Ethereum Classic review: Goede investering? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Ethereum Classic review: Goede investering?

Ethereum Classic kopen

Ethereum Classic wordt door sommigen gezien als de enige echte Ethereum. Anderen vinden het tegenovergestelde. Alle belangrijke ontwikkelaars zijn namelijk overgestapt naar de andere versie van deze crypto. Veel mensen kraken de classic-versie af, maar weten eigenlijk niet waarom. Hoog tijd dat ik deze munt nader bekijk. Ik zal het beoordelen op onder andere team, geschiedenis, productsterkte en sociale media. Daarnaast bekijk ik ook de recente Ethereum Classic hack van 2019 nader en wat dat met de sterkte van deze crypto heeft gedaan. Ik begin met een korte uitleg.

De DAO hack en de creatie van ETC

Toen Ethereum werd uitgebracht was de belangrijkste eigenschap het vermogen om Turing-complete smart contracts te maken. In het Nederlands heet dit ook wel een slim contract. Dit is een stuk code dat op de blockchain is opgeslagen en onveranderbaar is. De voorwaarden die erin zijn geprogrammeerd dwingt het automatisch af. Slimme contracten vormen de ruggengraat van gedecentraliseerde applicaties (Dapps).

De DAO, een afkorting voor Decentralized Autonomous Organisation, was een complex smart contract dat werd uitgebracht op Ethereum. Het had als ambitieus doel een revolutie teweeg brengen in het crypto ecosysteem. Het zou werken als gecentraliseerd durfkapitaalfonds dat nieuwe Dapps zou goedkeuren en financieren.

Ethereum gebruikers zouden DAO-tokens voor een bepaalde prijs in ETH moeten kopen, om zo hun deelname aan het DAO systeem te bevestigen. Nieuwe decentrale applicaties werden goedgekeurd door de houders van de DAO. Er was 20% goedkeuring nodig van de gemeenschap om financiering te ontgrendelen en te beginnen met het ontwikkelen.

De DAO werd beschouwd als een geweldig idee dat een gedecentraliseerd en transparant ecosysteem van Dapps zou bevorderen. Binnen 28 dagen na de vorming van de DAO bereikte het 14% van alle ETH tokens van 11.000 beleggers. Dit had een waarde van 150 miljoen dollar.

Op 17 juni 2016 mibruikte een anonieme aanvaller een maas in het DAO smart-contract. Deze aanvaller kon 3,6 miljoen ETH stelen, of ongeveer 55 miljoen dollar van de DAO. De aard van het smart contract betekende echter dat deze middelen 28 dagen zouden worden geblokkeerd. Op dat moment werd de Ethereum community in tweeën gedeeld. De ene kant wilde een hard fork om zo de hack terug te draaien. De andere kant wilde juist niets doen, omdat de blockchain veranderen niet bij hun visie van crypto hoort.

Wat is Ethereum Classic?

Na de DAO-hack waren er drie opties voor de Ethereum-blockchain: niets doen, een soft fork of een hard fork. Elke keuze had zijn eigen voor- en nadelen. De Ethereum Foundation besloot om een hard fork uit te voeren om zo het verloren geld terug te storten op een rekening die beschikbaar was voor oorspronkelijke investeerders. Het grootste deel van de gemeenschap was het met de keuze eens.

Er werd besloten om een hard fork van de Ethereum-blockchain te maken op bloknummer 1.920.000 Aangezien een groot deel van de community het eens was met deze fork, werd de nieuwe versie gewoon Ethereum genoemd. Degenen die tegen de hard fork waren, besloten om de oude chain aan te houden en hebben de naam Ethereum Classic bedacht.

Belangrijkste kenmerken ETC

Veel functies van ETC zijn gelijk aan ETH. De onderstaande functies zijn kenmerkend voor ETC:

 • Ethereum Virtual Machine (EVM)
 • Slimme contracten
 • Dapps
 • Code is allesbepalend
 • Vast aantal tokens

Roadmap en toekomst

Aangezien er geen bestuursorgaan is voor Ethereum Classic, is er ook geen duidelijke roadmap. Er is alleen een algemene visie uitgezet en die is vrij beperkt (zie afbeelding). Het team heeft een aantal kortetermijndoelen, zoals het bouwen van sidechains en Machine-to-Machine protocollen. Langetermijndoelen lijken zich te richten op veiligheid. Een onduidelijke of ontbrekende roadmap vind ik vaak een groot nadeel van een project. Als investeerder wil je toch wat meer visie zien.

Roadmap ETC

Team achter Ethereum Classic

Hoewel er geen officieel team is achter ETC, is ETCDEV de grootste organisatie die aan dit project werkt. Zij zijn een onafhankelijk team van softwareontwikkelaars en professionals, waarvan er veel fulltime aan het project werken. Op de officiële website kun je de biografieën lezen van alle belangrijke teamleden. Belangrijkste personen zijn:

 • Igor Artamonov
 • Constantine Kryvomaz
 • Darcy Reno
 • Donald MxIntyre
 • Cody Burns (adviseur)
 • Elaine Ou (adviseur)
 • Avtar Sehra (adviseur)
 • Roy Zou (adviseur)

Recente hack

Wij hebben in een blog uitgebreid geschreven over de Ethereum Classic hack in 2019. Het team heeft dit – naar mijn mening – slecht aangepakt. Zij hebben op het begin alles ontkent, om daar later op terug te komen.

Sterke en zwakke punten van het project

Een opsomming van sterke en zwakkere punten van Ethereum Classic

Sterke punten

 • Ethereum Classic is een van de meer gedecentraliseerde blockchains
 • ETC heeft geprofiteerd van de stabiele basis van Ethereum
 • Zij leven volgens de regel code is law en draaien niets terug
 • Het is niet geboden aan een centrale autoriteit

Zwakke punten

 • Het heet een vrij kleine gemeenschap
 • Het hashvermogen is klein en daarom vatbaarder voor een 51% attack
 • Weinig Dapps actief op het netwerk
 • Traag netwerk met enige schaalproblemen
 • Onveranderlijk, hackers kunnen hun gestolen geld behouden

Beschikbaarheid

Veel grote exchanges, zoals Binance, hebben ondersteuning voor ETC. Via deze link van CoinMarketCap kun je bekijken waar je ETC kan kopen. Ook voor Nederlanders is deze crypto makkelijk te verkrijgen. Je kan dit via onder andere Bitvavo en Litebit direct met iDEAL kopen. Bekijk hieronder de beste aanbieders voor Ethereum Classic kopen.

Bitcoin en honderden altcoins kopen, verkopen, bewaren en traden kan veilig en snel bij Binance. Met aantrekkelijke bonussen en acties. Stort eenvoudig met iDEAL, bankrekening (SEPA) of creditcard.