Een wiskundelerares in IJsland heeft een voorstel gedaan om een van de grootste dilemma’s van crypto op te lossen. Cryptocurrency mining vereist enorme hoeveelheden energie. Het eeuweige algoritme van servers die Bitcoin minen, verbruikt 22 terrewatt-uur (Twh) energie per jaar. Bijna net zoveel als geheel Ierland gebruikt. De crypto-mining-industrie in IJsland zou dit bij dit probleem kunnen helpen, althans Krista Hannesdóttir. Zij runt een kleine miningoperatie in een voormalige visfabriek nabij de Keflavík luchthaven in IJsland. Dankzij de goedkope geothermische energie in IJsland, is het minen een stuk eco-vriendelijker.
Cryptocurrency en de impact op het milieu
Politici over de hele wereld waarschuwen voor de milieu-impact van crypto. Ook in IJsland, waar bedrijven zoals BitFury en Genesis locaties hebben geopend. Deze bedrijven kunnen alleen winstgevend zijn als zij op grote schaal opereren. De elektriciteit die zij hiervoor gebruiken, heeft een negatieve impact op het milieu. De wiskundelerares Hannesdóttir denkt hiervoor een oplossing te hebben.
Hannesdóttir en geothermische energie
Hannesdóttir heeft een manier ontdekt om klein en competitief te zijn. Ze betaalt boeren voor hun overtollige geothermische energie, installeert crypto-mining apparatuur en gebruikt het overtollige vermogen van de machine voor andere doeleinden, zoals verwarming. Volgens Hannesdóttir (vrij vertaald in het Nederlands): “Boeren hebben veel opslagruimte, dus het is gemakkelijker voor ons om onze apparatuur naar hun locatie te verplaatsen. Je kunt ook de opslagruimte verwarmen, die vrij schoon is. Dus in het algemeen gesproken vermindert de huur en verlaagt de energiekosten”. .
Wat is geothermische energie?
In het binnenste deel van de aarde is het erg heet, dankzij radioactieve reacties. Deze warmte kan gebruikt worden om gebouwen te verwarmen, maar ook om elektricititeit mee op te wekken. Deze energie, opgewekt uit aardwarmte, noemt men geothermische energie (bron)
Het was niet gemakkelijk om de boeren over te halen om vreemde machines te plaatsen in hun schuren. Het grootste probleem waar zij tegenaan liep was de uitleg. Boeren begrepen het concept achter cryptocurrency en het minen niet. De uitleg leek ook te goed om waar te zijn. Een machine waarmee je geld kan verdienen en wat energie verbruikt.
De boeren die meedoen schreeuwen dit niet van de daken. De regeling dreigt de subsidies die zij ontvangen voor het gebruik van geothermische energie in gevaar te brengen. De wettigheid in IJsland van deze operatie is ook nog onduidelijk.
IJsland als pionier op het gebied van schone cryptocurrency
Het is geen echte verassing dat deze oplossing vanuit IJsland komt. Het is een land dat bekend staat om de productie van geothermische energie. In 2014 bracht de Nationale Energieautoriteit van het land 84% van al zijn energie in kaart als afkomstig van hernieuwbare bronnen, waarvan 66% geothermisch is. IJsland is ook goed ingeburgerd als een knooppunt voor het minen van cryptocurrency. Met de beschikbaarheid van geothermische energie en de koele temperatuur om oververhitting van de computer te verminderen, zijn bedrijven massaal naar deze toeristische hotspot gegaan om er een bedrijf te starten.
IJsland is tevens het thuisland van het grootste cloudgebaseerde-Bitcoin-mining-bedrijf Genesis mining. Met de voortzetting van het gebruik van hernieuwbare energie, zal het land binnenkort ook Moonlite vestigen. Dit is een 100% duurzaam mining-bedrijf van industriële omgang. Ook BitClub Network, één van tien grootste mining pools ter wereld, is gevestigd in IJsland.
Conclusie
Het voorstel van de wiskundelerares zit goed in elkaar. Ik vind het sowieso van groot belang dat men kijkt naar oplossing op het gebied van milieu. Voordat massa-adoptie van een cryptocurrency bereikt kan worden, zijn milieuvriendelijke oplossingen essentieel. Tegenstanders van cryptovaluta stellen steeds vaker dat cryptovaluta, zoals Bitcoin, geen goed alternatief zijn voor fiat geld, omdat het teveel elektriciteit verbruikt. Het gebruik van geothermische energie en andere duurzame alternatieven kan ik alleen maar toejuichen.