door een collectief van bedrijven, de “Libra Association”. Het functioneert als een “stablecoin”, gekoppeld aan bestaande activa zoals de dollar of de euro, met als doel het minder onderhevig te maken aan de volatiliteit die veel cryptocurrencies ervaren.

Wat is de Libra Association?

De Libra Association wordt door Facebook beschreven als een onafhankelijke, non-profit organisatie gevestigd in Zwitserland. Het dient twee hoofdfuncties: om transacties op de Libra blockchain te valideren en om het reservaat te beheren. Libra is gebonden aan en wijst geld toe aan sociale doelen.

Binnen de Libra Associatie zal een bestuursorgaan zijn genaamd de Libra Associatieraad, bestaande uit een vertegenwoordiger van elk lid van de vereniging, die zal stemmen over beleid en operationele beslissingen.

Facebook beweert dat hoewel het de Libra Association en de Libra Blockchain heeft gecreëerd, het bedrijf zich, zodra de valuta in 2020 wordt gelanceerd, terugtrekt van een leiderschapsrol en alle leden van de vereniging gelijkwaardige stemmen hebben in het bestuur.

De bedrijven die een minimum van $ 10 miljoen (£ 8 miljoen) hebben bijgedragen om als oprichtende leden van de Libra Association te worden vermeld, zijn onder meer techbedrijven zoals PayPal, Ebay, Spotify, Uber en Lyft, evenals financiële en venture capital-bedrijven zoals Andreessen Horowitz , Thrive Capital, Visa en Mastercard.

Hoe kan je Libra kopen?

Facebook gaat niet in op details over hoe de valuta beschikbaar zal zijn bij de lancering, maar tekenen wijzen op een hybride aanpak. De aanwezigheid van traditionele betalingsfirma’s, zoals Visa en MasterCard, in de lijst van oprichters, suggereert dat het bedrijf heel blij zal zijn om gebruikers simpelweg de valuta te laten kopen.

Maar Facebook zal waarschijnlijk ook een uitvoerende taak krijgen. Op het platform kunnen bijvoorbeeld Libra Airdrops gehouden worden. Door kleine hoeveelheden valuta gratis uit te delen in een poging het ecosysteem een ​​kickstart te geven. Dat zal cruciaal zijn om het doel te bereiken om financiële diensten aan mensen zonder bankrekeningen te verlenen.

Uiteindelijk zullen die gebruikers natuurlijk een betrouwbaarder bron nodig hebben dan eenvoudige hand-outs van Facebook. Op de lange termijn kunnen we dan ook verwachten dat sommige oprichters van Libra hun werknemers hun betaling geheel of gedeeltelijk in de valuta aanbieden.