Electroneum coin review: toekomst, verwachting en beoordeling - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Electroneum coin review: toekomst, verwachting en beoordeling

Ik heb de ICO van Electroneum op de voet gevolgd, maar er zelf nog nooit in geïnvesteerd. Op het moment bezit ik 3 ETN. Deze heb ik verkregen uit de mobiele miner, die eigenlijk geen miner is, maar een gesimuleerde ervaring voor moet stellen. Electroneum staat op het moment van schrijven op plek 60 qua marktkapitalisatie van Coinmarketcap. Elke vrijdag staat er op bitcoinsaltcoins.nl een nieuwe coin review klaar. Deze week beoordeel ik Electroneum (ETN) op punten zoals: team, productsterkte, toekomst en nog veel meer. Ik begin eerst met een korte uitleg over wat ETN precies is.

Wat is Electroneum?

Electroneum is een cryptocurrency met een focus op massa-acceptatie. Het is ook een van de eerste munten die “Know Your Customer” heeft ingevoerd. Het project is opgezet door Richard Ells en zijn team. ETN is een centrale cryptocurrency, waarvan de regie volledig in handen is van het Britse bedrijf. De valuta is een fork van Monero en lijkt het meer van virale marketing en de mobiele miner hebben dan van een goed eigen product. Alles lijkt ook stevig in de handen gehouden door het bedrijf. Meldingen als “Wij werken vandaag aan Electroneum, dus er kunnen geen transacties worden gedaan”, passen naar mijn mening niet in een goed blockchainproject.

De ICO en de fase daarna

Ik heb deze ICO per dag op de voet gevolgd. Niet uit eigenbelang, maar meer omdat ik promotie van Electroneum overal tegenkwam. Veel mensen hebben dan ook in deze cryptovaluta geïnvesteerd. De ICO van electroneum was een van de meest succesvolle ooit. Daarna verliep het stroef, zoals bij meer projecten het geval was. De mobiele miner was niet op tijd af, maar de munt ging wel voor kort ‘live’. Dit werd daarna teruggedraaid. Er moest een extern bedrijf (Hackerone) naar de veiligheid van het hele project kijken, alle wachtwoorden moeten gereset worden en er waren nog geen wallets. 41 dagen nadat de munt live moest gaan, werd de relaunch georganiseerd. Deze verliep een stuk beter.

De applicatie

Het meest gebruikte onderdeel van Electroneum is de mobiele applicatie. Deze wordt ook geroemd op de website van ETN. Er zijn op de wereld veel mensen die geen bankrekening hebben (Unbanked), maar wel een smartphone hebben. De groep smartphonegebruikers moet aangesproken worden door Electroneum. Met de mobiele applicatie kunnen mensen een kleine hoeveelheid ETN ontvangen. Ze noemen het de mobiele miner, maar het is een gesimuleerde mining ervaring. Dit helpt voor marktliquiditeit en zorgt voor virale groei. De hoeveelheid Electroneum die je krijgt is laag, maar wellicht voor mensen in ontwikkelingslanden interessant.

Electroneum minen

Het team

Richard Ells is een charismatisch man met een schat aan marketingervaring en ervaring in het opzetten van websites en sociale mediaplatformen. Hij heeft een team om zich heen verzamelt van mensen die veel ervaring hebben met grote bedrijven en marketing. Het ontwikkelingsteam onder leiding van James Atkinson heeft veel ervaring, dit valt te controleren op onder andere LinkedIn.

Electroneum team
Deel van het ETN-team. Bron: https://electroneum.com/team/

Is blockchain echt nodig voor dit project?

Ja en nee. Het is goed dat veel mensen kennismaken met blockchain en cryptocurrency op deze virale manier. Dankzij de mobiele applicatie kunnen mensen gratis crypto verdienen. Daarin zie ik een klein voordeel voor de gehele cryptowereld. Maar ze hadden het ook kunnen vervangen door iets anders. Ik kom regelmatig applicaties tegen waar je bijvoorbeeld punten kan sparen om giftcards te verdienen. In plaats van ETN kunnen ze ook dit uitdelen aan mensen die een mobiele applicatie gebruiken.

Snelheid betalingen

Er wordt achter de schermen hard gewerkt aan instant betalingen. Op het moment zijn sommige betalingen direct, andere betalingen blijven hangen en soms staan betalingen een tijdje vast. Als je de berichten leest in de grote ETN-groepen op sociale media, kom je veel van dit soort berichten tegen. Ook op dit punt scoort het project niet enorm hoog.

KYC en AML ´ready’

Know Your Customer en de anti-witwaswet zijn twee dingen die nog controversieel zijn in de wereld van cryptocurrencies. Eigenlijk willen veel mensen niet hun paspoort afgeven om een crypto te mogen bezitten. Hier is dan ook veel reactie op geweest op diverse sociale media. Gebruikers van ETN moeten KYC en AML stappen doorlopen om eind december/begin januari 2019 de munt te gebruiken. Dit verloopt via een derde partij genaamd Yoti. Zij bewaren jouw paspoort, bankgegevens en andere gevoelige gegevens. Dit is persoonlijk niet hoe ik een cryptocurrency zie, maar het heeft wel voordelen voor als zij met grote bedrijven en mobiele telecomproviders willen samenwerken. Ik ben er persoonlijk niet echt een fan van.

Yoti blockchain identiteit verifiëren

Conclusie en review