Cryptojacking enorm populaire malware - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Cryptojacking enorm populaire malware

Cryptojacking

Bloomberg meldde op 14 december 2018 dat cryptojacking ransomware heeft ingehaald. In veel landen, zoals Turkije, Afrika en Midden-Oosten is cryptojacking een serieus probleem. Uit een onderzoek van Kaspersky Lab, een multinational op het gebied van cybersecurity en antivirus, bleek dat het aantal cryptojackings in deze landen met vier keer is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Toen waren het 3,5 miljoen aanvallen, nu zijn het er 13 miljoen.Lees ook: 

Wat is ransomware?

Ransomware is een soort kwaadaardige software die is ontworpen om toegang tot een computersysteem te blokkeren totdat een geldbedrag is betaald. Een bekend voorbeeld is WannaCry, dat wereldwijd ruim 200.000 slachtoffers heeft gemaakt.

Wat is cryptojacking?

Cryptojacking is het ongeoorloofde gebruik van de computer van iemand anders om cryptocurrency mee te minen. Hackers doen dit door het slachtoffer te laten klikken op een schadelijke link in een e-mail, die een speciale crypto mining-code op de computer laadt, of door een website of online advertentie te infecteren met Javascript-code die automatisch wordt uitgevoerd zodra deze in de browser van het slachtoffer is geladen.

Het rapport

Het is verrassend dat niet alleen desktop computers en laptops het doelwit zijn van de cryptojack-aanvallen, maar ook smartphones kwetsbaar zijn. Er was een stijging van 9,5% in cryptojacking gericht op smartphones. Dit is verrassend, aangezien smartphones nooit voldoende vermogen hadden om een efficiënte crypto miner te zijn.

Kaspersky meldde ook in november dat een andere reden voor cryptojacking om ransomware in te halen, is vanwege de terughoudendheid van mensen uit opkomende markten om losgeld te betalen. Het bespaart problemen wanneer gratis winst eenvoudig en onmiddellijk kan worden gegenereerd door het slachtoffer per ongeluk een bepaalde malware te laten downloaden.

Aanvallen in gebieden zoals Zambia en Oezbekistan zijn echter met 15% en 11% gedaald. Er werd ook geschreven dat cybercriminelen door zullen gaan cryptocurrency te krijgen op frauduleuze manieren over de hele wereld.

Ook Fortine-spelers het slachtoffer

Het is vermeldenswaard dat cryptojacking niet de enige misdaad is waarbij cryptocurrency betrokken is. Sommige hackers hebben zich gericht op spelers van het zeer populaire spel Fortnite. Met behulp van malware wordt geprobeerd om Bitcoin wallet adressen te stelen.

Hoe cryptojacking voorkomen?

Om te voorkomen dat deze malware jouw hardware misbruikt, raden experts onder andere aan voorzichtig te zijn met e-mails met bijlagen of berichten van mensen die je niet kent. Zorgt er bovendien voor dat je software altijd up-to-date is, zodat cybercriminelen onvolkomenheden, die in oudere versies van de software nog steeds aanwezig zijn, niet kunnen misbruiken.