Decred coin review: Vervanger van BTC? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Decred coin review: Vervanger van BTC?

Decred Review

Decred (DCR) is een proof-of-work (PoW) cryptocurrency met dezelfde supply als Bitcoin. Hoog tijd dat ik deze crypto eens goed onder de loep neem. In deze review lees je mijn mening over deze valuta en bekijk ik zaken zoals: geschiedenis, het team, productsterkte, is blockchain echt nodig voor dit project en hoe verschilt het van Bitcoin? Ik begin met een korte uitleg over Decred (DCR) zelf met een korte geschiedenis. Daarna ga ik dieper op het project in en geef ik uiteindelijk mijn score aan de hand van een cijfer tussen de 1 en 10.

Direct DCR kopen met iDEAL

Wat is Decred?

Decred is een altcoin die erg op Bitcoin lijkt. In tegenstelling tot andere altcoins, draait de focus van deze cryptocurrency vooral om imput van de gemeenschap, open bestuur, duurzame financiering en ontwikkeling. Decred maakt gebruik van een hybride consensus-systeem, dat helpt bij het creëren van een evenwicht tussen gebruiker en miners, waardoor het wordt gezien als de meest krachtige altcoins of cryptocurrency na Bitcoin.

Het maakt ook gebruik van een hybride proof-of-work en proof-of-stake systeem. Hierdoor kan een kleine groep geen controle krijgen over de transacties of wijzigingen doen zonder toestemming van de gemeenschap.

Korte geschiedenis

De oprichters van Decred waren vroege BTC-ontwikkelaars in 2013. Ze zagen al snel problemen met het Bitcoin protocol die zij op wilden lossen. De groen van zes oprichters schreef “BTCSUITE”. Dit is een implementatie van Bitcoin, geschreven in Go, vergelijkbaar hoe TCP/IP verschillende implementaties heeft. Het idee was dat meerdere soorten software Bitcoin sterker zouden maken, in het geval er een fout met één implementatie zou zijn. Er zijn vandaag meerdere vormen van BTCSUITE, zoals Libbitcoin en Bitcoin core. Deze worden allemaal uitgevoerd op dezelfde manier als TCP/IP-stacks op het internet draaien.

De oprichters realiseerden zich dat de Bitcoin-gemeenschap ontwikkelaars, die geen Bitcoin-kern, hadden niet verwelkomden. Dit leidde tot het feit dat ze werden gemeden, omdat ze blijkbaar afwijkende interesses hadden. Het team van Decred zagen drie belangrijke problemen van Bitcoin al snel in:

  1. Projectbeheer: Bitcoin heeft al jaren last van governance-kwesties. Dit is niets nieuws. Al in het begin was duidelijk dat miners de beslissers gingen worden en dat zij niet dezelfde ideeën hadden als de houders van de munt. Tokenhouders, ontwikkelaars en miners hebben vaak meningen die met elkaar botsen. Een kleine groep ontwikkelaars besliste wat de Bitcoin-core zou worden en deze implementaties moesten door de miners worden uitgevoerd. Al snel werd het duidelijk dat toekomstige ontwikkelingen, waar miners het niet mee eens waren, het potentieel had om geblokkeerd te worden.
  2. Financieringsontwikkeling: Tot 2014 werd de Bitcoin-ontwikkeling gedaan door mensen die er vrijwel niets voor terug kregen. Zelfs vandaag nog zijn er meningsverschillen om ontwikkelingsprikkels af te stemmen op de belangen van de houders. Ontwikkelaars die werk doen voor het project, worden niet direct gecompenseerd. Bitcoin heeft geen systeem waarin een ontwikkelaar kan zeggen: “Ik wil X BTC betaald worden voor mijn bijdrage Y”.
  3. Mining: Miners hebben de mogelijkheid om een “denial-of-service” uit te voeren op Bitcoin door lege of kunstmatige kleine blocks te minen. Miners worden nog steeds gecompenseerd, zelfs als blocks 0 transacties hebben. Het censuurrisico was niet zo groot als toen Decred werd gevorm, maar tegenwoordig is er een aanzienlijk risico dat grote mining pools meer dan 51% van de BTC hashrate kunnen controleren.

Wat is Decred

Hoe lost Decred dit op?

Om deze problemen op te lossen, heeft Decred een PoB-code gevorm. Dit is een Proof-of-Work (PoW) / Proof-of-Stake (PoS) code, die de basis vormt van Decred. Ze merkten op dat BTC het BTC het gedistribueerde timestamp-probleem had opgelost, maar vond dat bestuur ontbrak en dat de beslissingsbevoegdheid niet in handen was mensen die echt gaven om de valuta. Alle oplossingen op de bovenstaande problemen vormen samen eigenlijk de basis van Decred. Naar mijn mening hebben ze een aantal belangrijke zwakke punten van BTC gepakt en deze omgevormd tot iets “eigen” en positief. Blockchain vormt hiermee echt de basis van het project en is dan ook nodig. Veel nieuwe projecten hebben een blockchain en crypto, omdat het hip is. Vaak is het niet eens nodig. Bij Decred is dat wel het geval.

Wat is DCR precies en hoe verschilt het van Bitcoin?

Decred (DCR) staat voor decentrale credits. De valuta heeft – op het moment van schrijven – een marktkapitalisatie van €137676.83 en staat op rang 34 van CoinMarketCap. Dit is slechts een fractie van die van BTC. Decred gebruikt wel een ander consensusmechanisme dan Bitcoin. Hierdoor kan de munt zichzelf financieren, een on-chain governance hebben en veiliger worden. Decred maakt gebruik van een hybride PoW en PoS consensusmodel. Het benut zo de sterke punten van beide modellen en minimaliseert de zwakkere punten. Het project wil een peer-to-peer elektronisch cash-systeem zijn. Dit is overigens exact de titel van de Bitcoin whitepaper. Veel analisten zijn het er over eens dat Bitcoin meer online goud is geworden, in plaats van digitaal contant geld. Decred wil dit wel zijn.

Het team

Het team is een van de meest gedecentraliseerde teams in de industrie. Het is vertegenwoordigt op elk continent (behalve Antarctica). Er is geen hoofdkantoor en niemand heeft een bepalende titel. Dit geeft het project een wereldwijd bereik dat niet stopt bij nationale grenzen.

De bedenkers, afkomstig uit Noord-Amerika, waren vroege ontwikkelaars van Bitcoin. De ervaring die zij hebben is een enorm voordeel. Vroegtijdig betrokken zijn bij de BTC-ontwikkeling heeft de oprichters veel inzicht gegeven. Het adviesteam omvat zelfs Jimmy Song, die verklaarde dat het team de meest verbazingwekkende ontwikkelaars in de industrie heeft. Ik heb weinig aan te merken op het team zelf. Een groot team met veel enthousiaste mensen. Ontwikkelaars krijgen een beloning voor hun werk, wat ten goede komt van het project zelf én de houders van DCR.

Decred geschiedenis

Bestuur

Hybridisatie van PoW en PoS herschikt incentives om een duurzamer systeem te maken. In dit hybride model gaat 60% van de blokbeloningen naar de miners, 30% naar de kiezers en 10% naar het project zelf. Decred gebruikt een governance-systeem dat zij Politeia noemen. Tokenhouders stemmen over de toekomst van het project. Het off-chain stemsysteem gungeert als een soort offertesysteem. Ideeën kunnen naar voren worden gebracht, waarover gestemd kan worden. Bijvoorbeeld over het gebruik van fondsen voor een marketingcampagne of het inhuren van een nieuwe ontwikkelaar. Op deze manier kan iedereen zijn stem laten horen.

Zelf-financiering

Aangezien 10% van de blokbeloningen direct naar het project gaan, financiert Decred zijn eigen ontwikkeling en neemt het deel aan kapitaalcreatie. Veel projecten die na Decred zijn gekomen hebben hier een ICO voor nodig gehad. Het geld van de ICO raakt soms snel op door o.a. onverantwoordelijke bestedingspatronen en slecht bestuur. Decred heeft een constante stroom aan fonds voor het project. Over de doelen van dit fonds kan de community stemmen. Hierdoor zie ik het als een duurzaam project.

Belangrijkste principes van Decred op een rij:

  1. Gratis en open source software
  2. Community kan stemmen en ideeën delen
  3. Inclusiviteit bij meerdere belanghebbenden
  4. Incrementele privacy en beveiliging
  5. Fixed Finite Supply
  6. Universele fungibiliteit

Beschikbaarheid van Decred – DCR kopen

Deze munt staat al geruime tijd in de top 50 bij CoinMarketCap. Dit is dan ook vaak de reden dat een crypto op meerdere plekken gekocht kan worden. Je kan DCR direct kopen met iDEAL bij bijvoorbeeld Bitvavo en op meerdere exchanges. Via deze link kun je alle exchanges bekijken. Als je het snel en direct met iDEAL wilt kopen, gebruik dan de onderstaande button. Op de mogelijkheden voor Decred kopen heb ik niets aan te merken. Het is eenvoudig te verkrijgen op veel plekken. Top!

Direct DCR kopen met iDEAL