Cryptodiefstal in 2022, is dat nog een ding? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Cryptodiefstal in 2022, is dat nog een ding?

Crypto diefstal BCAC

Doordat er in de cryptowereld gebruik wordt gemaakt van de blockchain technologie, lijkt de beveiliging van digitale valuta’s bijna waterdicht. Schijn bedriegt, want diefstal komt ook in de cryptowereld voor. Afgelopen oktober werd er nog ruim 100 miljoen dollar aan cryptomunten gestolen bij exchange Binance. Maar hoe zit het precies met crypto diefstal? Bitcoinsaltcoins.nl zocht het voor je uit.

Wat is de Blockchain precies?

De blockchain is een database waarin transacties opgeslagen kunnen worden. Denk hierbij aan betalingen met crypto’s (digitale munten), of het uitwisselen van eigendomsbewijzen of contracten. Deze belangrijke gegevens worden digitaal ondertekend door beide partijen en opgeslagen in de database. Blockchain is letterlijk een keten van blokken, bestaand uit goedgekeurde transacties. Een transactie op de blockchain kan niet worden teruggedraaid, wat het principe dus veilig en krachtig maakt.

Al 1.93 miljard euro gestolen in 2022

Het VPN-team van Atlas laat weten dat er – alleen al in de eerste helft van 2022 – 1.93 miljard euro is gestolen uit cryptoprojecten. Opmerkelijk is dat ongeveer 82 miljoen van het volledige bedrag werd gestolen vanuit NFT-projecten. Het lijkt er dus op dat de beveiliging van non-fungible tokens het ook vaak laat afweten.  

Een van de grootste cryptodiefstallen van dit jaar is toch wel de 100 miljoen dollar van Binance. Hackers maakten gebruik van een bug in de software van de exchange. De bug zat in de cross-chain bridge software, software dat gebruikt wordt om cryptomunten van blockchain naar blockchain om te zetten.

Zorg ervoor dat je cryptomunten veilig opgeslagen staan

Ook wij weten het, ervoor zorgen dat je cryptomunten veilig opgeslagen staan is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat kan jij er nou aan doen dat een exchange gehackt wordt? Hackers en cybercriminelen worden met de dag slimmer en ontwikkelen telkens nieuwe manieren om wachtwoorden te hacken en beveiligingen te omzeilen. Maar het veilig opslaan van je cryptomunten begint toch echt bij jezelf. We hebben een aantal tips voor jou op een rijtje gezet, zodat je het hackers moeilijker kunt maken om er vandoor te gaan met jouw cryptomunten:

  1. Gebruik sterke en unieke wachtwoorden. Kies niet voor een wachtwoord dat je al eens ergens hebt gebruikt, maar verzin echte een nieuw uniek wachtwoord. Bewaar je wachtwoord nooit online.
  2. Maak gebruik van tweestapsverificatie. Door deze extra beveiligingslaag hebben hackers niet meer genoeg aan alleen je gebruikersnaam en wachtwoord.
  3. Zorg ervoor dat je onderzoek doet naar de partij waar jij je crypto koopt en opslaat.
  4. Heb je veel geld in één wallet staan? Zorg ervoor dat je dat spreidt bij meerdere partijen. Als het dan een keer misgaat, ben je niet direct alles kwijt.