E-Krona: De cryptocurrency van Zweden - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

E-Krona: De cryptocurrency van Zweden

Zweden E-krona crypto

De Zweedse centrale bank gaat volgend jaar een pilotproject opstarten. Zij willen gaan onderzoeken of een elektronische valuta ingevoerd kan worden in het land. In Zweden kiezen steeds meer mensen er voor om niet meer met cashgeld te betalen. Het percentage mobiele betalingen heeft nog nooit zo hoog gelegen als dit jaar. In deze blog bekijken we de e-Krona van Zweden en alle informatie die over deze Zweedse cryptovaluta beschikbaar is. We beginnen met een korte uitleg over de betrokken partijen.


De Riksbank van Zweden

De Sveriges Riksbank, ook wel Riksbanken genoemd, is de centrale bank van Zweden. Het is de oudste centrale bank ter wereld en de op twee na oudste bank in gebruik. De bank is opgericht in 1668 door Johan Palmstruch als privébank. De koning besloot later om deze bank openbaar te maken. Het hoofdkantoor staat in Stockholm.

Introductie van de e-Krona

Met een natuurlijke daling van het gebruik van cashgeld door de Zweedse bevolking, is de Riksbank pionier op het idee om een digitale valuta te introduceren. Het idee en project hebben de naam e-Krona (oftwel: e-Kroon) meegekregen. Een dergelijke valuta zou dezelfde eigenschappen hebben als contant geld, maar in een digitale vorm. In november 2016 kondigde de bank het zeer ambitieuze onderzoeksprogramma aan. Gerenommeerde websites zoals Businessinsider doken direct bovenop dit nieuws. Dit programma moet bijdragen om een beslissing te nemen of de bank moet beginnen met het uitgeven van een e-kroon. De bank heeft in 2017 de eerste bevindingen uitgebracht. Daarin staat, vrij vertaald, “.. erg geen grote belemmeringen voor de invoering van een e-kroon zijn vastgesteld”.

Uitkomsten

Alle recente bevindingen heeft de Sveriges Riksbank gebundeld in twee Engelstalige rapporten. Het is zeer interessant leesvoer, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Ik raad het wel aan om door te nemen.

E-Krona in 2018, 2019 en verder

Na de eerste succesvolle onderzoeken gaat de Zweedse centrale bank verder met onderzoek naar een Zweedse crypto. De volgende stappen die zij gaan ondernemen zijn onder andere:

  • Beginnen met het ontwerpen van een technische oplossing voor een e-kroon om te testen welke oplossingen haalbaar en mogelijk te realiseren zijn.
  • Opstellen van voorstellen voor wetswijzigingen die nodig zijn om het mandaat van de Riksbank en de juridische status van de e-Krona te verduidelijken.
  • Doorgaan met het onderzoek van de financiële aspecten van een e-Krona.

Ook al hebben de eerste onderzoeken bewezen dat er geen belemmeringen zijn voor de invoering, is het nog lang geen zekere zaak dat er een e-Krona komt. Wij blijven het onderzoek volgen.