Wat zijn dapps? | decentrale applicaties uitgelegd - Bitcoinsaltcoins.com
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Dapps

Dapps BCAC

Wie actief is op de cryptomarkt heeft er vast wel eens van gehoord: decentrale applicaties, simpelweg afgekort tot dapps. De populariteit van deze computerprogramma’s zijn ongekend. Maar wat zijn dapps precies en waarin verschillen ze van normale applicaties? In dit artikel vind je het antwoord.

Wat zijn dapps?

De vernieuwende blockchaintechnologie brengt een hoop nieuwe woorden met zich mee. Eén daarvan is dApps, de afkorting van decentralized applications. Dit is de Engelse term voor decentrale applicaties, oftewel applicaties die niet door een centrale partij bestuurd worden. DApps draaien op een blockchain, een netwerk dat door diverse computer in stand wordt gehouden. Dit weergeeft het decentrale karakter, terwijl een centrale applicatie draaiende zou worden gehouden door één computer. 

Blockchain

De meeste dApps bevinden zich op de Ethereum blockchain, welke al jarenlang de grootste blockchain is. Op de Ethereum blockchain vinden de meeste transacties plaats, zijn de meeste gebruikers, is de adoptie onder bedrijven en instanties het grootst en zijn de meeste dApps gebouwd. Zowel gebruikers als ontwikkelaars waarderen dus de applicaties op de Ethereum blockchain. DApps kunnen gemaakt worden voor verschillende doeleinden, zoals bijvoorbeeld gaming en social media. 

Wanneer je een transactie doet, wordt deze toegevoegd aan de keten van transacties. Eenmaal toegevoegd, kan het niet worden verwijderd of veranderd. Bovendien zijn crypto transacties die opgeslagen worden in de blockchain door iedereen te bekijken. De blockchain is dus niet alleen veilig, maar ook transparant.

Wat zijn de verschillen tussen dapps en normale applicaties?

Blockchain is niet de enige reden dat dapps uiterst veilig zijn. Cybercriminelen worden ook buiten de deur gehouden omdat dapps geen gecentraliseerde server hebben die gehackt kan worden. Als iemand inbreekt op de server, kan hij de code veranderen en de gegevens in de database veranderen. Ze kunnen ook geld stelen van de rekeningen van mensen. Bij dapps is dit niet mogelijk omdat er geen sprake is van een centrale server. Dit is één van de grote verschillen met normale applicaties.

Gedecentraliseerd

Omdat dapps geen centrale server hebben zijn ze volledig gedecentraliseerd. Een ander voordeel van dapps is dat ze overal gedownload kunnen worden. Je hoeft niet online te zijn om ze te gebruiken. Bij een normale applicatie moet dit vaak wel. Je kunt ze zelfs gebruiken als je offline bent. Dapps zijn ideaal voor mensen die veel reizen en niet gebonden willen zijn aan een internetverbinding.

Voorbeelden van dapps

Sommige dapps zijn zeer populair. Hieronder vallen spellen zoals CryptoKitties, een Ethereum spel waarin je katten fokt en verkoopt. Het is erg populair bij mensen die van katten houden. Tijdens de crypto bull run van 2017 was dit spel zelfs zo populair dat er vertragingen ontstonden in het Ethereum netwerk. Een ander voorbeeld is Augur, dat een voorspellingsmarkt is. Je kunt inzetten op gebeurtenissen en dan betaald krijgen als je voorspelling uitkomt. Er zijn nog veel meer dapps. Sommige zijn nog in ontwikkeling en is het afwachten of ze succes gaan boeken. Hou deze markt hoe dan ook goed in de gaten. In 2022 zijn dit zeer populaire dapps:

CryptoMines: Play-to-earn NFT spel gebouwd op de Binance Smart Chain.
Bomb Crypto: Staat in de top 10 van populairste dApps op de markt en een van de populairste dApps op de Binance Smart Chain.
Trader Joe: Zeer populaire dApp op het netwerk van Avalanche.
Golem: Streeft er naar om een wereldwijde markt voor computerkracht te creëren. Daarbij wil het de kracht van computers en datacenters met elkaar combineren. Uiteindelijk moet daar een betrouwbare supercomputer uit voortkomen die iedereen over de hele wereld wil gaan spelem.
Raydium (SOLANA): Een van de grootste gedecentraliseerde exchanges van Solana. Je kunt er, in navolging van Uniswap en Pancakeswap, voor weinig kosten handelen in talloze cryptomunten en tokens.

De voor- en nadelen van dApps 

 De blockchaintechnologie heeft vele voordelen, waardoor deze innovatie door veel mensen en instanties omarmd wordt. Dit geldt logischerwijs ook voor de dApps, die gebouwd zijn op deze technologie. Echter, er zitten ook nadelen aan dApps. Om jou een zo goed mogelijk beeld van dApps te geven nemen we zowel de voor- als nadelen onder de loep. 

Voordelen van dApps 

 Eén van de meest genoemde voordelen van dApps is de privacy. De privacy van gebruikers kan gewaarborgd worden, doordat gebruikers bij dApps niet hun persoonlijke informatie hoeven te gebruiken. Bij dApps, die op de blockchain zijn gevestigd, wordt er namelijk gebruik gemaakt van smart contracts. Hierdoor is het mogelijk om een transactie uit te voeren tussen twee partijen die anoniem kunnen blijven en niet hoeven te vertrouwen op een tussenpersoon. Hierdoor is het mogelijk om transacties anoniem en decentraal uit te voeren! 
 
Ook kunnen dApps op de blockchain een uitkomst zijn voor mensen die graag hun mening willen uiten, hoe controversieel deze ook mag zijn. Door de censuur van de centrale social media platformen, worden er veel mensen verwijderd van het platform of worden hun berichten verwijderd. Bij een decentraal social media platform is dit niet aan de orde, waardoor je vrij je ongezouten mening kunt etaleren. 

Nadelen van dApps 

 Maar natuurlijk heeft alles ook zijn nadelen, wat ook voor decentrale applicaties geldt. Zo zijn dApps op de blockchain nog een vrij nieuw fenomeen. Deze innovatie bevindt zich in de beginfase, waardoor het vatbaar is verschillende problemen waar startende ontwikkelingen mee te maken krijgen. Niets is perfect en zeker niet in het begin. Er zal dus een hoop werk moeten worden verzet, om dApps zo optimaal mogelijk te kunnen laten renderen. 
 
Een voorbeeld hiervan is direct een ander nadeel. Men is zo gewend geraakt aan centrale applicaties, die zeer gebruiksvriendelijk zijn en goed werken, dat het lastig wordt om betere alternatieven te ontwikkelen. Wanneer gebruikers overstappen naar decentrale alternatieven, dan wordt dezelfde gebruiksvriendelijkheid verwacht, die men gewend is bij de centrale applicaties. Hierbij de taak aan ontwikkelaars om dApps te ontwikkelen die qua prestaties van hetzelfde niveau zijn.