Ethereum minen, hoe werkt dat? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Ethereum minen, hoe werkt dat?

Miners spelen een belangrijke rol in het Ethereum netwerk. Vaak is de rol van een miner niet helemaal bekend bij beginners in de cryptowereld. Er wordt vaak gedacht dat Ether minen alleen wordt gebruikt om nieuwe coins te creëren. Dit is waar, maar het minen heeft ook nog een veel belangrijkere rol. Normaal gesproken zijn banken verantwoordelijk voor het bijhouden van alle transacties. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat mensen geen geld uit kunnen geven dat niet van hen is. Daarnaast keuren zij de transacties goed en zorgen ze dat het gehele systeem blijft werken. In de cryptowereld vervangen miners deze functie. Simpel gezegd keuren zij transacties goed. Wanneer een transactie wordt goedgekeurd, wordt hij opgeslagen op de blockchain.


Blockchain en Ethereum

Bij blockchains en Ethereum is er een geheel nieuwe manier van het bijhouden van transacties. Deze worden decentraal bijgehouden door alle deelnemers in het netwerk. Transacties worden goedgekeurd of afgekeurd door miners. Goedgekeurde transacties worden gebundeld en opgeslagen in blocks op de blockchain. Alle deelnemers aan het netwerk hebben dus een identieke kopie.

Hoe werkt Ethereum minen?

Het proces van Ether minen is nagenoeg hetzelfde als dat van Bitcoin. Bij elk block van transacties moeten deelnemers (miners) complexe rekensommen invoeren totdat een van hen de juiste oplossing heeft gevonden (lees ook: Hoe werkt Bitcoin minen). Als beloning voor het als eerste oplossen van een block krijgt deze miner een beloning in Ether. Nadat een miner of mining pool, het block heeft opgelost, dan stoppen andere miners met werken aan dit block. Zij herhalen dit proces weer voor het volgende block.

Het algoritme

Er wordt gebruikt gemaakt van het proof-of-work algoritme. In de toekomst willen zij wellicht overschakelen naar het energiezuinigere proof-of-stake algoritme. Naast dat dit algoritme energiezuiniger is, denkt men dat het ook beter is voor de koers van Ethereum.

Zelf Ethereum minen

Het minen van Ethereum is niet echt meer rendabel op een normale laptop of pc. Dit komt omdat je het niet wint van alle grote bedrijven die met geavanceerde apparatuur minen. Zelfs als je je aansluit bij een miningpool is de moeilijkheidsgraad vaak te hoog. Mocht je toch interesse hebben in het minen van Ethereum kan je een kijkje nemen op de officiële website van Ethereum. Daar wordt alles haarfijn uitgelegd.

Dit artikel is onderdeel van de pagina Cryptogeld voor beginners. Termen die je niet begrijpt zijn vaak aan te klikken en brengen je naar onze kennisbank