Wat zijn dapps? | decentrale applicaties uitgelegd - Bitcoinsaltcoins.com
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Dapps

Dapps BCAC

Wie actief is op de cryptomarkt heeft er vast wel eens van gehoord: decentrale applicaties, simpelweg afgekort tot dapps. De populariteit van deze computerprogramma’s zijn ongekend. Maar wat zijn dapps precies en waarin verschillen ze van normale applicaties? In dit artikel vind je het antwoord.

Wat zijn dapps?

Dapps zijn gedecentraliseerde applicaties. Ze worden niet beheerd door een gecentraliseerde server of bedrijf. Dit betekent dat iedereen ze kan downloaden en gebruiken op hun computer, smartphone of tablet. Er is geen centrale server die plat gaat als het bedrijf sluit.

Blockchain

Dapps zijn een type applicatie dat draait op een blockchain. Een blockchain is een database die transacties opslaat. Wanneer je een transactie doet, wordt deze toegevoegd aan de keten van transacties. Eenmaal toegevoegd, kan het niet worden verwijderd of veranderd. Bovendien zijn crypto transacties die opgeslagen worden in de blockchain door iedereen te bekijken. De blockchain is dus niet alleen veilig, maar ook transparant.

Wat zijn de verschillen tussen dapps en normale applicaties?

Blockchain is niet de enige reden dat dapps uiterst veilig zijn. Cybercriminelen worden ook buiten de deur gehouden omdat dapps geen gecentraliseerde server hebben die gehackt kan worden. Als iemand inbreekt op de server, kan hij de code veranderen en de gegevens in de database veranderen. Ze kunnen ook geld stelen van de rekeningen van mensen. Bij dapps is dit niet mogelijk omdat er geen sprake is van een centrale server. Dit is één van de grote verschillen met normale applicaties.

Gedecentraliseerd

Omdat dapps geen centrale server hebben zijn ze volledig gedecentraliseerd. Een ander voordeel van dapps is dat ze overal gedownload kunnen worden. Je hoeft niet online te zijn om ze te gebruiken. Bij een normale applicatie moet dit vaak wel. Je kunt ze zelfs gebruiken als je offline bent. Dapps zijn ideaal voor mensen die veel reizen en niet gebonden willen zijn aan een internetverbinding.

Voorbeelden van dapps

Sommige dapps zijn zeer populair. Hieronder vallen spellen zoals CryptoKitties, een Ethereum spel waarin je katten fokt en verkoopt. Het is erg populair bij mensen die van katten houden. Tijdens de crypto bull run van 2017 was dit spel zelfs zo populair dat er vertragingen ontstonden in het Ethereum netwerk. Een ander voorbeeld is Augur, dat een voorspellingsmarkt is. Je kunt inzetten op gebeurtenissen en dan betaald krijgen als je voorspelling uitkomt. Er zijn nog veel meer dapps. Sommige zijn nog in ontwikkeling en is het afwachten of ze succes gaan boeken. Hou deze markt hoe dan ook goed in de gaten. In 2022 zijn dit zeer populaire dapps:

CryptoMines: Play-to-earn NFT spel gebouwd op de Binance Smart Chain.
Bomb Crypto: Staat in de top 10 van populairste dApps op de markt en een van de populairste dApps op de Binance Smart Chain.
Trader Joe: Zeer populaire dApp op het netwerk van Avalanche.
Golem: Streeft er naar om een wereldwijde markt voor computerkracht te creëren. Daarbij wil het de kracht van computers en datacenters met elkaar combineren. Uiteindelijk moet daar een betrouwbare supercomputer uit voortkomen die iedereen over de hele wereld wil gaan spelem.
Raydium (SOLANA): Een van de grootste gedecentraliseerde exchanges van Solana. Je kunt er, in navolging van Uniswap en Pancakeswap, voor weinig kosten handelen in talloze cryptomunten en tokens.