De zes oudste cryptovaluta - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

De zes oudste cryptovaluta

Slush pool en mining pools bitcoin geschiedenis

De cryptowereld bestaat tegenwoordig uit bijna 2000 officiële tokens en valuta. Blockchainprojecten schieten als paddenstoelen uit de grond. In deze blog staan we stil bij de allereerste cryptocurrencies. De eerste zes cryptocurrencies die ooit zijn uitgegeven. De meeste mensen kennen deze valuta wel. Sommige mensen, die wellicht recent pas zijn ingestapt, kennen deze nog niet goed. We beginnen bij de oudste van de zes en tellen zo af naar nummer één. We hebben eerdere projecten voor Bitcoin niet meegerekend in dit overzicht. Over projecten zoals Ecash, B-money en Bit Gold lees je meer in onze serie Cryptocurrency geschiedenis.

1) Bitcoin (BTC) – 2009

Het zal geen verassing zijn om Bitcoin op nummer één te zien staan. BTC is de oudste en eerste cryptocurrency. Op 3 januari 2009 komt het Bitcoin netwerk tot leven. Bitcoin is – op het moment van schrijven – nog steeds de meest dominante digitale valuta op de markt. BTC heeft op 24-09-2018 51,79% van het marktaandeel in handen. De laatste tijd is dit wel een stuk gezakt. In de onderstaande grafiek zie je dit goed.

Eerste en oudste cryptocurrencies

2) Litecoin (LTC) – 2011

Litecoin werd op 13 oktober 2011 gepubliceerd door Charlie Lee (Twitter). Deze cryptovaluta werd al snel door beleggers cryptozilver genoemd. Deze mensen zien dat Bitcoin als cryptogoud. Litecoin is nog steeds een populaire cryptocurrency. De Litecoin koers is sinds de start in 2011 een aantal keer explosief gestegen.

3) Ripple (XRP) -2012

In 2012 werd Ripple gelanceerd door Arthur Britto, David Schwartz en Ryan Fugger. Tegenwoordig is Ripple een van de grootste cryptovaluta ter wereld. Op 21 september 2018 was Ripple zelfs voor even de nummer 2 cryptocurrency. Het bedrijf is nog steeds actief bezig met de ontwikkeling van de munt. Ook voegen zij steeds meer functionaliteiten toe aan het platform. Ripple wordt door de ene persoon gezien als de grootste ‘bedreiging’ voor Bitcoin en de munt met het meeste potentieel. Sommige andere mensen vinden de munt niet decentraal genoeg.

4) Dogecoin (DOGE) – 2013

Op 6 december 2013 werd de munt Dogecoin als grap gelanceerd. Op afbeeldingen van deze digitale valuta staat een Shiba Inu (soms ook Shiba Ken) afgebeeld. Dogecoin werd een enorm groot succes. Nog steeds is het een van de grootste cryptovaluta. Dogecoin is beschikbaar om mee te handelen op vrijwel alle grote exchanges wereldwijd. Halverwege 2018 staat deze munt rond plek 20 op de website Coinmarketcap (link).


5) Nxt (NXT) – 2013

Het open-source project Nxt met bijbehorende cryptocurrency was vroeger iets populairder dan tegenwoordig. Deze cryptocurrency werd in november 2013 gelanceerd. Het werd positief ontvangen door de crypto-community. Men zag dat het een zeer flexibel platform was waarop applicaties gebouwd konden worden. Het werd gezien als hét platform waar grote financiële instellingen gebruik van moesten maken. Op het moment van schrijven staat Nxt op plek 84 in de top 100. Niet slecht, maar het heeft vooralsnog de hype niet waargemaakt.

6) Dash (DASH) – 2014

In januari 2014 werd Dash gelanceerd. Bij de start was Dash een munt die veel te maken had met pump & dumps. Daarna werd het wel gezien als serieuzere munt. Bij de start heette het Xcoin, daarna Darkcoin en in 2015 werd het omgedoopt tot Dash. Het staat voor Digital Cash. Het heeft tegenwoordig steeds meer fans, omdat het wordt gezien als een anonieme cryptovaluta. Men vindt privacy steeds belangrijker tegenwoordig. Vandaar dat Dash nog steeds hoog in de top 100 staat.

Een van de eerste cryptovaluta kopen?

Je kan de bovenstaande cryptocurrencies gemakkelijk kopen (en bewaren) bij de onderstaande aanbieders: Bitvavo.